Man and Machine (צילום: Gettyimages IL)
אדם או מכונה? "תעודת הזהות" של יוג'ין | צילום: Gettyimages IL

 

הישג הסטורי או תרמית יחצנית? אוניברסיטת רידינג בלונדון הכריזה אמש שלראשונה בהיסטוריה מחשב הצליח לעבור את מבחן טיורינג - אחד המבחנים החשובים בתחום האינטליגנציה המלאכותית. המבחן, שהוצע על ידי אבי מדעי המחשב אלן טיורינג, נועד לבדוק האם מחשבים יכולים לחשוב. עם זאת, קיימת סבירות שהמבחן היה "מכור" בניסיון לספק כותרות לציון 60 שנה להתאבדותו של טיורינג שצוין שלשום. טיורינג שם קץ לחייו בגיל 42 בעקבות טיפול תרופתי הורמונאלי שנכפה עליו לאחר שהורשע בהומוסקסואליות - שהיתה בגדר פשע בבריטניה של שנות החמישים. 

נחזור ללונדון של 2014: המחשב שניצח לכאורה את מבחן האינטליגנציה המלאכותית עונה לשם יוג'ין גוסטמן. הוא נוצר על ידי מדענים רוסים ואוקראינים ומציג את עצמו כילד בן 13 מהעיר אודסה שבאוקראינה. לדברי מפתחיו, הדמות הזו אפשרה לו לשטות בשופטים בזכות הציפיות שמעורר צ'ט עם ילד ממדינה רחוקה - ידע כללי בסיסי, טעויות כתיב וניסוח ועוד.

כדי לגבור על המבחן, שהומצא על ידי טיורינג בשנת 1950, צריך מחשב לשכנע לפחות 30% מהשופטים כי הוא אדם אמתי. במהלך המבחן, השופטים מדברים עם אנשים ומחשבים באמצעות ממשק צ'ט על מסך מחשב, ובתום כל 5 דקות שיחה עליהם לנחש מי משני בני שיחם היה אדם ומי מחשב. המחשב יוג'ין הצליח, לפי עורכי האירוע, לשטות ב-33% מהשופטים - אך הם לא פירטו כמה שופטים השתתפו בתחרות, והמספר מעלה את החשד כי מדובר בשלושה, שרק אחד מהם האמין כי יוג'ין הוא ילד אנושי. בקשת NEXTER למידע על אופן התנהלות התחרות נותרה ללא מענה.

עוד ב-NEXTER:

ההישג המפוקפק הנוכחי אינו הראשון של התוכנה הרוסית. לפני שנתיים התוכנה השיגה את התוצאה הגבוהה ביותר מול ארבעה מחשבים ו-25 בני אדם במבחן טיורינג הגדול ביותר שאורגן אי פעם בו השתתפו שלושים שופטים שניהלו 150 שיחות. באירוע, דאז, שנערך לציון מאה שנים להולדתו של טיורינג ו-58 שנה להתאבדותו, שיטה הילד הווירטואלי ב-29% מהשופטים. קרוב, אך לא מספיק לניצחון. 

עדכון, 10/06/2014:

בעקבות פניות עיתונאים פרסמה האוניברסיטה מספר פרטים שמשמעותם היא כי האירוע אכן היה הסטורי: המארגנים שחזרו את סדר הגודל של האירוע מ-2012, עם 30 בוחנים ו-150 שיחות, מה שהופך את המבחן לאחד משני הגדולים בהסטוריה. 10 מהבוחנים האמינו כי יוג'ין הוא ילד אמתי, ובכך רשמה התוכנה הישג הסטורי. נציין כי ההישג עדיין אינו מקובל על כלל הקהילה המדעית, שכן המבחן השרירותי אינו מקובל על כל המדענים.

עוד סיפורים, תמונות וסרטונים בפייסבוק של NEXTER