ועדת הכספים הפחיתה את תעריפי האגרות להנפקת דרכונים למשך שנה וחצי, עד ל-31 בדצמבר 2018. תעריפי הוצאת דרכונים באינטרנט יהיו מוזלים ב-40 שקל בחודשי החורף, קרי מאוקטובר עד מרץ, וב-10 שקלים בקיץ, בחודשים מרץ עד אוקטובר, עת הלשכות של רשות האוכלוסין עמוסות מאוד.

אגרה רגילה להוצאת דרכון עומדת על 275 שקל, ובאינטרנט - 195 שקל. לאחר הפחתת התעריף באינטרנט, תעמוד האגרה על 155 שקל בלבד בחודשי החורף ו-185 שקל בחודשי הקיץ.

חידוש דרכון בלשכות של רשות האוכלוסין עולה 275 שקל לעשר שנים. לגבי מי שלא ייתן טביעות אצבעות, התעריף לאחר חמש שנים יעמוד על 137.5 שקל בלבד.

כמו כן, בניגוד לכוונת רשות האוכלוסין ומשרד האוצר, החליטה ועדת הכספים כי כל מי שיבקש לבצע שינויים בפרטי הדרכון שלו, כגון שינוי שם, שם משפחה, מצב משפחתי וכדומה, לא יידרש לשלם על כך ודרכונו עם הפרטים המעודכנים יהיה בתוקף עד מועד פקיעת תוקפו מלפני הכנסת השינויים.

עוד הוחלט שגובה האגרה על הוצאת דרכון בנתב"ג תופחת מ-1,105 שקל כיום ל-815 שקל. התעריפים החדשים אושרו למשך שנה וחצי, כשבוועדה מקווים עד למועד זה להגיע לסיכום קבוע בעניין.

ועדת הכספים עיכבה באחרונה את עדכון תעריפי האגרות לאחר שחברי הוועדה סירבו לאשר את התעריפים שהוגשו ע"י רשות האוכלוסין. אישור התעריפים החדשים התאפשר רק לאחר שהוועדה הפחיתה את התעריפים שהוצעו על ידי רשות האוכלוסין.

כמו כן, ביטל יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, את ההוראה לפיה מי שיסרב לתת טביעות אצבעות בעת הוצאת הדרכון הביומטרי, ושדרכונו יחודש עקב כך ל-5 שנים במקום ל-10, לא יחויב בתשלום אגרה מלאה פעם נוספת במהלך אותן 10 שנים.

הסאגה בנושא עדכון תעריפי הוצאת הדרכונים החלה בעקבות הכנסת הדרכונים הביומטריים לתוקף ע"י רשות האוכלוסין, לאחר שהחוק הביומטרי אושר ולאחר שהוחלט לאמץ את השיטה הביומטרית להנפקת תעודות, כולל תעודות זהות ודרכונים. חברי ועדת הכספים דרשו שוב ושוב שעל האזרחים לא יוטל 'קנס' בגין החלטת הממשלה לאמץ את השיטה הביומטרית, שמייקרת מאוד את הליכי הנפקת התעודות.

גפני שב בדיון היום (ד') על טענת הוועדה, כי "לא ייתכן שאזרחי ישראל ישלמו קנס על החלטת הממשלה לאמץ את השיטה הביומטרית. כשהממשלה קיבלה את ההחלטה הזו, חבריה ידעו את ההשלכות ואת ייקור התהליך". גפני דרש "שלא תיגבה אגרה נוספת במהלך תקופת היות דרכון בתוקף, בגין בקשה לשינוי פרטים, כגון שינוי שם, שינוי מצב משפחתי וכד'. מדובר בשינויים שלא היו כרוכים בתשלום עד היום וכך הדבר צריך להימשך גם בעתיד".

יועמ"ש רשות האוכלוסין במשרד הפנים, עירית וייסבלום, אמרה כי "אין מדובר בקנס שמוטל על האזרחים, אלא בתשלום עבור שירות שיש לו עלות". בעניין התשלום בגין הארכת דרכון לחמש שנים בלבד למי שיסרב לתת טביעות אצבע אמרה: "עלות התפעול והשירות להנפקת דרכון היא אותה עלות בין אם מדובר בדרכון לעשר שנים או לחמש שנים. אין מדובר בקנס על האזרח. אנחנו פועלים עפ"י חוות דעת של מומחים, לפיהן מאגר שמסתמך על תמונות פנים טוב לחמש שנים בלבד, כי תווי פנים זה דבר שמשתנה ואילו טביעות אצבע זה דבר שאינו משתנה לאורך שנים, ועל-כן העניין הוא שמי שלמערכת תהיה רק את התמונה שלו, יידרש לחדש את דרכונו לאחר חמש שנים, והעלות היא עלות הנפקת הדרכון בלבד".

משה גפני (צילום: איל יצהר)
ח"כ משה גפני | צילום: איל יצהר

גפני אמר לוייסבלום: "יש לי רישיון נהיגה כבר עשרים שנה עם אותה תמונה. הרישיון לא השתנה וגם התמונה לא. אז למה כאן זה מפריע? למה לחייב אזרח לחדש את הדרכון אחרי חמש שנים? אם כך הדבר, אז לכל הפחות אל תגבו ממנו תשלום אלא כמו כל אזרח אחר, תשלום רק פעם בעשר שנים". לחילופין, אמר גפני, "אם בכל זאת אתם מתעקשים על תשלום בגלל שיש כאן תפעול, שהאגרה תעמוד על 50% מתעריף אגרה רגילה לחידוש דרכון".

במהלך הדיון ניסה לשווא נציג אגף התקציבי במשרד האוצר, אורי שיינין, לשכנע את גפני ואת חברי הוועדה להמתין עם שינוי התעריפים, ואף ציין כי "ההוזלות אינן עולות בקנה אחד עם הנומרטור (התכנית התקציבית התלת-שנתית, שאם רוצים לחרוג ממנה בצד ההוצאה, חייבים למצוא מקור תקציבי לכיסוי ההוצאה הספציפית במשך אותן שלוש שנים".

גפני הודיע ש"מכיוון שלא הצלחנו להגיע להסכמות עם האוצר ורשות האוכלוסין, הוועדה החליטה לבדה על גובה האגרות לשנה וחצי הקרובות, שבמהלכן ניתן יהיה לדון על גובה התעריפים לטווח הארוך".

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
בקרוב תוכלו לבטל עסקה בלי ללכת לחנות
מיליון ישראלים יצאו לחופשה בישראל במאי