יום אחד מיי פתחה את הטלפון שלה, הקישה על אייקון השבשבת של גוגל פוטוז, וראתה תמונות משפחתיות של אדם זר לחלוטין. מאוד מלחיץ. המחשבות שרצות בראש הן שמישהו פרץ לטלפון במקרה הרע, או שבאג מוזר עירבב בין חשבונות, כך שגם התמונות שלה ייחשפו במקרה הטוב.
גוגל פוטוז היא אפליקציה ששומרת את התמונות מהמצלמה של הטלפון ומגבה אותן אוטומטית לרשת. כל תמונה שתעלו לגוגל דרייב לגיבוי, או ספציפית לגוגל פוטוז, תופיע שם. אפשר גם לשתף תמונות עם חברים, כך שהן תופענה אצל חברים אחרים שיש להם גוגל פוטוז.
מיי ניסתה לזהות את האנשים שבתמונה ועברה על התמונות אחת-אחת, אך לא הגיעה לפתרון. היא המשיכה לעבור על התמונות בשביל לראות אם בכל זאת תזהה איזה חבר של חבר ונתקלה, ממש במקרה, בצילום מסך של המייל של אותו אדם, ששמו אביב. הטלפון שלו גיבה מהגלריה גם את צילום המסך.
התחנה הבאה של מיי הייתה פייסבוק. היא חיפשה שם את אביב, פנתה אליו והודיעה לו: "יש תמונות משפחתיות שלך בטלפון שלי". השניים לא מכירים בכלל. הם לא קיימים אחד במייל של השנייה, ואין להם אחד את השנייה באנשי קשר - מה שפסל את האופציה שאביב שיתף את התמונות איתה, אפילו בטעות.
התחנה הבאה של השניים הייתה גוגל, שלאחר פנייה של NEXTER, החלה לחקור את העניין בשביל לבדוק אם הכשל אצלה.
בינתיים ניסינו לברר האם בכל זאת יש קשר בין אביב לבין מיי. הם חברים בכמה קבוצות ביחד בפייסבוק, ויש להם חברים משותפים - כמו לכל שני ישראלים. אבל הם בדקו שוב את ההודעות היוצאות בסמסים, בוואטסאפ ובמייל - ולא היתה שם שום הודעה אחד לשנייה. בדקנו אולי יש תרחיש דמיוני שבו גוגל זיהתה את הפנים של מיי בטעות באחת התמונות כשראתה מישהי שדומה לה. גם האופציה הזאת נפסלה.
כשבועיים לאחר שאביב פנה אלינו, וחרש את כל האינטרנט למקרים דומים, הגענו יחד לפתרון - גיסתו של אביב (אשת אחותו) קשורה למיי דרך גן הילדים. בשלב הזה אנחנו צריכים שתהיו איתנו ונסביר את זה לאט (יש תרשים מפואר בווידאו מעלה):
התמונות המדוברות רצו בוואטסאפ המשפחתי של אביב, אשתו ואחותה - כולל צילום המסך, שהשתרבב לשם בטעות. במקביל, מיי שלחה לגן לפטופ לצורכי יצירת מצגת. הטלפון של הגיסה חובר באמצעות כבל ללפטופ, וחלק מהתמונות עברו אליו - ככל שידוע לנו, רק התמונות המשפחתיות של אביב. הלפטופ כלל את תוכנת גוגל פוטוז, שמגבה כל תמונה חדשה מהמחשב לחשבון הענן של מיי.
מהרגע שהתמונות גובו מהמחשב לענן - הן מוצגות גם בגוגל פוטוז. כלומר, גוגל לא גרמה לפדיחה. מבחינת גוגל, קרה בדיוק מה שהיה צריך לקרות - תמונות שהועברו למחשב גובו לחשבון הענן.
מה אנחנו יכולים ללמוד מהסיפור?
קודם כל, לעשות Logout מכל אתר ומכל תוכנה במחשב ציבורי, או במחשב שאנחנו משאילים - ולו בשביל למנוע כניסה בטעות.
שנית – כשמחברים טלפון למחשב, צריך לוודא שבתפריט בוחרים "הטענה בלבד". המחשב והטלפון אמורים לבקש רשות לפני שמעבירים תמונות ביניהן. אם בכל זאת רוצים להעביר תמונות, אפשר לפתוח תיקייה ייעודית באפליקציית Google Drive, להעלות אליה ידנית רק את התמונות שצריך, לשתף את התיקיה, ולמחוק אותה כשמסיימים.