האם אפשר לגמול אנשים מסמים בעזרת השתלת אלקטרודות במוחות של מכורים? הניסוי הזה מתחיל עכשיו בארה"ב: להפחית את החשק בסמים בעזרת השתלת אלקטרודות במוח. טיפולים דומים לפרקינסון, אפילפסיה ואפילו OCD אושרו כבר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני -ה-FDA. חלקם מוצעים גם בישראל. 180,000 אנשים ברחבי העולם כבר עברו השתלות כאלה. האם טיפול דומה יצליח לגמול מהתמכרות לסמים? שאלנו את ד"ר עידית תמיר, נוירוכירורגית בבית החולים בילינסון.

מה עושים בניסוי? "לוקחים מטופלים שמוכרים לסמים, אחרי שניסו כל טיפול אחר והם נשארו עדיין עם בעיה קשה מאוד של התמכרות, ומציעים להם ניתוח חדשני שמאפשר השתלה של אלקטרודה לעזור מאוד ספציפי במוח שלהם שמחוברת לקוצב שיושב מתחת לעור בחזה", אומרת ד"ר תמיר. "המערכת הזאת של הקוצב בדומה מאוד לקוצב לב נותנת גירוי חשמלי קבוע שהבן אדם לא מרגיש אותו והיא מאפשרת לו להפחית את הצורך שלו במנה הבאה".

 איך זה יכול לעבוד? "זה נראה כמו חוט חשמל בעובי של מילימטר. הוא צריך להיכנס בצורה מאוד מדויקת לעזור מאוד מסוים במוח. האזור הזה הוא אזור שאחראי לכל מה שקשור לתגמול. כלומר, אם אני אוכל שוקולד לצורך העניין והשוקולד הזה גורם לי לתחושה טובה וזה טעים לי אז אני אחפש את השוקולד הזה שוב ושוב כי הוא גורם לי תחושה טובה", מציינת ד"ר תמיר. 

"באופן דומה, אבל בכל זאת קצת שונה, זה קורה גם עם סמים. אנשים שמנסים סמים ובשלב הראשון יש להם תחושה טובה מהסם. הם רוצים שוב ומחפשים שוב את המנה הבאה. ככל שעובר הזמן והם מתמכרים יותר אל הסמים הם פחות בשליטה, יש להם תחושה אימפולסיבית שהם צריכים את המנה הבאה של הסם והם מחפשים אותה".

עם הגירוי המוחי הזה אפשר לטפל בעוד דברים? "הטיפול הזה היום קיים ומוצע גם בישראל לטיפול במחלות אחרות שאנחנו מבינים אותן יותר טוב מבחינת הפעילות המוחית, למשל בפרקינסון ובאפילפסיה שם אנחנו יודעים בדיוק לאיפה להשתיל את האלקטרודה ואיזה אזורים פועלים בצורה לא תקינה. החולים האלה שמתאימים לניתוח יכולים ליהנות מאוד מהניתוח מהבחינה הזאת שזה לא מרפא אותם מהמחלה, אבל כן משפר את הסימפטומים שלהם ומציע להם איכות חיים הרבה יותר טובה", מוסיפה ד"ר תמיר.

"למחלות אחרות כמו התמכרות לסמים, אלכוהול, הפרעות אכילה, אנורקסיה, אלצהיימר, חבלות ראש עם נזק מוחי קשה - כל הדברים האלה בניסויים קליניים בארץ ובעולם".

את רואה מצב שהטיפול למכורים יוצע בישראל באופן רשמי? "אין לנו מידע ומספיק מטופלים שעברו את הניתוח הזה עם מטופלים שמוכרים לסמים כדי לדעת שהוא באמת עוזר ובטוח. נעשו כמה כאלה על כמות מאוד קטנה של מטופלים ובינתיים התוצאות טובות מאוד, הניתוח בטוח ואין תופעות לוואי משמעותיות".