בשבוע שעבר הכריזה סמסונג כי היא דוחה את השקתו של ה-Galaxy Fold - מכשיר הטלפון המתקפל הראשון שלה, ולמעשה אחד הראשונים בעולם, למועד בלתי ידוע. סמסונג חוותה כשלון בהשקה, אחרי שמספר יחידות לדוגמה פשוש נשברו והתקלפו. אבל היא לא היחידה.

כמעט לכל אחת מהחברות המובילות בשוק כיום יש בארון כמה סיפורים על כשלונות מפוארים. יהיה מי שיגיד שזו הדרך הטובה ביותר ללמוד ולהשתפר. מה שבטוח הוא שעם הזמן, גם סיפורים שעלו בזמן אמת לא מעט כסף ועצבים, נראים עכשיו קצת מצחיקים.

10. נינטנדו וירצ׳ואל בוי (1995)

החברה שהביא לעולם את מריו לא תמיד מצליחה -  ויש לא מעט מוצרים שדשדשו בעגמומיות לאורך שנים, אך קשה לחשוב על כישלון גדול יותר שיצא מהבית של מאריו מאשר הוירצ׳ואל בוי: קונסולה ״ניידת״ שאי אפשר בכלל לשחק בה כאשר היא לא מונחת על שולחן, ומבטיחה חווית מציאות מדומה מתקדמת, רק בצבעי אדום זועקים ותצוגה כל כך מעצבנת וגרועה, שנינטנדו עצמה המליצה לא לשחק יותר מ-15 דקות ברצף.

על התענוג המפוקפק הזה, התבקשו הגיימרים לשלם לא פחות מ-179 דולרים - הון עתק במונחי התקופה, בוודאי לקונסולת משחקים. המכירות, למרבה ההפתעה, לא התקרבו לתחזית, ובתוך פחות משנה המוצר הנורא הזה ירד מהמדפים.

9. מיקרוסופט זון (2006)

בניגוד למיקרוסופט של היום, חברה פתוחה יחסית שמשתפת פעולה בשמחה עם מתחרותיה לשעבר, מיקרוסופט של 2006 ניסתה להפוך את עצמה משום מה לאפל ורשמה בדרך שורה ארוכה של כישלונות מבישים. הסמלי מכולם הוא כנראה ה-Zune, נגן MP3 שאמור היה להתחרות ראש בראש באייפוד של אפל, ולמצוא מקום בכל כיס עם כונן קשיח לאחסון אלפי שירים.

אלא שה-Zune לא היה, בעצם, טוב יותר מהאייפוד בכלום. העיצוב שלו היה פחות יפה, מערכת ההפעלה פחות אינטואיטיבית, והמחיר זהה או יקר יותר. למרות מכירות מדשדשות, נדרשו לחברה שנים כדי לקבל סוף-סוף את ההחלטה לוותר. רק ב-2011 הכריזה סופית כי לא תייצר עוד מכשירי Zune חדשים, לא לפני שהשם הזה הפך מילה נרדפת לכישלון מסחרי בתעשיית הטכנולוגיה.

 8. נוקיה אן-גייג׳ (2003)

משחקים למכשירי טלפון הם היום אחת הקטגוריות הפופולריות והרווחיות ביותר בתעשיית הגיימינג, אך אי-שם בתחילת שנות ה-2000 זה לא בדיוק היה המצב. נוקיה, שליטת השוק דאז, החליטה לנסות ולשנות זאת עם מכשיר מיוחד המשלב בין טלפון, קונסולת משחקים ניידת ומשהו שנראה כמו אוזן של פיל.

התוצאה הייתה טלפון מוזר בשם N-Gage, שלא ממש מצליח להצטיין בשום תחום: זה היה טלפון שלא נוח לדבר בו (וראיתי אדם שמנסה לדבר בו, וזה פשוט לא נראה טוב), וקונסולה עם משחקים גרועים שקשה לשחק בהם או להחליף אותם. לנוקיה הספיקו שנתיים בלבד בכדי לוותר על ה-N-Gage, ועוד כמה שנים עד שאיבדה לחלוטין את ההובלה בתחום הסלולר בגלל אייפון ואנדרואיד.

7. סגוואי (2001)

כדי להבין מדוע הסגוואי, או ״רכינוע״ בעברית צחה (וזו פעם ראשונה שהמילה העברית נכתבת מאז שנהגתה) ראוי לתואר כישלון, חייבים להבין קודם לכן מה בדיוק הגדיר הממציא שלו, דין קיימן, כהצלחה. לפי דין, הסגוואי היה אמור פשוט לבטל את המושג ״הולך רגל״. בחזונו, הוא הופך לכלי התחבורה העיקרי והשימושי ביותר בעיר, עם מיליוני נוסעים שמסתמכים עליו באופן בלעדי.

מה שקרה בפועל הוא, כמובן, שום דבר מזה. הסגוואי היה מורכב, יקר, ומוגבל מידי ביכולותיו מכדי להפוך לכלי תחבורה אמיתי. היום תראו אותו בעיקר מככב כאטרקציה לתיירים, בעוד שכלים הרבה יותר פשוטים ו״גסים״, כמו אופניים או קורקינט חשמליים, הם דווקא אלו שיוצרים מהפכה עירונית אמיתית, ולצידם יש האברבורדים - שהם כמו סגוואי קטן ובלי כידון, שילדים נופלים ממנו. ואפילו איתם, קשה לראות את אוכלוסיית העולם מוותרת על הרכב הפרטי - או הרגליים - בעתיד הקרוב.

 6. גוגל נקסוס קיו (2012)

הרבה לפני הכרומקאסט וה-Android TV, רשום על שם גוגל מוצר הרבה פחות מוצלח בתחום הטלוויזיות החכמות: Nexus Q. עיצובו היה ונותר מהמם: מעין כדור עם אורות זוהרים, שנראה כאילו נחת ברגע זה מהחלל החיצון. אולם הכדור הזה היה כנראה הסטרימר המוגבל ביותר בהיסטוריה: ניתן היה להשתמש בו אך ורק בכדי לצפות בסרטים מיוטיוב, לראות סרטים או לשמוע מוזיקה שנרכשה מהחנות של גוגל. אפילו הסטרימר של אפל כבר אפשר באותה תקופה גישה לשירותים שאינם בבעלות החברה. והמחיר? 299 דולרים. אחד הסטרימרים היקרים בשוק, אם לא היקר מכולם.

כמעט מיותר לציין שהמבקרים שקיבלו את המכשיר לסיקור לא ממש התלהבו. בגוגל הבינו שיש כאן בעיה, ודחו עוד ועוד את השקתו הרשמית של המוצר, עד שלבסוף בוטל מבלי שהחברה טורחת אפילו להכריז על כך. והחלק המוזר ביותר? כל אותם לקוחות שהחליטו בכל זאת להזמין את ה-Nexus Q, זכו לקבל אותו ללא תשלום. הם כנראה היו הרבה יותר שמחים מזה אם היה מה לעשות איתו.

 

5. אייפון 4 (2010)

הרבה דברים השתבשו לאפל במהלך ההשקה של האייפון 4. תחילה, עיצובו המחודש נחשף כאשר אחד מדגמי הניסוי נשכח בבר - ונלקח על ידי בלוג טכנולוגיה שמיהר לפרסם את התמונות. לאחר שכבר הגיע לחנויות, גילו הרוכשים הראשונים בעיה חמורה בתכנון האנטנה שלו: אם מחזיקים את המכשירים תוך שמכסים שתי נקודות בצידיו, הקליטה יורדת לאפס והשיחה מתנתקת.

התגובה של אפל לעניין הזה מוכיחה שבניגוד למחשבות הנוסטלגיות, גם תחת הנהגתו של סטיב ג׳ובס עשו בחברה הזו שטויות לא קטנות. תחילה, ניסתה החברה לשכנע את העולם כולו שאין שום בעיה וכולם מדמיינים. אחר כך עבר הקמפיין לספין חדש: אתם לא מחזיקים את זה נכון. באחת ממסיבות העיתונאים המביכות בהיסטוריה, ניסה ג׳ובס להסביר שאם רק מחזיקים את האייפון 4 מבלי לגעת בחיבורי האנטנה, אין שום בעיה.

בסופו של דבר, ניאותה אפל לחלק בחינם כיסויים ללקוחות שלא השתכנעו מדבריו של ג׳ובס. באייפון 4S, ממשיך הדרך, התקלה נפתרה. מיליוני לקוחות שהיום מתגעגעים לעיצוב המינימליסטי של האייפון 4 מעידים שהצרה כנראה לא הייתה גדולה כל-כך מלכתחילה, אך הטיפול בה היה הפיאסקו הציבורי הגדול בתולדות אפל עד היום.

4. HTC First 2013

מכשיר טלפון שנשלט כולו על ידי פייסבוק, ומציג לכם עדכונים חיים מהרשת החברתית אם אתם רוצים ואם לא. איזה רעיון אדיר! ובכן, מסתבר שכבר ב-2013, הרבה לפני קיימברידג׳ אנליטיקה (ועוד הרבה פרשיות) ובזמן שרוב המשתמשים עדיין סברו שפייסבוק היא בסך הכל בסדר, הרעיון של סמארטפון עליו מותקן מראש ממשק שמכריח אתכם להשתמש בשירותי הרשת החברתית הוא לא בדיוק הקנייה הכי חכמה בשוק.

מה שעוד יותר מוזר הוא שב-HTC ורשת הסלולר האמריקנית AT&T, השותפות לפיאסקו הזה מלבד פייסבוק, כנראה ממש הופתעו לגלות שאנשים לא עומדים בתור לקנות את ה-HTC First. מלאי המכשירים שיוצר היה כל כך גדול, והדרישה כה מעטה, עד שחודש אחד לאחר ההשקה כבר צנח מכירו של הטלפון מ-99 דולרים, ל-99 סנט (!). כמה שבועות מאוחר יותר, כנראה לאחר שהמלאי הראשוני סוף-סוף נגמר, בוטל ייצורו של המכשיר וה-HTC Second נעלם כלא היה.

3. אמאזון פייר פון (2014)

למי שבטוח שאמאזון היא חברה שפשוט לא מסוגלת לטעות מוקדש ה-Amazon Fire Phone, כנראה הכישלון החמור בתולדותיה. לאחר שנים של שמועות בלתי פוסקות, חשפה סוף סוף אמאזון ב-2014 מכשיר טלפון חכם מתוצרתה. בניגוד למוצרי אחרים בסדרת ה-Fire, שהיתרון המרכזי שלהם היה מחיר נמוך באופן כמעט בלתי נתפס, ה-Fire Phone היה יקר בדיוק כמו האייפון: 650 דולרים.

אז למה לקנות אותו? התשובה מבחינת אמאזון הייתה מערך מצלמות תלת-מימדי (ודי חסר תועלת בפועל), שירות לקוחות משופר ללקוחות החנות המקוונת ואפליקציה המאפשרת לצלם מוצר מסוים, ומייד מספק עבורו קישור לרכישה. במילים אחרות, אמאזון ציפתה שמשתמשיה ישמחו לשלם הרבה, עבור מכשיר טלפון חכם שיעזור להם לקנות ממנה עוד יותר אחר כך. זה לא ממש עבד, ומכירת החיסול עד גמר המלאי וביטולו הסופי של המוצר הגיעה תוך פחות משנה.

2. Essential Phone - 2017


Essential היא לא סתם עוד יצרנית סמארטפונים. החברה הזו הוקמה על ידי אנדי רובין, שהוא לא פחות ולא יותר מהאבא של אנדרואיד. רובין הוא זה שהמציא את מערכת ההפעלה, מכר אותה לגוגל, ואז נשאר שם והוביל אותה מגרסתה הראשונית - חיקוי חיוור ומעליב לאייפון - למערכת ההפעלה הפופולרית ביותר בהיסטוריה. רובין הוא ענק בתחומי ההיי-טק, וכשהוא סיפר לעיתונאים שהסמארטפון החדש שלו יהיה הדבר הגדול הבא, לא מעט מהם לקחו אותו ברצינות.

והאמת היא שה-Essential Phone, שהגיע לבסוף ב-2017, באמת היה מכשיר די מעניין. העיצוב שלו היה יוקרתי ופורץ דרך, לרבות המצאה אחת ששינתה את עולם הסמארטפונים מקצה לקצה - המגרעת. כן כן, אנדי רובין היה הראשון לזהות שאנשים יהיו מוכנים לחיות עם חור קטן במסך תמורת שוליים צרות במיוחד. לא אפל.

אבל המכשיר של Essential גם לא היה מושלם. המצלמה שלו הייתה גרועה למדי, והוא היה יקר להפליא עבור טלפון שמגיע מחברה שאף אחד לא מכיר. כנראה שהתמחור היומרני הזה, לצד שיווק גרוע והעדר תמיכה מרשתות סלולר מקומיות, הפכו את הטלפון של רובין לפלופ מזעזע. כמות המכירות בחודשים הראשונים עמדה, כך לפי הדיווחים, על אלפים בודדים. בסוף 2018 הכריזה Essential שתחדל לייצר את המכשיר, ולפי השמועות גם ממשיך דרכו בוטל. החברה עצמה עדיין פעילה, וכנראה עובדת בשקט על טלפון נוסף. מוקדם עדיין לוותר עליה, אבל אולי בפעם הבאה רובין לא ישמע בטוח כל כך בניצחונו.

1. גלקסי נוט 7 (2016)

אז אומנם סמסונג מככבת ברשימה פעם אחת בלבד, אך הפעם הזו היא ללא ספק הפיאסקו הטכנולוגי הגדול בהיסטוריה. את פרטיו כמעט בטוח שאתם מכירים: עשרה ימים לאחר ההשקה, החלו להגיע דיווחים על מכשירי Galaxy Note 7 מתפוצצים באופן ספונטני. סמסונג החליפה את המכשירים שכבר נמכרו בכאלו המצוידים בסוללה שונה - וגם זו התפוצצה. הרשויות סברו שהבעיה כה חמורה, עד שבמשך חודשים זכו נוסעי כל טיסה ברחבי העולם לשמוע הודעת אזהרה מוקלטת בדבר האיסור להכניס לתא הנוסעים מכשיר Note 7.

החלק המאכזב בסיפור הוא שאילולא הקטע המעצבן הזה עם הפיצוצים, ה-Note 7 בהחלט היה עשוי לסיים את שנת 2016 בתור הזוכה הבלתי מעורער בתואר הסמארטפון הטוב ביותר. הוא היה מכשיר מוצלח מאוד כמעט מכל בחינה, אלא שהניסיון לצמצם את מידותיו ולדחוס כמה שאפשר את החומרה הפנימית, כפה על המהנדסים עיצוב ״צפוף״ שלא הותיר לסוללה די מקום לאוורור והתרחבות, והשאר היסטוריה.

סמסונג נאלצה לשלם על הכישלון הזה, והרבה: כלל החובות והנזקים המיוחסים לחברה בעקבות הכישלון עומד על כחמישה מיליארד דולרים. לפחות שמה הטוב של סמסונג לא נפגע כפי שניתן היה לשער: היא מוסיפה להיות היצרנית הגדולה ביותר בשוק, מובילה את מכירות מכשירי האנדרואיד, ואפילו סדרת ה-Note התאוששה ועדיין מככבת היום על המדפים.