אי שם בנערותי יצאתי עם חבר לארקייד. פרטתי שטר של 50 שקלים למטבעות של שקל, ואני וחבר נוסף שהביא ערימה של מטבעות משלו, שיחקנו באחד המשחקים שם. בכל פעם שאחד מאיתנו נפסל, שלשלנו עוד מטבע בשביל לשמור על הרצף ולהגיע לסוף המשחק.

ברגע מסויים, בעודי מחטט בכיס ומחפש את אחד המטבעות האחרונים, נער זר שעמד וצפה בנו, פשוט ניגש למכונה, נגע שם בכפתורים ואיכשהו גרם לפסילה סופית שלנו בלי אפשרות להמשיך. כל הזמן והכסף ירדו לטמיון וגרמו לי למפח נפש.

והנה 20 ואלוהים-יודע-כמה שנים לאחר מכן, מגיעה ההזדמנות לתקן באמצעות מכונת ארקייד ביתית שהחלה להימכר בישראל בימים האחרונים. צריך להרכיב אותה לבד, ואז אפשר לשחק בה שעות על גבי שעות, ללא הצורך לפרוט מטבעות של שקל. כלומר צריך לשלם עליה 1,999 שקלים לבאג, אך אחרי זה היא עובדת ללא הגבלה ובלי לשלשל אליה מטבעות.

זה נשמע מפחיד, אבל ההרכבה עצמה כוללת אפס התעסקות באלקטרוניקה - החלק הזה מגיע כבר מוכן היישר מהמפעל. צריך רק לחבר בין המסך לבין קונסולה שלה בקר שליטה וכפתורים (ולחשמל), ולבנות סביבה את תיבת העץ שמחזיקה אותה, ממש כפי שבונים רהיט של איקאה - עמוד אחרי עמוד בהוראות, לוח עץ אחרי לוח עץ, ובורג אחרי בורג. ההוראות נגישות מאוד, החלקים מסומנים באופן מאוד ברור באותיות גדולות. צריך רק מברג פיליפס (או מברגה במקרה שלי).

הצלחתי לבנות את המכונה מרגע פתיחת הארגז ועד להתחלת המשחק ב-54 דקות בלבד. לו היה לי עוד זוג ידיים, זה היה יכול להתקצר גם לחצי שעה בלבד. אם אתם לא מסתדרים עם רהיטים בהרכבה עצמית אפשר כדאי להביא חברה או חבר שיעזרו, כי שמעתי עדויות גם על הרכבה שארכה שעתיים ויותר.

יאללה מכות!

המשחק מורכב מלוח בקרה המיועד לשני שחקנים, וממסך LCD בגודל 17 אינץ'. בכל ארקייד כזה יש משחק בודד, או 2-3 משחקים מאותה סדרה בלבד. ביחידה שבדקתי היה את מורטל קומבט 1 עד 3, והמעטפת - המדבקות שעליו, היו של מורטל קומבט 2. כרגע בארץ אפשר לקנות גם את פקמן ואת סטריט פייטר, ואולי בהמשך יגיעו משחקים נוספים מתוך 12 שהחברה מציעה.

למה לא מעמיסים יותר משחקים? אין לזה שום סיבה טכנית - אם בסמארטפון שלכם שזרקתם במגירה לפני 5 שנים יכולים להיות עשרות משחקים, אין שום סיבה שבמחשב בתוך תיבת עץ יהיו פחות. העניין הוא שיווקי לגמרי - כל קונסולה ממותגת בנפרד למשחק נפרד, ואם תרצו עוד משחק - פשוט שלמו עוד 1,999 שקלים וקבלו עוד מכונה שתצטרכו לפנות לו מקום בסלון. זה המוצר - טייק איט אור לכו לארקייד אמיתי ותשלמו שם.

מה התוכנה שפועלת שם מתחת למכסה הקונסולה, ואיזה מחשב זה בכלל? האתר הרשמי של החברה ממעט מאוד בפרטים - אלא רק אומר שזה מבוסס על תוכנה שפותחה באופן ספציפי עבור הארקייד - מה שאומר שלא תוכלו להתקין לעצמכם משחקים נוספים, או לעשות שינוי כלשהו במשחקים הקיימים.

גם על רזולוצית המסך אין הרבה פרטים, אבל זה לא ממש משנה, מכיוון שמדובר במשחקים ישנים שגם ככה מעולם לא היו אמורים להיות ב-HD או אפילו קרוב לזה. יש רמקול אחד שמוציא את הצלילים במונו - ושוב, גם כאן זה די נאמן למכונות המקוריות - אין מה לצפות לצלילים עתירי אפקטים בסראונד. אפשר להשתיק את המכונה או להשמיע את הצלילים בשתי רמות עצמה בלבד, ואין חיבור לאוזניות.

שלמור ומכונת הארקייד (צילום: NEXTER)
צילום: NEXTER

בישיבה או עמידה

התיבה מגיעה עם אזיקון ומתלה שמאפשרים לעגן אותה לקיר, ועם במה שתגיבה אותה. באופן רגיל היא בגובה של 116 ס"מ (אני בגובה 1.76 ובמצב הזה היה נוח לשחק בישיבה בלבד). הבמה, שצריך להרכיב בנפרד, מגביהה את המכונה לגובה של 1.46 מטרים - כבר יותר נוח אבל עדיין צריך לרכון קדימה. יש כנראה התאמה בין הגיל של מי שהמשחקים האלה נוסטלגים עבורו, לבין הגיל שבו הגב מתחיל לכאוב אחרי זמן קצר של רכינה. אז אולי ישיבה הוא האופציה המועדפת.

איכות העץ היא של רהיט פשוט למדי - לא מדובר בתיבה חזקה ומאסיבית שהיו (ושעדיין יש פה ושם) באולמות המשחקים. במהלך שהרכבתי והזזתי את מכונת הארקייד לצורך הצילום, המדבקה בדופן הצדדי שלה קצת התקלפה.

בזמן ההרכבה, הכנסתי את אחד הברגים בזווית לא מדוייקת, והוא פשוט פורר את העץ - לשמחתי זה היה בורג אחד מתוך שלושה בדופן האחורי, שלא הכרחי בשביל שהתכונה תישאר יציבה. אבל טעות בבורג אחר הייתה ממש יכולה לבאס.

המכונה טובה, אבל צריך באמת להיות עדין איתה - יש גיימרים שאוהבים לחבוט במכונה מרוב התרגשות או לנענע אותה. זה ממש לא אפשרי במוצר הזה. טעויות כאלה, וטעויות בהרכבה יגרמו לסימני הזמן יגיעו מהר מאוד - במיוחד אם צריך להזיז אותה לחדר אחר או אפילו לפרק אותה לצורך מעבר דירה.

האם לקנות?

רוב המשחקים שמוצעים בארקיידים האלה, קיימים בפורמט כזה או אחר באינטרנט ולא רק הם. יש משחקים ישנים קלאסיים שזמינים באופן רשמי למחשב, לקונסולות המשחק, לסמארטפון או לסטרימרים - אפשר פשוט לחפש אותם בחנויות האפליקציות. ישנם עוד משחקים שזמינים באופן פחות רשמי באמצעות אמולטורים (פשוט גגלו את שם המשחק ואת המילה online ותגלו עולם מופלא של נוסטלגיה).

אם יש העדפה לשחק עם בקרי שליטה קלאסיים, שדי דומים לכאלה שיש בארקייד, אפשר למצוא אותם ב-70-80 שקלים בלבד בעלי אקספרס, איביי ודומיהם (חפשו Game Controller). כלומר, ממש לא חייבים לשלם 1,999 שקלים רק בשביל לשחק פקמן או מורטל קומבט, גם אם ממש מתגעגעים למשחקים הללו.

בסכום הזה, מה שכן מקבלים הוא משחק בדיוק כפי שאנחנו זוכרים, אך ארוז בתיבה (עדינה מאוד, אציין שוב) ממותגת עם לוגו המשחק ותחושת נוסטלגיה. כל מי שנכנס לאולפן שבו צילמנו את הארקייד לתוכנית next, בכל שכבות הגיל, מיד התיישב לשחק - אין שום ספק שהתלהבות נרשמת ושהיא לא תתפוגג.

מי שמסוגל לשרוף שעות על משחקים בודדים ויש לו מקום לזה בבית, או מי שרוצה להציב כזה בעסק או במשרד, בהחלט יוכל להנות מזה. אם בא לכם סתם לשחק באופן מזדמן, ובכן - האינטרנט שופע באפשרויות הרבה יותר זולות.