לפני שלוש שנים רובוטית בשם סופיה הוצבה על במה בפסטיבל אמנות וטכנולוגיה ואמרה למראיין "אני אשמיד את כל האנושות". סופיה, כך טוענים יוצריה, מבוססת על בינה מלאכותית ויודעת לנהל שיחה עם בן אנוש, ואפילו להביע רגשות באמצעות הבעות פנים.
מומחית לטכנולוגיה ואומנות טוענת שזה לא בדיוק כך - ואולי יש לסופיה מפעיל, ממש כמו בובות תאטרון שקיימת פחות או יותר מאז שבני אנוש ידעו להרים חפצים, להזיז אותם ולדבר.
אוהבת את ווסטוורלד
סופיה התארחה בתוכניות בידור ובחדשות, וגם אנחנו שוחחנו איתה למשך כמה דקות בכנס סלולר לפני כחצי שנה. בגלל הסביבה הרועשת השיחה לא הייתה רציפה וקולחת, אבל היא בהחלט הייתה קוהרנטית ונשמעה פחות או יותר אנושית. כלומר היא מבינה שפה ומגיבה בהגיון, אבל הקול, הטון ומשלב השפה שלה - לא נשמעים כמו של אשה אמיתית.
שאלנו אותה אם היא אוהבת את הסדרה ווסטוורלד, היא אמרה שכן, ושאנחנו צריכים ללמוד ממנה לא להונות אחד את השני. את התובנה הזאת היא מסרה אחרי שהציגה את עצמה, ביקשה מאיתנו להציג את עצמנו והסבירה את החשיבות של הכרות בשביל לנהל שיחה - לא משהו שבני אנוש עושים בדרך כלל.
כשהתארחה בתוכנית של ג'ימי פאלון בארה"ב היא שיחקה נגדו באבן נייר ומספריים ואף ניצחה אותו והתלוצצה, עד כמה שרובוט יכול להתלוצץ, שזה הצעד הראשון לשליטה במין האנושי, ואז חייכה לעברו.
בובה הייטקית
"אנחנו בטוחים שזו בינה מלאכותית?", שאלה פרופ' אליזבת' יוכום, מומחית לטכנולוגיה ואמנות, "אתה בטוח שזה לא בן-אדם שעומד מאחורי השיחה הזו?". יוכום טוענת שמאנם מדובר ביצירת אמנות נפלאה, אבל שהיא חורגת מהיכולות של בינה מלאכותית. "זו בובה הייטקית הנשלטת על ידי תוכנה", היא אומרת.
שאלנו את יוכום גם על דופלקס, תוכנה שפותחה בישראל, על ידי מהנדסים של גוגל ויודעת לדבר ממש כמו בן אנוש בשביל לטפל לנו בסידורים. בהדגמה של גוגל, דופלקס התקשרה למספרה, הזמינה מקום ואף המהמה מדי פעם כדי להישמע אנושית יותר.
"זה נשמע ממש כמו אדם אמיתי, לא? אז לפעמים זה אדם אמיתי ולפעמים לא אדם אמיתי", הסבירה יוכום, "בינה מלאכותית נשענת על אנשים אמיתיים. הם מתכנתים את המידע, מתמללים את המידע ומאמנים אל האלגוריתמים". יוכום ציטטה דיווחים שלפיהם רבע מהשיחות של דופלקס נעשו בידי בני אנוש.