"הירגו את המנהיג הציוני ושחררו את פלסטין". הכיתוב הזה, בצירוף תמונתו של נתניהו ולידו חבל תליה התפרסמה בפייסבוק לפני כחודשיים. אנחנו דיווחנו עליה, באמצעות מנגנון הדיווחים של פייסבוק, שבוע לאחר הפירסום. התשובה שקיבלנו כעבור יומיים נוספים: התמונה לא מפירה את תנאי השימוש., אבל טוב שדיווחתם.

הסתה בפייסבוק (צילום: יחסי ציבור)
הסתה בפייסבוק | צילום: יחסי ציבור

זה קרה עם עוד עשרות תמונות ופוסטים אחרים נגד יהודים, נגד ערבים ונגד הומואים - ובכולם קריאות מוות והסתה לרצח נגד האוכלוסיות הללו. על כולן דיווחנו כמשתמשים פרטיים מפרופילים שונים. במקרה הטוב פייסבוק לא מחקה את התוכן הלא ראוי, במקרה הרע היא פשוט התעלמה מהדיווח ולא סיפרה לנו מה קורה איתו.

מתוך 50 פריטי תוכן שונים שעליהם דיווחנו - פייסבוק הסירה 10 בלבד. 10 נוספים נותרו ללא מענה בכלל, ו-30 פריטים (עמודים, תמונות, פוסטים) היו לגיטימיים מבחינת פייסבוק.

רק כאשר פנינו לחברה דרך משרד יחסי הציבור בשביל לקבל תגובה לכתבה (מצורפת בסוף, ולא עונה על השאלות), נמחקו חלק מהפוסטים הבעייתים, שכנראה נבחנו מחדש. בתגובה שנמסרה לנו מהרשת החברתית, לא התייחסו לפוסטים הללו, או סיפקו הסבר כלשהו, אלא פשוט מחקו אותם.

מערכת הכללים שאיש לא יודע מה היא

כשפייסבוק נולדה, היא הקימה מערכת אכיפה למה מותר ומה אסור, שמבוססת על ״כללי הקהילה״ שחיברה. אותם כללים אמורים לשמור על המרחב הפייסבוקי נעים ובטוח לכולם ולמנוע מאיתנו להיחשף לתכנים אלימים וקשים. אם במציאות אנחנו מתקשרים למוקד 100 על מנת לדווח על מפגעים, ביקום הפייסבוקי כל שאנו צריכים לעשות הוא ללחוץ על ״ריפורט״. מתי? כשאנחנו רוצים. כשהטבעוני בפיד שלנו עבר את הגבול עם סרטוני מזווייעים, כשחבר אחר שיתף את סרטון הלינץ׳ במחבל או סתם כשנראה לנו שמישהו ממש הגזים עם ה״איחולים״ לזהבה גלאון.

פייסבוק טוענת שהיא מתייחסת לכל דיווח ודיווח ברצינות ובודקת אותם לעומק. לבסוף, היא גוזרת את דינו לפי פרמטר אחד – מפר את כללי הקהילה או לא. אבל מה הם אותם כללים? פייסבוק אף פעם לא באמת חושפת. בניגוד לתגובה של פייסבוק, שם נאמר כי ישי מדיניות ברורה, היא לא ברורה בכלל, יש תנאי שימוש כלליים מאוד שאומרים שאסור לפרסם תוכן אלים, אבל אין הבחנה מה נחשב עצבני ומה נחשב אלים. המידע הזה נחשף רק בתחקירים שבהם מגיעים למסמכים פנימיים של פייסבוק, והנחיות למסננים - מה למחוק ומה להשאיר.

בין אותם מיליוני פוסטים שעולים בכל יום לרשת החברתית יש כאלה מסיתים באמת. לא כאלה שלא נעימים לעין, אלא פוסטים שקוראים באופן מובהק לאלימות. כלפי יהודים, ערבים, שמאלנים, להט״בים וקבוצות אחרות באוכלוסיה. רבים מהם נשארים ברשת באין מפריע גם אחרי הדיווח. גם אם הם קוראים באופן בלתי מתנצל לרצח – פייסבוק עשויה לטעון כי אינם מפרים את תנאי הקהילה.

כן מוות - לא רצח

אם מישהו היה עוקב אחרי החיפושים שעשינו לצתורך התחקיר, כנראה שהיינו מבוקשים ע״י האינטרפול, לכל הפחות. ״Death to Jews״, ״Death to Israel״, “Kill Zionists״ היו רק מעט מהצירופים שחיפשנו על מנת למצוא את אותם פוסטים או עמודי פייסבוק מסיתים ואלימים. מצאנו גם הרבה עמודים שנקראים “Fuck Israel”, אבל בגלל שהם עוד בגדר חופש הביטוי, החלטנו להניח להם ולא לדווח עליהם. היד הייתה קלה מאוד על כפתור הדיווח בכל פעם שנתקלנו בדברי שנאה נגד גזע מסוים או דת (כפי שפייסבוק מגדירה את זה).

הסתה בפייסבוק (צילום: יחסי ציבור)
הסתה בפייסבוק | צילום: יחסי ציבור

אט אט החלו להגיע חזרה תגובות מפייסבוק על אותם הדיווחים, מה שגרם לנו לשים לב לעניין די מוזר - יכול להיות שפייסבוק מדרגת איומים. המילה ״”Death לא נחשבת למסיתה או אלימה, בניגוד למילה ״Kill״ שפוסטים או עמודים שכללו אותה הוסרו ברוב הפעמים שדיווחנו. נדמה שעמודים עם תמונת פרופיל של דגל ישראל עולה בלהבות הקוראים למוות לישראל בשתי שפות אינם איום מספיק גדול בשביל פייסבוק. המסקנה הראשונה, זו שליוותה אותנו לאורך כל התחקיר, ובכלל בסיקור של פייסבוק בשנים האחרונות, היא שפייסבוק איננה עקבית. יתרה מכך, יתכן ומנגנון סריקת התמונות שלה לא מזהה אקטים מסיתים שאין עליהם עוררין כמו שריפת דגל או כיתוב אלים ומסית בתוך תמונה. כך, תמונה אשר נכתב בה ״מוות לישראל״ בערבית נותרה ברשת החברתית.

המטרה הבאה שלנו הייתה ערבים. ודאי לא תתפלאו שפייסבוק גדושה בפוסטים הקוראים לרצח שלהם. לרוב אלו לא פוסטים מתוחכמים מדי – ״בוקר טוב, מוות לערבים״, ״חג שמח מוות לערבים״ הן כותרות פוסטים שנתקלנו בהן לא אחת. לא מקורי, אבל אמור להספיק כדי להדליק נורה אדומה במנגנון האכיפה של פייסבוק. ואכן, כשהתחלנו לדווח על פוסטים נגד ערבים, פייסבוק פתאום חבשה את כובע השוטר הרע. פוסטים שקראו למוות לערבים ודווחו כפוסטי שנאה הוסרו תוך פחות משעתיים. זה הוביל אותנו למסקנה השנייה – ייתכן ופוסטים בעברית נגד ערבים ״שווים יותר״ מפוסטים באנגלית נגד ישראלים ויהודים.

הסתה מנומסת

עוד קבוצה אשר נטען כי סובלת מאלימות רבה בפייסבוק היא שמאלנים. היה קל מדי למצוא פוסטים אשר מכילים את צירוף המילים הנהדר ״מוות לשמאלנים״, שגם הוא מגיע בדרך כלל בצירוף ברכת ״חג שמח״ או ״ערב טוב״. כך אנחנו אוהבים את ההסתה שלנו – מנומסת. נדמה היה שגם הפעם פייסבוק תגיב מהר מאוד ותסיר את הפוסטים, כפי שעשתה עם אלו נגד הערבים. מוות זה מוות זה מוות, לא? כנראה שכשזה מגיע לפוליטיקה, המנגנון של פייסבוק עדיין לא כל כך מיומן. נוצר רושם שפייסבוק לא מכירה פוליטיקה, חרף טענות החברה שבמחלקת הסינון עובדים ישראלים דוברי עברית שמכירים היטב את ישראל ומחוברים לאירועים אקטואליים ולתרבות.

הסתה בפייסבוק (צילום: יחסי ציבור)
הסתה בפייסבוק | צילום: יחסי ציבור

דיווחים על שמאלנים ואיומים על חייהם אפילו לא זכו לקטגוריה בדיווח. תרצו לדווח על הסתה נגד בעלי מוגבלויות? אפשר. נגד התעללות בבעלי חיים? אפשר. מישהו מאיים להתאבד? יש קטגוריה גם לזה. ובצדק. אבל האופציה לדווח על פוסטים שקוראים לרצח של ימנים או שמאלנים פשוט לא קיימת. מעניין לחשוב איך פייסבוק מתמודדת עם התעוררות קבוצות עליונות הגזע הלבן בארה״ב או סתם עם הקריאות החוזרות והנשנות לרצוח בני אדם על רקע נטייתם הפוליטית.

ככלל, בנק המילים האסורות של פייסבוק די קטן. כאמור, הם לא מזהים את המילה ״שמאלנים״ וגם לא את ״ציונים״. כך שאין ספור פוסטים שמכילים ביטויי שנאה כלפי שתי קבוצות אלה פשוט נותרו בפייסבוק וגם יישארו שם – כי הם פשוט לא מפרים שום כלל.

עוד סוג של פוסטי שנאה שנופלים בין הכיסאות הם השיתופים – כשמדווחים על שיתוף של סרטון או תמונה, הדיווח הוא על המקור שאותו שיתפו ולא על השיתוף על עצמו. כלומר, תוכל לשתף סרטון של חתלתולים ולצרף אליו כיתוב שיסית לרצח של חצי מתושבי כדור הארץ ועדיין – השיתוף לא יוסר. במקרה מסוים משתמש בשם ג׳יימס פרסם שוב ושוב קריאות אנטישמיות אלימות, כולל פרסום סרטונים של היטלר. הפוסטים לא הוסרו ונשארו בעמוד שלו.

הסתה בפייסבוק (צילום: יחסי ציבור)
הסתה בפייסבוק | צילום: יחסי ציבור

העיקר שלא נכתוב "כושי"

אין דרך קלה לומר זאת – התגובות שקיבלנו מפייסבוק לדיווחים שלנו, עוררו דאגה גדולה. העובדה כי רבים מהדיווחים כלל לא זכו לתגובה הדאיגה גם כן – לא רק שהמנגנון לא עובד בצורה חכמה, הוא כנראה גם עובד חלקית בלבד. פייסבוק מבקשת מאיתנו המון ולמעשה לא נותנת לנו אפילו הגנה בסיסית. הסיכוי שאותם כותבי פוסטים מסיתים היו נעצרים בהפגנה בעקבות קריאות דומות גדול יותר מהסיכוי שפייסבוק תטרח להסיר את דבריהם מהרשת החברתית.

אם בעבר ה״דארק-נט״ היה המקום היחיד בו יכולנו להתוודע לזוועות, היום רבות מהן מתחילות לזלוג למיינסטרים ולרצד לנו מול העיניים ללא הפסקה. המצב הנוכחי הוא זה בו משתמשים תמימים לחלוטין נחסמים בעקבות מילים כמו ״יהודון״, ״ערבושים״ או ״כושי״ שנכתבים בסרקסטיות בעוד משתמשים אשר מסיתים באופן מתפשר חדשות לבקרים ממשיכים לצבור לייקים.

תגובת פייסבוק לא מחדשת: "יש לנו מדיניות ברורה"

בתגובתה, פייסבוק לא התייחסה ספציפית לשאלות שלנו על המחיקות, ועל מדוע פוסט אחד הוסר בעוד אחר נשאר, ורק מסרה מידע כללי על מדיניות החסימות שלה, שכבר התפרסם בעבר.

זו התגובה, במלואה: "אנחנו עובדים קשה כדי להפוך את פייסבוק בטוחה ככל האפשר תוך מתן חופש דיבור. העניין מצריך מחשבה רבה ובחינת שאלות מפורטות ולעתים קרובות קשות, ועל מנת להצליח בכך אנחנו מתייחסים לנושא ברצינות רבה.  יש לנו מדיניות ברורה וכללי קהילה, ואנחנו מסירים תוכן אשר מנוגד למדיניות שלנו כאשר הוא מדווח לנו. הרוב המכריע של הדיווחים מטופל ביעילות ובאופן נכון.

"במהלך השנה הבאה, נוסיף 3,000 אנשים לצוותי מרכזי הדיווח שלנו ברחבי העולם - בנוסף ל -4,500 אנשים בצוותים הקיימים כיום - לסקור את מיליוני הדיווחים שאנו מקבלים מדי שבוע, לשפר את התהליך ולבצעו במהירות. בנוסף להשקעה בהגדלת מספר האנשים, אנו גם בונים כלים טובים יותר כדי לשמור על ביטחון הקהילה שלנו. אנחנו מתכוונים להפוך את דיווח הבעיות לפשוט יותר ומהיר יותר לבחינה עבורנו, כדי לקבוע אילו תכנים מפרים את כללי הקהילה שלנו."