החופש הגדול של תלמידי בתי הספר כבר בעיצומו, ובקרוב מצטרפים אליהם רבע מיליון הסטודנטים בישראל עם סיום עונת הבחינות. ובינתיים, יש מי שחשב על דרך לעזור לסטודנטים להצליח יותר בבחינות - ובכלל, בריכוז בחיים האמיתיים.
שחר פרידמן ורוני בן משה, סטודנטים במעבדת miLAB של דוקטור אורן צוקרמן במרכז הבינתחומי הרצליה, בנו במסגרת עבודת הגמר שלהם את "הירו" - רובוט אישי שמיועד להיות לצד הסטודנט בכיתה, או בכל מקום בו הוא מנסה ללמוד ולמנוע ממנו ליגוע בסמארטפון.
"הירו" לא ממש מונע נגיעה, אלא מעלה את המודעות אליה: אם תקרבו את היד לטלפון הוא ירחיק אותו מכם, כדי לרמוז לכם לוותר על זה - ואם תרימו את המכשיר מהרובוט בכל זאת הוא יתחיל לבצע תנועה שחוזרת על עצמה ורומזת לכם להניח את הטלפון חזרה עליו.
המטרה המרכזית, לדברי פרידמן ובן משה, היא שנתחיל לשים לב לקלות שבה אנחנו מושיטים את היד לטלפון כל רגע, בכל פעם שאנחנו מקבלים התרעה - ובמקום להציץ ולהחזיר מתחילים לשקוע בו לפרקי זמן ארוכים מהמתוכנן. על השאלה האם לא עדיף פשוט להשאיר את הסמארטפונים מחוץ לכיתה או לחדר הלימוד הם אומרים שזה לא פיתרון, וצריך ללמוד (ראיתם מה עשינו פה?) לחיות עם הנוכחות התמידית של הסמארטפון גם בלי לוותר בשבילו על ריכוז בדברים אחרים.
הם מספרים שבניסוי שעשו בשלבים הראשונים של הפרויקט הם ציידו 30 סטודנטים בקופסות עץ עם מקל שמתחיל להתנדנד ברגע שמרימים מהן את הסמארטפון - ו-90% מהם מיהרו להחזיר את הסמארטפון למקום ודיווחו על עלייה במדדי הקשב.
החדשות הרעות: עבודת הגמר הזו לא צפויה להפוך בקרוב למוצר מסחרי, ותישאר רעיון יפה. בינתיים תצטרכו להמשיך להתאפק לא לשחק עם הסמארטפון בלי עזרה מחבר חשמלי.