"מאשימים את הרשתות החברתיות בשימוש הגובר בסמארטפונים, אבל גם אם לא היית שם –  היית צופה בווידאו באופן פאסיבי או משחקת". כך אמר הבוקר דיוויד מרקוס, סגן נשיא בפייסבוק שהיה אחראי על המסנג'ר, ושלאחרונה התמנה כאחראי תחום הבלוקצ'יין בחברה.

מרקוס שוחח עם דנה וייס בוויעדת ראש הממשלה לחדשנות ביוזמת משרד התרבות, והתייחס לאפשרויות החדשות באיייפון ובאנדרואיד שחושפות כמה זמן אנחנו משתמשים בסמארטפון בכלל, ובכל אפליקציה בפרט. "אולי לנצל את הזמן שלך ליצור קשר עם אנשים, זה לא כזה רע. בוואטסאפ ובמסנג'ר אנחנן רואים עליה במספר ההודעות. (אנשים רוצים) לתקשר עם אנשים שאכפת להם מהם, ולא לצרוך דברים פאסיבית".

מרקוס פתח את השיחה בלספר שאביו היה חבר טוב של שמעון פרס, ושיצא לו לבקר בנערותו גם בישראל וראה כבר אז את החדשנות. לדבריו, אז לא היה מדובר במוצרים צרכניים, אבל כן בטכנולוגיות חדשניות. 

שנה קשה

"הייתה לנו שנה קשה, בלשון המעטה", הודה מרקוס. פייסבוק התמודדה בשנה האחרונה עם פרשת קיימברידג' אנלטיקה - שבה נחשפו פרטים של גולשים, ונעשה באמעצותם נסיון להטות את הבחירות דרך הפצת פייק ניוז מותאם אישית לגולשים. כמו כן פייסבוק הודתה בפרשת דליפת מיידע חמורה, של עשרות מיליוני גולשים, שמסכנת אותם גם היום. 

"יש המון דרכים שבהן פייסבוק הוכפת את העולם למקום טוב יותר", ציטט מרקוס את המנטרה הקבועה של החברה, ואז ניסה להסביר "אבל זה גם מאתגר לשרת 2.5 מילארד איש, ואנשים מנצלים את המוצר לרעה, ולמשהו שונה ממה שהתכוונו" מרקוס הזכיר שהחברה נלחמת בתופעות הללו. 

כשנשאל על פרשת הדליפה, חזר מרקוס על המסרים של פייסבוק מהשבועות האחרונים "יש לנו חוזה עם אנשים שמשתמשים במוצר שלנו, ושמירה עליהם ועל המידע שלהם זה ערך עליון. מה שקרה הכעיס אותי ואת מארק (צוקרברג). ברגע שנודע לנו, סיפרנו על זה באופן שקוף והודענו למי שנפגע. אני לא יכול לחשוף מי עשה את זה, כי החקירה עדיין בעיצומה בשיתוף עם ה-FBI. אנחנו נלמד מזה ונעשה ככל הניתן כדי למנוע מזה לקרות שוב".

ומה בעתיד? כעת מרקוס אחראי על בלוקצ'יין. זה ענף מורכב, אבל בגדול, מדובר ביכולת לפזר ולבזר מידע כך שלא יהיה מרוכז במקום אחד. זה עוזר לשמור עליו ממחיקות וגם להפוך אותו לאמין יותר. על הטכנולוגיה הזאת מבוססים מטבעות דייגטלים כמו ביטקוין, אבל גם טכנולוגיות אחרות מתפתחות על בסיס בלוקצ'יין.

"אנשים לא רוצים שחברה אחת תשלוט בכל המידע שלהם. בלוקצ'יין יכול לתת לזה מענה", אמר מרקוס, שהחברה שהוא עובד בה דווקא נהנית מריכוז מידע בלעדי, "אבל גם בינה מלאכותית נמצאת במקום מעניין עכשיו, ואפשר לראות יישומים של היום יום, זה לא רק תאורטי. יש לנו תרגום במסנג'ר ואפשר לדבר עם מישהו שלא דובר את השפה שלכם. המיילים ידעו לתת מענה אוטומטי טוב מהתשובות שלנו. כל רופא, ללא שום הכשרה, יכול להשתמש בטלפון ולזהות גידולים על העור, טוב כמו רופא העור הטוב בעולם, בזכות טכנולוגית של עיבוד תמונה ולמידת מכונה".