השבוע פתחה אמזון את החנות העתידנית שלה לקהל הרחב, חנות נוחות שמציעה מגוון רחב של מוצרים ללא קופות וללא תורים (למרות שמאז ההשקה משתרכים מחוץ לחנות תורים של לקוחות סקרנים שרוצה להבין במה מדובר). המיזם זכה לחשיפה אדירה בכל מדיום אפשרי עוד כשהיה מדובר בתוכנית בטא סגורה לעובדי החברה בלבד, אלא שאמזון היא ממש לא הראשונה ולא היחידה שרוצה לשנות את עתיד הקמעונאות.

סטארטאפ שוודי בשם Wheelys מציע קונספט מאוד דומה, קונספט שלדבריו אמזון העתיקה ממנו. אותו סטארטאפ לא רק מדבר אלא גם מבטיח, וחנות לא מאוישת ראשונה שלו שפתוחה 24/7 נפתחה לפני קרוב לשנה בשנגחאי, סין, בלי יותר מידי רעש וצלצולים.

קצת פחות טכנולוגי, אבל עושה את העבודה

Wheelys247 היא חנות חכמה שלא דורשת שימוש בקופה או בעובדים, והחזון שלה הוא לאפשר ללקוחות לקחת את מה שהם צריכים ולצאת בלי עיכובים. בחנות ניתן לקנות ארוחות בוקר, צהריים או ערב מוכנות, נשנושים קלים מעשה ידיהם של שפים וקפיטריות מקומיות, גבינות, שוקולד, לחמים ומארזים עם כל הרכיבים שאתם צריכים כדי לבשל ארוחת ערב לשניים ב-30 דקות בלבד. נשמע מוכר? ובכן, זה לא במקרה. אחת השאלות בעמוד ה-FAQ של החברה היא מדוע התשובות לשאלות נשמעות קצת “אמזוניות”. מסתבר, שמדובר באקט מכוון ואם אמזון מנסה כביכול להעתיק מהם את הקונספט לחנות, הם החליטו לשאול כמה שאלות (ותשובות) גם ממנה. “בעוד שהחנויות שלה דורשות עוד עבודה, היא לא כל כך רעה בקופירייטינג”. הם גם לא מסתירים את הגאווה שלהם בכך שהם הקדימו את אמזון למעלה משנה.

הרעיון מאחורי Wheelys247 די דומה לזה של Amazon Go, אבל מבחינה טכנולוגית היא קצת מאחור; על מנת לרכוש בחנות על המבקרים להוריד אפליקציה ולסרוק את הברקוד של המוצרים שבהם הם מעוניינים בעזרת הסמארטפון. זמן קצת לאחר סיום הקנייה יתבצע חיוב עם כרטיס שנטען מראש וקבלה תישלח אל הרוכשים. מנגד, החנות של אמזון מצוידת באינספור מצלמות שמתעדות כל תזוזה והיא עושה שימוש בטכנולוגיות של זיהוי תמונה, למידה עמוקה וחיישנים, מה שמאפשר לקונים להעמיס מוצרים ופשוט לצאת מהחנות בסיום.

לצד החנות בסין ומספר חנויות נסיוניות בשבדיה, מטרת העל של Wheelys היא “לעשות לעולם הקמעונאי את מה שאובר עשתה למוניות”; היא מציעה מערכת שתאפשר להפוך כל חנות לחכמה יותר, כזו שלא תדרוש מהבעלים להעסיק עובדים. המערכת, שנמצאת כרגע בבטא, כוללת עמדת מכירה (POS), אפליקציה, מאגר נתונים עם מוצרים ומערך תשלומים, כל מה שצריך לדבריה כדי להפוך חנות מאוישת וסטנדרטית לעתידנית. ומה עם גניבות? כניסה לחנות תתאפשר רק למחזיקים באפליקציה, וגם היא מרושתת במצלמות שירתיעו ויתריעו במידת הצורך.

אגב, Wheelys התחילה בכלל כמיזם שאיפשר לכל אחד לרכוש עמדת קפה על אופניים בהשקעה כספית זניחה יחסית בהשוואה לבית קפה נייח. כיום היא מפעילה למעלה מ-900 עמדות קפה ברחבי העולם ב-73 מדינות. קונספט מעניין נוסף שעליו היא עובדת היא חנות ממונעת, אוטונומית ונטולת עובדים שתהיה פתוחה 24 שעות ביממה ותמוקם באיזורים מיושבים, בהתאם לצורך.

על סמך הדוגמאות הללו אתם בוודאי מבינים שמדובר בסטארטאפ די מסקרן ושאפתני. נסיים בציטוט לא מאוד צנוע של מנכ”ל החברה: “חלק מהענקיות, כמו אמזון, מנסות לעקוב אחרי Moby” (החנות האוטונומית). “אנחנו מאחלים להן בהצלחה. העולם זקוק לקמעונאות טובה יותר. אבל אנחנו מאמינים שמסירותנו הבלתי מתפשרת תהיה קשה להעתקה”. אנחנו אוהבים את השאפתנות של החברה ואת הרצון שלה להתחרות במעצמת אמזון, אבל תרחיש יותר הגיוני לטעמנו הוא שהיא פשוט תירכש על ידה.

פורסם ב-GeekTime

עוד ב-GeekTime

טוויטר: כחצי מיליארד תגובות לציוצים אוטומטיים של גורמים רוסיים לפני בחירת טראמפ
"עזרנו ליצרניות הרכב להבין את מה שהיו אמורות להבין לבד: הן חייבות הגנת סייבר"