בזמן שאנחנו עדיין מתווכחים על השאלה אם יש בין הים לירדן מקום לשתי מדינות לשני עמים, העתיד צופן בחובו בעיה גדולה אפילו יותר: שני העמים מתרבים במהירות, והצפי הוא שעד 2050 יחיו רק במדינת ישראל 16 מיליון איש - ובשנת 2100 כבר יחיו כאן 24 מיליון איש, בצפיפות אוכלוסייה מהגבוהות בעולם - 1,400 איש לכל קמ"ר.

הילודה היא לא ה"אשמה" היחידה בגידול האוכלוסייה: פרופ' דינה בן יהודה, דיקן הפקולטוה לרפואה באוניברסיטה העברית, וד"ר דני בן צבי מהמחלקה לביולוגיה התפתחותית באוניברסיטה, מסבירים שבעתיד כל אחד מאיתנו יקבל טיפולים רפואיים שמותאמים עבור הפרופיל הגנטי שלו, ואיברים שיזדקנו או ייפגמו יוחלפו בבתי החולים כפי שכיום מחליפים חלקים ברכב במוסך. (לסרטון המלא על הרפואה העתידית היכנסו למתחם ישראל 70+)

איך תיראה מדינת ישראל לאור השינויים האלה? הערב ב-next נחגוג 70 שנות עצמאות וננסה לחזות איך ייראו העשורים הבאים.

העתידן פרופ' דוד פסיג אומר ש"זה לא נורא אם מתכננים כמו שצריך. הבעיה הגדולה של כולנו היא שאנחנו עדיין חושבים כמו סטארטאפ - הכל בלגן. במחשבה של מדינה - אנחנו לא מדינה, אנחנו מדינת עיר. אם לא נתכנן את המדינה הזו כמו מדינת עיר אנחנו נהיה כמו מומבאי ולא כמו מנהטן. אתה לא יכול לעבור מהצפון לדרום ורק צמתים, צמתים, צמתים ואתה כל הזמן תקוע".

ומה לגבי התהליכים החברתיים? "כשאנחנו מסתכלים על השינוי שחל בעולם, מתפתח דווקא שינוי חיובי", אומרת ד"ר חגית פרי מהמרכז הבינתחומי הרצליה כתשובה לנאום השבטים של הנשיא ריבלין. "כל אחד מוצא את מקומו - גם אנשים שפעם היינו לפי פורמט מאוד מסוים - זה דתי, זה חילוני - היום אנחנו אינדיווידואלים, אנשים בפני עצמנו. כמו שדיברנו על הרפואה האישית. הרפואה אישית, השירות אישי - הכל הופך להיות הרבה יותר אישי".

העתידן ד"ר רועי צזנה אומר ש"הכל תלוי בחינוך. למדינה יש אחריות כלפי החברה, כלפי השבטים השונים - גם ללכד את כולם, גם לספק חינוך שיוויוני לכולם ולאפשר לכולם לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם, לטובת עצמם ולטובת המדינה".

בתוכנית שתשודר הערב בקשת 12 בשעה 23:41, מייד אחרי "להעיר את הדוב", נדון גם בסוגיות של עבודה, תחבורה ותזונה, ונצלול לעולם של רובוטים, מכוניות אוטונומיות ובשר שלא כרוך בהרג בעלי חיים.