הקורונה שינתה את המציאות של חיינו מן הקצה אל הקצה אבל גם חידדה עבורנו כמה דברים חשובים: במישור האישי הבנו למשל שעבודה כבר אינה בהכרח מקום שמגיעים אליו בבוקר. במישור העסקי – שכדי לשרוד בתקופה של אי-ודאות צריך יצירתיות, גמישות וזריזות.

בכנס השנתי של חברת IBM בישראל - Think Digital Summit Israel שנערך לאחרונה באופן דיגיטלי – כמתבקש - הוצגו טכנולוגיות פורצות דרך מעולמות מחשוב הענן, אבטחת המידע, הבינה המלאכותית והמחשוב הקוואנטי, ומומחי החברה, שעלו בזה אחר זה להרצאות קצרות, סיפקו לנו הצצה לפתרונות החדשניים שמעצבים כבר היום את החיים שלנו לצד הקורונה.

את הכנס פתח מנכ"ל IBM ישראל דניאל מלכה, שהתמקד בצורך של מקבלי החלטות לאזור אומץ לשנות את ההתנהלות השגרתית שלהם, ולאמץ טכנולוגיות חדשות בליבה העסקית שלהם. "ארגונים היום נדרשים לבחור: להתכנס בתוך עצמם או לצעוד קדימה בביטחון", אמר מלכה. "ההיסטוריה מלמדת אותנו ששינויים גדולים שקרו נולדו תמיד מתוך אתגר גדול והאומץ להתמודד איתו. היום אנו נמצאים באחד מאותם רגעים מכריעים אבל יש לנו גם את האפשרות לפתוח דלתות חדשות – לכל אתגר או שאלה – באמצעות הטכנולוגיה". בהמשך שוחח מלכה עם לימור אפיק, מנכ"לית Rad Hat ישראל על שילוב הכוחות הסינרגטי בין החברות שמביא יתרונות חשובים לעסקים בתחום הענן (Red Hat נרכשה על ידי IBM אשתקד).

דניאל מלכה (צילום: מירי דוידוביץ)
דניאל מלכה, מנכ"ל IBM ישראל | צילום: מירי דוידוביץ

לאחר מכן אירח הכנס בשידור מיוחד מביתו שבמדינת ורמונט שבארה"ב את פרופ' ג'ון כהן, המדען הראשי של מעבדת הבינה המלאכותית של IBM ו-MIT ואחד מחוקרי הבינה המלאכותית המובילים בעולם כיום. כהן, שעובד ב-IBM כבר כ-40 שנה, אינו טיפוס שגרתי לכל הדעות ונחשב לשם דבר בקהילה הטכנולוגית בעולם בשל הגישה הייחודית שלו, שמאמינה בגירוי הסקרנות ועידוד המחקר המדעי-טכנולוגי על ידי ניסוי, טעיה ומשחק.

תערוכה SCIENCE EXPO

בכנס הוצגו שורה של פתרונות טכנולוגיים חדשניים, שחלקם נולדו ממש בחודשים האחרונים, בעת שהעולם כולו – וגם מומחי IBM – מנסים למצוא דרכים יצירתיות להתמודד עם התפשטות המגיפה והצרכים שהיא עוררה. כך למשל הוצג סוכן וירטואלי חכם, מבוסס בינה מלאכותית, שניתן להפעיל תוך ימים ספורים בהתאם לצרכים המדויקים של הלקוח. סוכן כזה נותן מענה, למשל, למוקד מידע לציבור שמוצף בפניות ואינו עומד בעומס. הסוכן החכם מצויד ביכולות הבנת שפה טבעית והכנת כוונה, כך שהוא יכול "לשוחח" עם הפונים, להבין את מהות הבקשות או השאלות שלהם ולתת להם מידע מדויק באופן אמין, מהיר ויעיל.

רוצים לצפות בתכנים של הכנס? לכל הפרטים>>

פתרון נוסף שהוצג וקשור לימי הקורונה הוא פלטפורמה המבוססת על טכנולוגיית בלוקצ'יין שמאפשרת לשתף מספר רב של גורמים במידע באופן מאובטח, ולהבטיח שהמידע יישאר מאומת ללא יכולת של מישהו מהשותפים לבצע בו שינויים שאינם מקובלים ומוסכמים על השאר. טכנולוגיה זו מונעת אפשרויות של זיופים והונאות ואפשר ליישם אותה כדי לעקוב באופן הדוק ואמין אחר סחורות, לנהל שרשראות אספקה מורכבות וגם – לסייע לאמת מידע על מצבם הרפואי של אנשים הנוסעים ממקום למקום – בדומה לדרכון רפואי שמעיד באופן אמין ובלתי ניתן לזיוף על מצבו הבריאותי של הנושא אותו.

פתרון נוסף שהוצג היה מעולם התשתיות: מדובר במערכת בינה מלאכותית שמאפשרת לבצע ניטור של מבנים, גשרים, מנהרות וכ"ד, לנתח את מצבם ולהצביע על האזורים הדורשים בחינה מעמיקה ואולי טיפול מונע. המערכת מסתייעת ברחפנים מכל סוג, שמבצעים משימות אוטומטיות ויכולים להחליף צוותים של מהנדסים שנדרשים לסכן את חייהם בטיפוס על גשרים או מבנים. הרחפנים מצלמים את המבנה, מנתחים את התיעוד בזמן אמת ומסוגלים לסיים ביום אחד עבודה שהייתה דורשת מצוות אנושי חודש ימים.

בתחום אבטחת המידע, שמושך תשומת לב רבה בתקופת הקורונה, הוצגה הדגמה מיוחדת של כלי חדיש לזיהוי איומי סייבר בארגונים. הכלי מבוסס למידת מכונה ועיבור של מידע רשתי והתנהגות משתמשים והוא מוצג באמצעות מציאות מדומה (VR). אנליסט הסייבר בארגון אינו חייב עוד לשבת מול שורת מסכים המריצים תוכנות ונתונים אלא להיכנס ממש למפה הארגונים ולראות הדמייה של האיומים בסביבת הארגון בתלת-מימד.

נושא נוסף שהוצג היה מתחום שנחשב לפורץ דרך ועתידני אך ב-IBM מיישמים אותו כבר היום הלכה למעשה. הנושא היה מחשוב קוונטי, תחום ש-IBM נחשבת מובילה עולמית שלו, ועוסק בתפיסה חדשנית של מחשוב שאינו מבוסס על חישובים בשיטה הבינארית – אפס ואחד – אלא חישובים המבוססים על היכולות האינסופיות הקיימות באפשרות של מידע להישמר גם כ-1, גם כ-0 וגם כשניהם בעת ובעונה אחת.

המסלולים המקצועיים

בכנס התקיימו, לצד ההרצאות במליאה, גם סדנאות ומסלולים מקצועיים בנושאים שונים. התקיימו סדנאות עם מומחי טכנולוגיות הענן ההיברידי של IBM, אנשי בינה מלאכותית ופתרונות אוטומציה לטיפול מהיר ויעיל בלקוחות רבים מבלי לוותר על חוויית לקוח טובה. התקיימה סדנה לאנשי סייבר ואבטחת מידע שסקרו את התגברות האיומים בתקופת הקורונה – כשכולנו עובדים, לומדים ומבצעים קניות מרחוק, והתקיימה סדנאות מיוחדות Code@Think

את הכנס הנחו הדר אביאל, דרור גלוברמן ואביב פרנקל, והשתתף בו גם היוצר רשף לוי.