סבסטיאן טומצ'ק הוא מוזיקאי אוסטרלי עם תואר פרופסור בצ'יפטיון (נשמע לנו אחלה מקצוע). כבר עשר שנים הוא כותב בלוג על מוזיקה באינטרנט, ורוב התקופה הזו גם יוצר סרטוני מוזיקה וצלילים ביוטיוב. אבל למה שקרה לו בשבוע שעבר הוא לא היה מוכן.

"לסרטון עשר שעות הרעש הלבן שלי יש עכשיו חמש תביעות זכויות יוצרים!", הוא הכריז בטוויטר, וצירף צילום מסך שבו מוצגות 5 תלונות שהתקבלו נגד סרטון שהעלה ב-2015, וכמו שאפשר להבין מורכב מ-10 שעות של כלום. רעש סטטי, שטומצ'ק יצר במו ידיו בעזרת תוכנת המוזיקה החינמית Audacity ותוכנה נוספת שהוסיפה שקופית וידאו עם הכותרת "רעש לבן בתו נמוך".


הנה הסרטון, אם אתם רוצים לעבור עליו ולבדוק שהוא באמת 10 שעות של שום דבר אחיד ומרדים מאוד:

יש לציין כי אף אחת מארבע החברות ש"תבעו" את טומצ'ק לא באמת עשו זאת. מה שקרה הוא שמערכת אוטומטית של יוטיוב, שמיועדת לזהות שימוש ביצירות קיימות על ידי השוואת צליל, זיהתה דימיון רב בין הרעש הלבן שיצר המוזיקאי לבין סרטונים דומים שיצרו חברות שמשווקות אפליקציות מדיטציה או שקר אחר תוך שימוש ברעש לבן לצורכי הרגעה. אגב, ארבעה מתוך חמשת הסרטונים שיוטיוב חושדת שטומצ'ק העתיק מהם עלו אחרי הסרטון שלו. מצד שני, כל החברות בחרו לאשר למערכת האוטומטית שהן מעוניינות "להחרים" את ההכנסות שמתקבלות מהסרטון של הפרופסור.

המרצה למוזיקה אמר ל-BBC: "אערער על הטענות האלו", והוסיף שאינו מבין איך יוטיוב יכולה לטעון שרעש לבן מפר זכויות של כמה ישויות שונות בו-זמנית. "אם הייתי עושה ממש כסף מתוכן ביוטיוב, מערכת קלוקלת כזו עלולה להיות בלתי ניתנת לשימוש".

בראיון לאתר TorrentFreak הוא הוסיף כי "הוגשו נגדי לא מעט תביעות על זכויות יוצרים - בדרך כלל על בסיס מקרים שבהם יצרתי מיקסים ארוכים של יצירות. בדרך כלל אני לא לוקח אותן ברצינות". הוא ציין שבמקרים קודמים הוא ערער ושלח חומרי גלם שהוכיחו כי הוא יצר את כל הקולות שנשמעים בסרטונים שלו. "זה תמיד הצליח לי, ואני מקווה שזה יהיה כך גם במקרה הזה".

הוא סיפר גם שבעבר נשאל על ידי מוסד בו עבד אם יוכלו להשתמש במוזיקה שיצר בסרטון, ולמרות שאישר להם, יוטיוב הגישה בשמו באופן אוטומטי תביעת זכויות יוצרים נגד הסרטון של מקום העבודה.

גוגל מסרה בתגובה ל-BBC כי המערכת אוטומטית ומתבססת על דגימות שמספקים בעלי זכויות יוצרים. "הדיוק של מערכת ההתאמה שלנו לא יכולה להיות יותר מדויקת ממה שמחזיקי זכויות יוצרים מספקים. יש לנו צוותי בדיקה שעובדים כדי לזהות ולמנוע טענות לא מדויקות, לנקוט פעולה נגד מחזיקי זכויות יוצרים שגורמים לשגיאות באופן מודע וסדרתי, ואנו מציעים תהליך ערעור בריא עבור משתמשים שמרגישים שהסרטונים שלהם נתבעו בטעות". בחברה טוענים כי שיעור הטעויות של המערכת הוא פחות מאחוז.