אדוארד סנודן אמר שחברת הסייבר הישראלית הגדולה NSO הייתה קשורה לרצח של העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י וסייעה בריגול אחרי הטלפון שלו. סנודן ציטט דיווח קנדי, והאשים את חברות ההייטק בישראל ביצירת תוכנות ריגול, במקום תוכנות שיסייעו לשמור על ביטחון מידע.
"ג'מאל חשוקג'י נרצח רק כי הוא כתב דברים שלא מוצאים חן בעיני אנשים", אמר סנודן בשיחת וידאו באירוע שהתקיים בתל אביב, "איך ידעו לאן הוא ילך ומתי? היה להם מידע שהם גילו באמצעות חברה ישראלית. כמה מהמבצעים הללו נעשים מדי יום? איך יכול להיות שיש לנו תעשיות מפוחות שמנצלות את הכוח שלהן לא בשביל להציל חיים, אלא לעשות כסף ברמה כזאת שזה עולה בחיי אדם".
ביוני 2013 נמלט אדואר סנודן, איש מחשבים מבריק במודיעין האמריקאי, להונג קונג, שם מסר לעיתונאים מידע חשאי מזעזע על ארה"ב, בריטניה וגם ישראל. הוא חשף שזרועות המודיעין מאזינות ואוגרות את כל המידע על כולנו - מהטלפון, מגוגל ומפייסבוק - אפילו אם אנחנו לא חשודים בכלום. הערב (ג') הוא התראיין לראשונה לקהל ישראלי ממקום מחבואו ברוסיה באמצעות שיחת וידאו, במסגרת אירוע של פירמת הייעוץ והאסטרטגיה אורנשטיין חושן.
אחרי שסנודן נמלט, ארה"ב פתחה במצוד אחריו והוא מצא מקלט ברוסיה. הנשיא אובמה ניסה להכחיש את הדברים, אבל ללא הצלחה. הדברים של סנודן - ההפוכים לגמרי - המשיכו להדהד מאז בכל העולם. ההשלכות הביטחוניות, המסחריות והחוקיות של פרשת סנודן היו עצומות, על העולם וגם על ישראל.
"החברות שמציגות את עצמן כחברות סייבר", הוסיף סנודן, "המודל העסקי שלהן הוא לחפש חולשות בטלפונים שלנו ולא לתקן אותן, אלא להסתיר אותן בשביל למכור את המידע שהן מוצאות ללקוחות שלהן. זה משהו שלא מקבל מספיק תשומת לב. יש לנו אנשים שגילו מה הם עושים כי הם מכרו את זה לאנשים הלא נכונים. זה לא רק להגנת ישראל. זה לא רק בשביל לתפוס עבריינים או להציל חיים ולמנוע ממחבלים לפעול. הם שולחים את זה גם לבכירים בממשלות, כמו מקסיקו".
"ממשלות משתמשות בטכנולוגיה כדי להכניס אנשים לכלובים", אמר סנודן. בעוד שחברות מסחריות מגבילות את הנתונים, לדבריו בישראל יש רמה קרובה יותר של שיתוף פעולה בין חברות מסחריות לממשלה. אחרי החשיפה שלו ב-2013, חברות אמריקאיות ניסו להתנער משיתוף פעולה עם השלטון. "בישראל לא ראיתי שזה קורה", אמר.
חלק מהאויבים הם האזרחים שלך
"יש היום מצב שלא היה בעבר - חלק מהאויבים שלך הם האזרחים שלך", אמר רם בן ברק, לשעבר סגן ראש המוסד, שנכח באירוע והגיב לדברים. "מצב זה לא היה מעולם. אם פעם היו יושבים על דואר של בן אדם ורואים מה ההנחיות שהוא קיבל ממפעיל בסודן, היום זה קורה במחשב, במשחקי פלייסטיישן, באמצעים שלא היו לפני 20 שנה. מי שאין לו מה להסתיר - אין לו מה לחשוש".
בן ברק הוסיף "המדינה לא יכולה לעקוב אחרי כולם, לא צריכה לעקוב אחרי כולם, ולא רוצה לעקוב אחרי כולם. אם האזינו לאנגלה מרקל ללא רשות - צריך לעצור את זה, אבל לא את כל השיטה. אבל אם IP פה מקושר ל-IP בקאבול, זה צריך לעניין את האמריקאים, למרות שרוב התקשורת תמימה". בן ברק הוסיף שרוב הסיכולים של הפיגועים בישראל והפחתת טרור הסכינאות נעשה "באמצעות טכנולוגיה".
NSO: מונעים וחוקרים פשיעה וטרור בלבד
מ-NSO נמסר: “אדוארד סנודן מצא בשנים האחרונות מקלט ובית חם ברוסיה ומשם הוא בוחר לעסוק בנושאים כמו זכויות אזרח ודמוקרטיה ולהכפיש חברות טכנולוגיה ישראליות מבלי שיש לו שום מידע מוסמך או היכרות עם פועלן.
חברת NSO עוסקת בפיתוח מוצרים שנמכרים לגורמי ממשל למטרה הבלעדית של חקירה ומניעת פשע וטרור.
לא זאת בלבד שהחברה פועלת בכפוף לחוקי הייצוא הביטחוני, היא גם החברה היחידה מסוגה בעולם שמפעילה ועדת אתיקה עצמאית הכוללת מומחים חיצוניים מרקע משפטי ויחסים בינלאומיים במטרה למנוע מצב שמוצריה ינוצלו לרעה, ולכן, בניגוד למה שפורסם בעיתונות, החברה איננה מוכרת אותם ואיננה מאפשרת את הפעלתם במדינות רבות.
מוצרי חברת NSO מסייעים מדי יום ביומו בהצלת חייהם של אלפי אנשים מידי טרוריסטים, ברוני סמים, חוטפי ילדים, פדופילים ועוד”.