בעשור הקרוב, אנו צפויים להתחיל לראות סמארטפונים מעופפים, כך צופה העתידן זולטן אישטוון. למעשה, כותב אישטוון באתר Vice, יהיו אלה כלי טיס זעירים, כמו אלה שהפכו בשנים האחרונות לצעצועים פופולאריים, אך חלק מהחברות המייצרות אותם מאמינות כי הם עשויים יום אחד להחליף סמארטפונים כמכשיר התקשורת המוביל בעולם.

Nixie, קואדרוקופטר לביש (צילום: Nixie)
האם כך ייראה הסמארטפון העתידי? צמיד-מזל"ט שזכה בתחרות של אינטל | צילום: Nixie

לשימוש בסמארטפונים מעופפים יכולים להיות יתרונות עצומים - אישטוון מזכיר בין היתר את האפשרות לשלוח את הטלפון החכם ללוות את הילדים לבית ספר, לראות את מצב הגלים והאם שווה לצאת מהבית לגלישה וכדומה. די קל לחשוב על אפשרויות נוספות – האם יש פקק בכביש? תור בדואר? עד כמה רחוק האוטובוס מהתחנה? כיום, מזל"טים נחשבים עדיין מותרות עבור מרבית האנשים, ומשמשים בעיקר ממשלות וחברות מסחריות גדולות. אך אם יירד מחירם לרמות המחיר של סמארטפונים, יש סיכוי שהם יהפכו שכיחים בהרבה.

כמו בכל טכנולוגיה חדשה, לסמארטפונים המעופפים יכולים להיות גם חסרונות, שאולי כדאי לחשוב עליהם: למשל, הם יקלו מאוד לעקוב אחר אנשים. בכלל, כפי שהם יכולים להקל על פעולות יום-יומיות, הם עשויים להקל גם על פשיעה. הם לא יהיו המכשירים החדשים שמקלים על פגיעה בפרטיות, אך כיוון שהם עדיין לא ממש חלק מהמציאות, אפשר לנסות לחשוב מראש כיצד ניתן להגביל ולמנוע פגיעה זו. למשל, האם יש להגדיר אזורים אסורים לכניסת מזל"טים? שעות חופשיות ממזל"טים? האם אפשר לשלוח את המזל"ט האישי להפגין במקומכם? ושאלות דומות.

נועד לפגוע באתרים מוגנים. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
"סמארטפון, תבדוק באיזה כביש יש פחות פקקים". מזל"ט אזרחי | צילום: חדשות 2

בארה"ב, נושא המזל"טים מעורר תגובות קשות מצד ארגוני זכויות הפרט. עד לאחרונה, השימוש במזל"טים מסחריים היה אסור, ואך ורק רשויות אכיפת החוק בארה"ב יכולות היו להשתמש בהם. בספטמבר אישרה רשות התעופה האמריקאית (FAA) לכמה אולפני סרטים שימוש במזל"טים, ובשבוע שעבר התירה ל-4 חברות להשתמש במזל"טים לשם ביצוע סקרים אוויריים, לפיקוח על אתרי בנייה ומאגרי נפט. אנשים פרטיים משתמשים לעתים במזל"טים למגוון שימושים בגובה נמוך. אך הרשויות טרם השלימו את הרגולציה שנועדה לענף זה, וכעת ההערכות הן שרגולציה שכזו לא צפויה להיכנס לתוקף לפני 2017.

בינתיים, מתרבות במדינות מערביות תקריות בהם כלי טיס זעירים מהווים סכנה לציבור. כך, למשל, באוגוסט 2013 התרסק מזל"ט צילום לתוך הקהל באירוע מרוץ השוורים הראשון בארה"ב ופצע קל 5 מהם; חודשיים לאחר מכן התרסק מכשיר דומה ברחוב סואן בניו-יורק, לאחר שפגע בכמה בניינים תחילה, ועורר דיון סוער בשאלה האם יש לאסור על הטסת מזל"טים באזורים מיושבים. במהלך הקיץ האחרון התעורר דיון דומה בבריטניה לאחר מספר אירועים בהם מזל"טים שריחפו קרוב לנמל תעופה כמעט התנגשו במטוסי נוסעים.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker: