בזמן שאתם ממנגלים על אי תנועה, מתלבטים מה יותר מסריח - עשן המנגל או עשן המכוניות - דמיינו לכם שבעתיד אולי תוכלו לעמוד בדיוק באותו מקום, כשסביבכם הרבה פחות מכוניות ועשן.

זו לא סתם פנטזיה, כמובן. מכוניות חשמליות ואוטונומיות נמצאות בפיתוח כבר שנים, ורובנו לגמרי בעד שהן יחליפו את השעות הרבות שאנחנו מבלים בפקקים ובחיפוש חניה. לכבוד יום העצמאות ה-70, שאלנו את פאנל העתידנים שלנו האם עד יום העצמאות ה-140 יכול להיות שנשכח בזכותן מהפקקים.

"ודאי שזה יפתור את הפקקים", אומר ד"ר רועי צזנה. לדבריו, כל מכונית אוטונומית מחליפה יותר מ-10 מכוניות רגילות, וכך חוסכת זיהום, עומס על הכביש וחניה. מכוניות כאלו גם יורידו את את העלות של אנשים להגיע ממקום למקום, ולדברי צזנה אפשר אף "להעמיס" עליהן שירותים נוספים, כמו משלוחי מזון ואינטרנט אלחוטי - הכל בעלות מינימלית.

ד"ר חגית פרי מזדהה איתו. "אנחנו יכולים להגיע לשם, זה בידיים שלנו, בלי ספק", היא אומרת. "המערכת יכולה להיות כוללנית, שלא מסתכלת רק על מכוניות אלא על כל אמצעי התחבורה יחד" - כמו מוביט שמשלבת תחבורה ציבורית עם מוניות (אוטונומיות בעתיד, כמובן) והליכה, או Via שמשלבת גם אופניים.

רק פרופ' דוד פסיג פסימי: "אני קצת יותר ריאלי. אני זוכר את שנות ה-70, כשאמרו לנו שבשנת 2000 לא ישתמשו יותר בנייר" הוא מזכיר. "אנחנו יודעים שאדם זקוק לתנועה בזמן אמת, בדרכים רבות מאוד. נכון שננסה לצמצם, אבל יש לנו בעיה במדינת ישראל: אנחנו מקום קטן מאוד, דחוס מאוד. מה שלא נעשה, אלא אם נבטל לחלוטין רכבים פרטיים - אנחנו נהיה בפקקים גדולים מאוד".

(לסרטונים המצוירים על ישראל העתידית היכנסו למתחם ישראל 70+)