האם הוסתרו מסמכים חשובים מחברי הכנסת שדנים באישור המתווה החדש לחוק המאגר הביומטרי? חברת הכנסת יעל כהן פארן פנתה הבוקר (ב') לחברי הוועדה ודרשה שהליך החקיקה ייעצר, שכן מסמך חשוב לא נחשף בפני חברי הכנסת למרות שהוא בלתי מסווג ולא היה צורך להסתירו מהם.
במהלך הדיון, לאחר שהתברר שחברי הכנסת של ישראל ביתנו יצביעו נגד החוק בעקבות ההסתייגויות רבות שביטאו, הגיע יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, לחדר הוועדה כדי לנסות להשיג רוב לקואליציה בהצבעה. בשלב זה התעוררה מהומה בין חברי הוועדה.
"פניתי לדרעי לעצור את הליך החקיקה בעקבות מסמכים שנחשפו בפניה הלילה, בהם ממליץ הממונה על היישומים הביומטריים, רם וולצר, שגם ייעץ לשר הפנים במהלך הכנת הפיילוט, כי אין צורך בהוספת טביעת אצבע למאגר וניתן להסתמך על מאגר פנים בלבד", אמרה ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני). לדבריה, "מסמכים שביקשנו לא הובאו אלינו. אתמול הועברו אלי ב-12 בלילה 2 מסמכים בביקורת על דברי הרשות. אני לא מבינה איך הגענו עד היום. זו שערורייה, צריך לעצור את כל הליך החקיקה ונעשה בירור".
פארן הוסיפה כי "למרות פנייתי לשר הפנים, אריה דרעי, וחוות הדעת הברורה של הממונה על היישומים הביומטרים, הוועדה ממשיכה לקדם את החוק המסוכן והמיותר. החקיקה חייבת להיעצר, כיוון שיש הבדל דרמטי בין הדברים שהוצגו בחוות הדעת של הממונה על המאגר הביומטרי ושהוסתרו מהציבור ומהוועדה. לא ייתכן שמדינה שלמה תטורטר ללשכות הפנים כל 5 שנים לחדש תעודות זהות ודרכונים בזמן, בעת שאין לכך כל הצדקה. מעגל תביעות האצבע, גם אם וולנטרי, יעלה מיליונים רבים מכספי הציבור, בעוד שהוא מיותר וחסר תועלת".
המחלוקת נוגעת לטענות הרשות לניהול המאגר הביומטרי כי יש צורך בהכללת טביעות אצבע במאגר. אלא שעל פי המסמך שנחשף, "המציאות בפועל מלמדת על תמונה שונה מטענה זו. השוואת תמונות פנים נהוגות במאגרי דרכונים של הרבה מדינות בעולם (כדוגמת ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד ובקרוב בריטניה)".
הבוקר אמור לעלות חוק המאגר הביומטרי לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, לאחר הקראת ההסתייגויות וההצבעה בוועדה המשותפת לוועדות חוקה, חוק ומשפט; פנים והגנת הסביבה; ומדע וטכנולוגיה. אלא שבעת הקראת ההסתייגויות ציינו רוב המשתתפים כי לדעתם הדיון בחוק טרם מוצה.
יו"ר הוועדה, אורי מקלב, פנה במהלך הדיון לחברת הכנסת פארן, ואמר שדעתו של הממונה הייתה שקופה לכל אורך הדרך - אך חברי כנסת נוספים ציינו כי לא הכירו מסמך זה.
לאחר שפארן הציגה את המסמכים ביקש גם ח"כ דב חנין לעצור את החקיקה, ואמר כי "יש רוב של 90 ח"כים שמתנגדים מהותית לחוק. אנחנו נמצאים במצב יוצא דופן. בוועדה הדיונים מתנהלים בצורה עניינית והמסקנה היא שהחוק בעייתי. הבעיה היא שהחלטות מתקיימות בתוך הממשלה והקואליציה. אנחנו פה בתיאטרון בובות. רוב הח"כים יסכימו איתנו, אבל יצביעו על פי משמעת קואליציונית. גם שר הפנים מתלבט בעניין. לפי דעתי צריך לדחות את ההצבעות בשבוע. תיקבע קבוצה של 3 חברי כנסת שישקפו את הספקות הקיימים ותיפגש עם שר הפנים".
ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני), אמרה במהלך הדיון כי "אנחנו בישורת האחרונה. אפשר עוד לעצור את המאגר המסוכן הזה. אני יודעת שהיו שעות רבות של ישיבות. יש לנו אחריות כלפי כל אזרחי המדינה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להעביר היום את הדבר הזה. אנחנו מסכנים את מדינת ישראל. העברנו הרבה חוקים איומים בשנה האחרונה. אין דרך חזרה! למה לעשות מאגר עם טביעות אצבע כשאין אף מדינה בעולם שאוגרת טביעות אצבע? תבטלו את טביעות האצבע. אתם מסכנים את אזרחי המדינה! בשביל מה? שהמאגר יזלוג לידיים עוינות, לגופי טרור? מי ישמור על החיילים? האזרחים? מלחמות קואליציה בשביל מה? כל מי שמושקע כספית ובמקומות עבודה, לא אתם תשלמו את המחיר. תתביישו לכם! אנשים זועקים".
היועמ"ש לתנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, אמר: "בדקה התשעים, שנייה לפני ההצבעות, התברר פתאום לקואליציה כי אין להם רוב למאגר הביומטרי. חברי הכנסת מכל קצוות המשכן הביעו את דעתם האמיתית והסבירו כי הם מתנגדים למאגר הביומטרי: מח"כ אורי מקלב מיהדות התורה, דרך ח"כ יואב קיש מסיעת הליכוד, ח"כ יוליה מלינובסקי וח"כ עודד פורר. כל סיעות הבית מתנגדות למאגר הביומטרי. אנחנו מקווים שחברי הכנסת יעמדו איתן ויצביעו כנגד הצעת החוק ויבטלו כבר היום את המאגר הביומטרי".
לאחר שהחוק עבר בכל זאת בוועדה, הוסיפה פרופ' קרין נהון מהתנועה לזכויות דיגיטליות: "היום מאשרת הכנסת חוק שרוב החכ"ים נגדו, אך בשל שיקולי שלמות קואליציה מצביעים בעדו. זהו כתם על ספר החוקים הישראלי. המאגר הביומטרי הוא אקט דורסני, אשר עלול להפוך את ישראל למדינת מעקב, ומסכן את בטחון התושבים שלה. תשע שנים של מאבק ציבורי ושלוש וחצי שנים של ניסוי הוכיחו מעל לכל ספק כי אין צורך במאגר ביומטרי עבור תעודות חכמות. יש חלופות פחות דורסניות. הצלחנו במאבק שלנו להפוך את טביעת האצבעות לוולונטרית, ואנחנו קוראים לאזרחי ישראל למצות את זכותם ולא לתת את האצבע לאגירה במאגר. עם אישור הצעת החוק במליאת הכנסת תעתור התנועה לזכויות דיגיטליות לבג"ץ, במטרה למחות את החרפה הזו מעל ספר החוקים הישראלי".
עוד ב-TheMarker:
האם פרויקט של גוגל ישים סוף לתגובות מסיתות ואלימות?
פרטנר תיתן עדיפות ל"אינטרנט של הדברים" ברשת הסלולרית