ישנם מצבים בהם ניתן לצפות את העתיד על סמך אירועי העבר, ולראות בצער רב כיצד הצפוי מתממש והופך למצוי. כך הם פני הדברים אודות ההגבלות על השימוש החופשי באינטרנט באירן.
לאורך השנים ניתן לראות מגמה קבועה, לפיה בכל מועד של בחירות כלשהן המתקיימות במדינה, נרשמת עלייה משמעותית בהגבלת השימוש החופשי באינטרנט במדינה ובכלל זה סגירת אתרי אינטרנט של גורמים רפורמיסטיים, סגירת אינטרנט-קפה, מעצר משתמשים והצרת צעדיהם.
אירן החלה את דרכה באינטרנט עוד בשנת 1987 וכיום הינה מעצמת אינטרנט אזורית. גידול השימוש ברשת בין השנים 2000-2008 עומד על 9,100% - השיעור הגדול ביותר מבין מדינות האזור וגדול לאין ערוך מהממוצע האזורי, העומד על 2,606%. זאת בשל ההון האנושי הקיים במדינה וכן היות האינטרנט אמצעי התקשורת כמעט היחיד בין גורמים שונים בתוך המדינה ומחוצה לה.
אירן: "מדינה אויבת אינטרנט"
אולם, הממשל האירני נוקט במספר דרכים למניעת גישה חופשית לאינטרנט ולהצרת צעדי המשתמשים בו ובכלל זה חקיקה, פיקוח, מעצרים ואף הגבלות בתחום תשתית האינטרנט במדינה. מדיניות זו מציבה את אירן כאחת מ-13 המדינות המוגדרות כאויבות האינטרנט בעולם.
כל זאת בגלים אשר שיאם חופף לרוב אירועי בחירות במדינה; למועצות המקומיות בפברואר 2003, לפרלמנט בפברואר 2004, לנשיאות ביוני 2005, למועצות המקומיות ולמועצת המומחים ב-15 דצמבר 2006 ולקראת אלו לנשיאות המדינה ב-12 יוני 2009.
בחודשים האחרונים אנו עדים לגל נוסף של הגבלות על האינטרנט, אשר החל לפני כשנה. במסגרת זו נאסרו מספר בלוגרים וכתבי אינטרנט (בכלל זה הבלוגר חסין דרחשאן). שיאו של גל זה הינו מותו בכלא ב-18 במרס השנה של אומיד-רזה מיר ציאפי, בלוגר מקומי, אשר נאסר ב-15 בדצמבר 2008 לשנתיים באשמת "פגיעה במנהיגי הרפובליקה האיסלאמית".
פייסבוק וטוויטר נחסמו
במקביל למעצרים, סגרו השלטונות ופתחו חליפות אתרי אינטרנט מקומיים וזרים ובכלל זה אתרי רשתות מקוונות שונות, דוגמת Facebook ו-Twitter(אשר שימשו את המועמד מיר חסין מוסאוי), בלוגים וכן תוכנה המאפשרת עקיפת צנזורה המבוצעת על האינטרנט. לצד זאת, בוצעה השקעה מאסיבית בסוף שנת 2008 בתשתית אשר תאפשר הגבלה טובה יותר על האינטרנט במדינה.
על מנת להיטיב אחיזתו ברסן השלטון ולהפחית ככל שניתן את יכולת הביטוי, המענה, המחאה והפעולה של גורמים אופוזיציוניים, דואג הממשל באירן להגביל את יכולת הביטוי המקוונת וביתר שאת בעיתות בחירות. מועדים אלו מהווים עבורו אירועי מבחן להמשך הרצף השלטוני במתכונתו הנוכחית ולפיכך הוא עושה כל שניתן על מנת לנטר ולנהל סיכונים אלו מבעוד מועד, אף בזירה המקוונת.
לפיכך, לאור ניסיון העבר ממערכות בחירות קודמות, צפוי כי הגל הנוכחי של הגבלות שלטוניות על האינטרנט באירן בדמות סגירת אתרים ומעצר משתמשים, ידעך בהדרגה ככל שנתרחק ממועד זה של הבחירות לנשיאות. כך ששוב ניתן יהיה להשתמש באינטרנט באירן בצורה חופשית מעט יותר, לפחות עד לבחירות הבאות בה.
ד"ר טל פבל הינו מומחה לאינטרנט ולטכנולוגיה במזרח התיכון ובעולם האיסלאמי - Info@TalPavel.com.
הרצאה בנושא "Facebook, Youtube, Twitter - כלים לשינוי בחברה הערבית", תתקיים במסגרת כנס 'ריאליטי ואינטרנט 2009', עמותת אשנ"ב בשיתוף H.I.T - המכון הטכנולוגי חולון, 29.06.2009.