השעה: אחת לפנות בוקר. המקום: המיטה שלי. ההגיון צועק עליי ללכת לישון. מחר יום עבודה, שעות השינה שלי גם ככה מעטות, למי יש זמן עירות לבזבז. אך הכפתור על מסך קונסולת הסוויץ' שלי מאיץ בי ללחוץ עליו ולשחק "רק עוד קצת" ב-Fire Emblem: Three Houses, המשחק שהשתלט על חיי בשבועות האחרונים.
בסופו של דבר המשחק ניצח, ו"רק עוד קצת" הפך במהרה ל"רק עד שלוש לפנות בוקר". אז נכון שתפוקת העבודה שלי למחרת קצת ירדה, ויכול להיות שהביקורת הזאת תכלול קצת יותר טייפוז מכרגיל כי בכל זאת, קשה לתפקד על שלוש שעות שינה בלילה. אבל אני לא מתחרטת על כלום. 

מה קרה, מלחמה?

סדרת Fire Emblem הוותיקה היא סדרת משחקי תפקידים-אסטרטגיה בתורות בעולם פנטסטי (אגב, אם אי פעם תמצאו ז'אנר עם שם ארוך יותר מזה אשמח שתודיעו לי). לב המשחק בקרבות אסטרטגיים, בו תצטרכו להזיז את הלוחמים שלכם אחד אחד לפי התור, להתקיף את הרעים ובתקווה לא להכניס את עצמכם לברוך גדול מדי שיוכל להתבטא כשיגיע תורם של האויבים להתקיף אתכם בחזרה. דמיינו שח-מט רק הרבה יותר וורסטילי. ועם דרקונים.

משחק Fire Emblem (צילום: נינטנדו,  יח"צ)
משחק Fire Emblem | צילום: נינטנדו, יח"צ

בהתחלה הקרבות האלה נראים די פשוטים, בטח לשועלי הקרבות הוותיקים של הז'אנר. במהרה מבינים מי הן היחידות החזקות, כיצד הכי טוב להשתמש בקוסמים (לשמור מרחק מיחידות האויב ולתקוף מרחוק), באיזו דמות כדאי להשתמש בתחילת כל תור ואת מי כדאי לשמור לסוף. אך בכל רגע שתסיימו להבין אספקט אחד של מערכת הקרב, תגלו לפחות שלושה אספקטים נוספים שצריך להשתלט עליהם, ותגלו שהמערכת כלל לא פשוטה כפי שהיא נראית.

כל דמות במשחק ניתנת לשדרוג כשהיא צוברת מספיק נקודות ניסיון, אך השאלה איזה סוג של שדרוג היא תקבל תלויה בכיצד תשמשו בה בקרבות. אם תשחקו "כמו שזורם לכם", תגלו במהרה שהשדרוגים היותר מוצלחים נעולים בפניכם. רק אם תבינו מראש את הדרישות של כל שדרוג ותבנו בהדרגה את הדמות שלכם לעבר השדרוג הנכסף תצליחו להבטיח לעצמכם שבסוף המשחק חבורת הלוחמים שלכם תהיה חזקה מספיק כדי לעמוד בהצלחה באתגרים המאוחרים. וכך, המטרה שלכם בקרבות תהפוך לכפולה: גם לנצח את הרעים, אך גם לעשות את זה בצורה הכי יעילה להמשך המשחק.

נשמע מסובך? חכו עד שתשמעו על בית הספר.

בית הספר?!

בתחילת המשחק, הדמות אותה אתם משחקים תיתקל בקבוצה של תלמידים מאקדמייה ללוחמים, שממוקמת בתוך מנזר דתי. תוך כמה דקות הדמות שלכם תמצא את עצמה הופכת לפרופסור מכובד באותה אקדמיה. חבורת הלוחמים שתיקחו אתכם לקרבות היא בעצם הכיתה אותה תבחרו ללמד.

כן כן, גם את מי מלמדים צריך לבחור כאן. בחצי שעה הראשונה של המשחק תצטרכו לבחור באיזו כיתה מתוך השלוש הקיימות (או "שלושה בתים" כשם המשחק) תרצו ללמד. כל כיתה מייצגת ממלכה שונה בעולם המשחק, וגם מעמידה לרשותכם חבורה קצת שונה של לוחמים. אחד הבתים מלא בקוסמים, האחר מעדיף דווקא קשתים והאחרון אוהב לוחמים קשוחים.

עד כאן העל נשמע די טכני. אבל כשצוללים לתוך המשחק, מגלים שהבתים האלה הם הלב הפועם של המשחק. כל "בית" כולל ארסנל של דמויות, ועם כל דמות כזאת אפשר לדבר בין הקרבות. למרבה ההפתעה, כל הדמויות פשוט מצויינות. רובן נראות בהתחלה כמשהו אחד, אך בשלב מסוים, אחרי הרבה שיחות וגילויי לב, חושפים על עברן פרטים חדשים שמאירות אותן באור אחר לחלוטין. בסוף הריצה הראשונה שלי במשחק מצאתי את עצמי מאוהבת בלפחות ארבע דמויות שונות, ורצון לחקור את האישיות של לפחות עוד 15 דמויות בריצות הבאות שלי.
בין הקרבות תוכלו גם להשקיע זמן בטיפוח של הדמויות הנ"ל, בצורה משלימה לקרבות. רוצים לשפר את יכולות הלחימה של הקוסמת שלכם? תוכלו להעביר לה שיעור פרטי ולשפר את הסטטיסטיקות שלה. אם ממש תרצו להשקיע, תוכלו גם לרדוף אחרי סטודנטים מבתים אחרים ולנסות לשכנע אותם להצטרף לכיתה שלכם. זה בדרך כלל ידרוש מכם להשקיע אי אילו שעות כדי לחזר אחריהם, אך כשהם יסכימו בסופו של דבר זה יאפשר לכם לצרף לארסנל שלכם לוחמים חדשים וכמובן - לשמוע את הסיפורים האישיים שלהם.

משחק Fire Emblem (צילום: נינטנדו,  יח"צ)
משחק Fire Emblem | צילום: נינטנדו, יח"צ

השילוב הזה, בין לחימה למעין "סימולטור ניהול חיים והוראה", מזכיר בעיקר את סדרת משחקי Persona. והוא עובד. עובד ממש טוב. לפני שתבינו מה קורה תמצאו את עצמכם שקועים עד צוואר במחשבות על המשחק הזה ומנסים לתכנן את האסטרטגיה הטובה ביותר לגייס את הלוחמת שפוחדת מרוחות רפאים, או לנצח את הבוס הקשה שמחכה לכם בסוף הקרב הבא.

המשחק שלא נגמר

אחרי שתסיימו את המשחק פעם אחת תצטרכו כנראה להתחיל לשחק בו פעם מחדש, הפעם כראש אחד הבתים האחרים. ואז פעם נוספת. כי בכל זאת, כדי לראות את כל מה שיש למשחק הזה להציע צריך להיחשף לכל הסיפורים המוצגים בו, וכדי לעשות זאת צריך לשחק בו שוב ושוב. כמה כל זה יקח לכם? בערך 120 שעות, אם תרצו לראות ממש הכל.

אבל אלו 120 שעות מעולות, מרעננות, כיפיות ואפילו קצת מרגשות. התלונה הגדולה היחידה שלי על המשחק היא שרמת הקושי שלו היתה יכולה להיות מאתגרת יותר (במיוחד בדרגת הקושי הדיפולטיבית שהיא פשוט קלה מדי), אבל בחיי שגם זה לא הפריע לי להנות מכל רגע במשחק.
הלוואי שכל המורים שלי היו כל כך טובים.

המשחק זמין לקונסולת ה-Switch בלבד. עותק סקירה סופק על ידי נינטנדו ישראל. ניתן לרכוש אותו אצל המשווקים המורשים ואונליין