למה חתימה בכתב יד, שאפשר לזייף בקלות וקשה מאוד להבחין בזיוף שלה, עדיין משמשת כאישור לעסקאות? קשקוש אקראי יכול לאשר תשלום 19 שקלים באשראי בפיצוציה ועד לקיחת הלוואה של שני מיליון שקל.

ברצינות, חשבתם על זה פעם? אתם משלמים שכר דירה עם חתיכת נייר מלבנית שכתבתם עליה את השם שלכם בכתב לא ברור. גם ילד בן 4 יכול לכתוב את השם שלו ככה, ועכשיו לכו תוכיחו שלא אתם אישרתם להתחבר לחברת הסלולר ולקבל טאבלטים בחינם בעלות של אלפי שקלים. 

אז חדשות טובות! חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן גוריון מספרים שמצאו פתרון שיעשה מהפכה בתחום ההוכחות שמישהו התחייב לעשות משהו. פיתוח שלהם, שמבוסס על שעונים חכמים, יהפוך חתימה בכתב יד למשהו קצת יותר אמין מהשיטות הנוכחיות: לחיצת כף יד, נגעת נסעת או נשבע באמא שלי. 

את המחקר הובילו אלונה לוי מאוניברסיטת תל אביב ובן נשיא מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בהנחייתם של ד"ר ארז שמואלי מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' יובל אלוביץ מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

לפי נתונים שהביאו החוקרים, אגב, אנחנו ממש לא מגזימים בזלזול שהבענו בפתיח לשיטת החתימה. הונאות בהמחאות גורמות להפסדים של מיליארדי דולרים מדי שנה בארצות הברית לבדה. הפתרון, הם אומרים, נמצא ממש בהישג יד, ולא סתם בהישג יד - אלא על היד.

כלומר, אם אתם בקהל הנישתי שקנה שעון חכם או יקנה כזה בעתיד. בשעונים חכמים יש גלאי תנועה שיכול להקליט את הכיוון והמהירות של תנועת היד שלנו. החוקרים ביצעו ניסוי וביקשו מ-66 משתתפים לחתום על גבי טאבלט 15 פעמים והקליטו את הנתונים מהשעון. אחר כך הנסיינים נתבקשו לנסות לזייף חתימה. הם קיבלו הוראות כיצד לחתום אותה, התאמנו ואז סיפקו חמש דוגמאות של חתימה מזוייפתובחרו מתוכן את זו שנראית להם הקרובה ביותר למקורית.

את כל החתימות המקוריות והמזוייפות הזינו למחשב יחד עם הנתונים על תנועת היד. כך המחשב יכול לבצע באופן מתמטי את מה שגרופולוגים עושים פחות או יותר בעין - לזהות בחתימה את תנועות הזרוע, ולראות אם היא תואמת לתנועה של החותם המקורי. לפי האוניברסיטה, החוקרים הגישו בקשה לפטנט על התוכנה.