מערך הסייבר הלאומי הודיע שגילה השבוע כי קרוב ל-10,000 מצלמות בבתים או עסקים קטנים עלולת להיות חשופים להשתלטות מרחוק, כך שכל אחד בעולם יכול לצפות בכם. הסיבה? לא החלפתם סיסמה באפליקציה או במצלמה. 

החשיפה הזו אינה חדשה. מדי מספר שבועות הנושא עולה לכותרות והאזהרות הללו מיועדות לבעיקר לעורר מודעות לאבטחה של מצלמות האבטחה בבית. הסכנה לא מגיעה בהכרח מ"האקרים" בעלי ידע מתוחכם בסייבר, אלא ממש כל אחד שיודע איך להשתמש בגוגל. הרשת מלאה באתרים שדרכם אפשר בהקשות בודדות להגיע לשידור חי של מצלמות שנמצאות במקומות פרטיים ואינטימיים, וזה לא מוגבל ל-10,000 שנבדקו על ידי מערך הסייבר.

מרגע שמגיעים למצלמה כזאת, אפשר להקליט את המידע, לשמור תמונות, ובחלק מהמצלמות גם לשוחח דרך האינטרקום. אם מדובר בכניסה לחניון של הבניין - כנראה שזה לא באמת יפריע לכם שמישהו אחר יצפה, אבל כשהמצלמה בחדר הילדים זה כבר נהיה יותר מסוכן.

מה אפשר לעשות?

כדאי מאוד להחליף סיסמה. בדרך כלל הסיסמה שהגיעה עם המצלמה היא admin או 12345 או pass. באפליקציה שדרכה אתם מפעילים את המצלמה, חפשו את ההגדרות, או את הפרופיל האישי והחליפו אותה. אם אתם מסתבכים, הקישו בגוגל או ביוטיוב את שם המצלמה ואחריה Change Password ומישהו כבר יראה לכם.

מומלץ גם לקנות מצלמות של חברות גדולות ומוכרות, ולא משהו גנרי ללא לוגו, שפשוט נקרא cam.

חשוב לעדכן גירסאות כשהאפליקציה מתריעה על כך, ולא לדחות את זה, כפי שרבים מאיתנו עושים, לאף פעם.

מערך הסייבר גם ממליץ להתקשר אליו בחינם למספר 119 להדרכות נוספות. אתם יכולים גם לשאול באתר הבלוק שמפעיל איגוד האינטרנט ולהתייעץ שם עם מומחים. בכל מקרה - אל תמסרו את הסיסמה שלכם לאיש - לא מומחה, ולא תומך, ולא אף אחד אחר.

זה כמובן לא מבטיח שהמצלמה שלכם הרמטית. לפעמים מתגלות פרצות גם אצל חברות גדולות שהן לא מספיקות לתקן, ולפעמים הסיסמה לא מספיקה, כי מוצאים דרך אחרת לחדור למצלמה. אבל זה מצמצם באופן משמעותי את הסיכון.