הרובוט שבתמונה, שנבנה במיוחד כדי להיכנס לכור הגרעיני בפוקושימה, לא יזכה כנראה להיכנס אליו בקרוב. זאת לאחר שרובוט ביסי יותר, שנכנס לכור בשבוע שעבר כדי לפלס את הדרך למרכז הכור, יצא מכלל פעולה באמצע המשימה, כך מדווחת סוכנות הידיעות אסושיאייטד פרס.

ביום חמישי האחרון נכנס הרובוט לכור מספר 2 בתחנה מספר 1, בפעם השנייה מאז רעידת האדמה והצונאמי שגרמו להתכת הכורים במרץ 2011. מטרתו היתה לפלס את הדרך אל מתחת לליבת הכור, כך שהרובוט דמוי העקרב של טושיבה יוכל להגיע למקום מהר יותר ולבצע מדידות הדרושות לתכנון המשך הניקוי של נזקי האסון. הכניסה הראשונה שלו לכור אירעה יומיים קודם, אך נמשכה דקות בודדות בלבד, לאחר שזרנוק המים בו השתמש כדי לפנות דלק וצינורות מותכים מהמסילה המובילה למרכז הכור לא עבד.

הפעם הזרנוק עבד, לצד שפכטל ששימש לגירוד הלכלוך שסילון המים לא הצליח להרחיק. אלא שפחות משעתיים לאחר הכניסה לכור, גבר ה"רעש" בשידור הצילומים ממצלמת הרובוט והיא החשיכה. מפעילי הרובוט מיהרו להסיע אותו אחורה כדי להוציא אותו מהכור, אך לפני שהספיקו לעשות זאת הרובוט מת לחלוטין.

טקאשירו קימוטו, דובר חברת TEPCO שהפעילה את הכורים, כתב כי למרות הכישלון, מותו של הרובוט הוכיח לפחות את התיאוריה של אנשי החברה, לפיה רמת הקרינה בכור ממשיכה לעלות כל הזמן.

לאחר האסון ב-2011 העריכה החברה כי עוצמת הקרינה בכור היא כ-73 זיוורט - פי 56 בערך מהקרינה המקסימלית של אייפון 7. לפני פחות משבועיים העריכה החברה, לפי מדידת ההפרעות בצילומים מהכניסה לכור, כי עוצמת הקרינה הגיעה כבר ל-530 זיוורט. עתה היא מעריכה כי רמת הקרינה בכור היא 650 זיוורט.

שני הרובוטים שהיו אמורים להיכנס לתחנה תוכננו לספוג כ-1,000 זיוורט במהלך חייהם. לשם השוואה, נאס"א קבעה כי לאסטרונאוטים שלה אסור להיחשף ליותר מ-1 זיוורט במהלך הקריירה שלהם. ב-1999 מת הירושי אואוצ'י 83 ימים לאחר שנחשף ל-17 זיוורט בעת פיצוץ בכור האטומי בו עבד בטוקאימורה.

בעקבות התקרית, שוקלים עתה מחדש את המשך המאמצים לניקוי הכורים בפוקושימה. "נלמד לעומק את התוצאות לפני שנחליט על הכנסת העקרב", אמר קימוטו. עוד לפני העיכוב הזה הוערך כי עבודות השבתת הכורים הגרעיניים בפוקושימה ייקחו עשרות שנים.