רגע לפני ש-2016 מסתיימת וכולם מתנשקים מתחת לדקבקון תוך כדי צפייה בזיקוקי די-נור, הגיע הזמן לטקס סוף שנה אחר: חשיפת הפרויקט האישי השנתי של מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג.

לפני מספר ימים אירח צוקרברג בביתו שבעיר פאלו-אלטו את כתב Fast Company דניאל טרדימן, כדי להציג לו את "ג'ארוויס" - האינטיליגנציה המלאכותית שבנה כדי לשלוט על הבית שלו ולעזור לו במטלות שונות, ממש כמו המחשב בעל אותו שם בסרטי איירון-מן.

כפי שניתן לראות בשני הסרטונים שצילם טרדימן, ג'ארוויס עדיין לא מושלם: הוא מגיב קצת לאט, ובכתבה מצוין כי לפעמים צריך לבקש ממנו משהו מספר פעמים לפני שהוא מבין (השיא היה 4, שעליהן הגיב צוקרברג במבוכה: "זה הכי הרבה כשלונות שאי פעם היו לו").

"מי בדלת?"

"אורות, מוזיקה, אקשן!"

המיליארדר בן ה-32 בנה את ג'ארוויס לגמרי לבד, בניסיון ללמוד על תחום האינטיליגנציה המלאכותית תוך כדי ניצול ההזדמנות לתכנות - מה שבתור מנכ"ל לא יוצא לו לעשות הרבה. לדבריו, עוזרים אישיים הם תחום מורכב מאוד, וקשה לגרום להם לעבוד כמו שסרטי מדע בידיוני לימדו אותנו לצפות שיעבדו.

כך, לדוגמה, הוא סיפר כי לעתים ג'ארוויס לא מבין נכון פקודה כמו "נגן לי מוזיקה" ומנגן אותה בחדר של מקס במקום בסלון, מה שגורם לבתו הפעוטה של צוקרברג להתעורר. "זה מבאס מאוד. זו דרך טובה לעצבן את אשתך", הוא אמר.

במקביל לכתבה, פרסם צוקרברג בפייסבוק מאמר בו הוא מספר על האתגרים שעמדו בפניו, כמו הבחירה איך לתקשר עם ג'ארוויס. כמובן שהוא החליט לא לבנות את העוזר שלו כאפליקציה ייעודית, אלא כבוט במסנג'ר, איתו הוא גילה להפתעתו שהוא מעדיף לתקשר בהתכתבות, ולא בדיבור.

"כשיש לי את הבחירה בין דיבור או כתיבה, אני כותב הרבה יותר ממה שציפיתי", הוא כתב. "יש לזה מספר סיבות, אבל העיקרית היא ההרגשה שזה פחות מפריע לאנשים סביבי. באופן דומה, כשג'ארוויס מתקשר איתי, אני מעדיף לקבל את זה בהודעה כתובה מאשר קול. זה משום שקול יכול להפריע בעוד הודעות כתובות נותנות לך יותר שליטה על מתי אתה רוצה להתייחס".

צוקרברג לא לבד: לדבריו, גם במסנג'ר וגם בוואטסאפ כמות ההודעות הכתובות הנשלחות מדי יום עולה מהר יותר מכמות ההודעות הקוליות. "מוצרי אינטיליגנציה מלאכותית בעתיד לא יכולים להתמקד רק בקול, ויצטרכו גם ממשק הודעות טקסט פרטיות", הוא מסכם.

עם זאת, הוא הדגיש ש"גם דיבור ישחק תפקיד חשוב מאוד", משום שהוא "מהיר מאוד". אך ממשק הדיבור של מסנגר דווקא לא הרגיש לו מספיק מהיר, והוא יצר אפליקציה נפרדת ל-iOS שכל מטרתה להקשיב לו כל הזמן, כך שכשהוא מחליט לדבר עם ג'ארוויס הוא לא צריך קודם לשלוף את האייפון, לפתוח נעילה ולהיכנס לשיחה עם הבוט במסנג'ר: "אפליקציית ג'ארוויס שלי מאפשרת לי להניח את הטלפון על שולחן והוא יקשיב".

"למרות שהאתגר הזה מסתיים, אני בטוח שאמשיך לשפר את ג'ארוויס מכיוון שאני משתמש בו מדי יום ותמיד מוצא דברים חדשים שאני רוצה להוסיף", הוסיף צוקרברג בסיום, וציין שלמרות שמבחינתו האתגר הושלם, הפרויקט לא בשל מספיק להפוך למוצר שיוצע למשתמשים. "שקלתי לפתוח את הקוד שלי, אבל כרגע הוא קשור באופן הדוק מדי לבית שלי, למכשירי החשמל שלי ולתצורת הרשת שלי", הוא כתב והעלה אפשרות ליצור בהמשך שכבת תוכנה שתתאים את האפליקציה שלו כך שכל אחד יוכל לחבר אותה למוצרים החכמים בבית שלו.

אם אתם רוצים לראות עוד את ג'ארוויס בפעולה, הלילה (שעון ישראל) הבטיח פייסבוק להתחיל להעלות סרטוני הדגמה לחשבון הפייסבוק שלו. נעקוב ונשתף איתכם את המעניינים ביותר.