נער מול מחשב (צילום: Johannes Simon, GettyImages IL)
זאת מלחמה (אילוסטרציה) | צילום: Johannes Simon, GettyImages IL

איראן עצרה האקר בן 11 בעיר באבול, בחשד כי השיג סיסמאות גישה לחשבונות דואר אלקטרוני של משתמשים והעביר כספים לחשבון הבנק שלו. כך הודיע מפקד מחלקת הלוחמה בפשיעה הקיברנטית במחוז מזנדראן, אחמד רזא רוסתמי.

במקביל, נודע כי אעט'ם אלסאדאת חסיני, חברת מועצת העיר בהשהר, פוטרה מתפקידה כדוברת המועצה, זאת רק בגלל שהיא מפעילה חשבון פייסבוק. לדבריה, היא קיבלה "עצה ידידותית" לא להצטרף לרשת חברתית זו מאת חברים ותיקים במועצה, אולם היא לא חשבה כי הדברים ירחיקו לכת לכדי פיטוריה. ראש המועצה מנגד דחה את הקשר בין הפיטורין לבין חשבון הפייסבוק של הדוברת הכולל דיווחים קצרים על פגישות המועצה.

איראן, אשר שיעור חדירת האינטרנט בה הוא מהגבוהים במזרח התיכון ועמד על 53% לפני כשנה וחצי, פועלת בצורה נמרצת להצרת צעדי אזרחיה משימוש חופשי באינטרנט. זאת בשלל דרכים, ובכלל זה קיומה של משטרת סייבר העוסקת בין השאר בפשיעה קיברנטית. קביעה מאוקטובר 2012 כי שימוש באמצעים המאפשרים עקיפה של צנזורת האינטרנט במדינה נחשב כפשע קיברנטי. לצד ארועים מהעת האחרונה דוגמת פסק ההלכה של מנהיגה הרוחני של איראן כי צ'ט מקוון בין המינים ברשתות החברתיות הוא איסור דתי, במענה לשאלה שנשלחה בדואר לאתרו. זמן קצר לאחר חסימת שני שרותי צ'ט; WeChat וכן זה המאובטח Cryptocat. כמו כן, בימים האחרונים דווח על חסימה בת חצי יום של הרשת החברתיתInstagram , אשר מעולם לא נחסמה קודם לכן במדינה.

יתכן ואיראן אכן מתכננת צעדים להקלת ההגבלות השלטוניות על האינטרנט בתחומה ואולי כדברי שר התרבות, אכן עוד חמש שנים תושבי איראן יוכלו לצחוק על ההגבלות הקיימות היום על טלוויזיה בלווין ועל אתרי אינטרנט. אולם לפי שעה ילד בן 11 ודוברת מועצה נאלצים לשלם את המחיר בעוון פעילות מקוונת. לעיתים תמימה ביותר.

*ד"ר טל פבל, מומחה לאינטרנט ולאיומים מקוונים במזרח התיכון ומנכ"ל חברת Middleeasternet.

>> לכל הכתבות של ד"ר טל פבל