הנפקתם או חידשתם דרכון או תעודת זהות? לא רק שאתם צריכים להזמין תור, לחכות, להגיע ללשכת האוכלוסין, להצטלם, למסור טביעת אצבע (אלא אם אתם מסרבים ומוכנים לחדש את התעודה עוד 5 שנים במקום 10), לשלם מאות שקלים אם מדובר בדרכון (תעודת זהות ביומטרית ראשונה מונפקת חינם), לחזור הביתה ולהמתין להגעת התעודה - עכשיו מסתבר שחלקכם עלולים עוד לשלם 5,000 שקל קנס.

בדיון שנערך אתמול (ב') בוועדת החוקה בכנסת כדי לאשר את הליך מסירת התעודות הביומטריות על ידי שליחי דואר, הסתבר שרבע מהאנשים שקיבלו תעודות עד כה לא תיקפו אותן, מה שיכול לגרום לכך שיצטרכו לשלם קנס, למשל אם ייעצרו על ידי שוטר ויסתבר שהתעודה שלהן אינה בתוקף.

הליך מסירת התעודות על ידי שליחי דואר אושר באופן זמני לפני כשנה, כדי לחסוך למבקשים הגעה נוספת ללשכות רשות האוכלוסין וההגירה. בדיון דווח כי עד כה נמסרו כך לאזרחי ישראל 353,185 תעודות - 91% מהתעודות שהונפקו מינואר עד אוקטובר השנה, ו-17,169 נוספות נמצאו בדרכן. רוב התעודות נמסרו תוך 10 ימים מההזמנה ו"רק" 70 אבדו.

כדי למנוע שימוש לרעש בתעודות אבודות שמגיעות לידיים לא נכונות קיים הליך תיקוף של התעודה, שעל המקבל לבצע בסמס או במענה קולי לאחר קבלת התעודה - אך לפי הנתונים, רק 74% ממקבלי התעודות ביצעו את ההליך, בעוד יותר מ-90,000 איש לא טרחו לעשות זאת.

עו"ד עירית וייסבלום, יועצת משפטית לרשות האוכלוסין, הסבירה כי "בנוגע לאתחול - השבב שבתעודה הביומטרית צריך לעבור מהשעיה לפעולה. מי שלא מאתחל ומפעיל אותו, לאן שלא יגיע לבקש שירות - אם זה בנק או כל דבר אחר - לא תופיע במחשב אינדיקציה לתעודת זהות".

יו"ר הישיבה, ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), אמרה כי "אין ספק שהמצב בו אזרח לא צריך לכתת רגליו הוא טוב יותר ויש בזה שיפור השירות לאזרח, אבל הנתונים אינם מזהירים אם בין 90,000-80,000 איש לא אתחלו את התעודות". היא הוסיפה כי "השוטר שיעצור אדם לא ישאל למה הוא לא אתחל, הדין על תעודה לא תקפה הוא 5,000 שקל ואדם יקבל קנס". היא דרשה "שאדם כזה, שיש לו תעודה ולא עשה פעולה טכנית, לא ייקנס". בנוסף, קבעה כי משרד הפנים ייצא בקמפיין ליידוע הציבור אודות הליך האתחול של התעודות הביומטריות.

מוטי נונברג, מנהל פרויקט טכנולוגיות וביומטריה במשרד הפנים, אמר ש"יש קבוצה של 'אדישים' - כ-21% שאינם מעוניינים לעשות את האתחול. שולחים להם 3 מסרונים בכתב, או בקול לטלפונים כשרים. אם תוך 10 ימים התעודה לא מאותחלת - הנתון מגיע למרכז מידע והאדם מקבל טלפון. 3%, שהם 8,601 אזרחים, חזרו ללשכות להפעיל את התעודה מחדש".

למרות החשש מהשלכות חוסר התיקוף של התעודות, אישרה הוועדה להפוך את מסירתן על ידי שליחי הדואר מזמני לקבוע.

יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, אמר בתגובה כי "חוסר ההיענות של הציבור לאתחול תעודות הזהות הביומטריות מראה שההחלטה האומללה של משרד הפנים לאפשר מסירה דרך הדואר, בלי ליידע אותם על השימוש בתעודה, היא לא רק סיכון אבטחה אלא גם יוצרת עלויות מיותרות על המערכת. העובדה שהתעודות נמסרות בסניפי הדואר בלי הדרכה על השימוש בהן ועל ידי אנשים לא מיומנים היא המשך של תרבות החפיף שליוותה את הפרויקט הזה מהיום הראשון".