אם סכנת האאוטינג על ידי אנשים רעי לב לא מטרידה גייז בארון מספיק, מסתבר שתוכנת מחשב יכולה לזהות את נטייתו המינית של אדם על פי תמונת פנים בלבד.
מיכל קוסינסקי ויִילוּן וואנג מאוניברסיטת סטנפורד בארה"ב יצרו תוכנת בינה מלאכותית שסרקה יותר מ-35,000 תמונות פנים של גברים ונשים לבנים, ככל הנראה מאחת מאפליקציות הדייטים הנפוצות, וניסתה למצוא מכנים משותפים במבנה הפנים בין גברים ונשים שהזדהו כסטרייטים, הומואים ולסביות. לאחר שסיימה להרכיב פרופיל הם הזינו אליה מאגרים נוספים - והתוכנה הפגינה יכולת לזהות ברמת דיוק גבוהה למדי את נטיותיהם המיניות של המצולמים לפי תמונות הפנים.
בתוצאות המחקר, שפורסמו לראשונה בפברואר האחרון ואושרו לפנות בוקר (א') לפרסום ב"כתב העת לאישיות ולפסיכולוגיה החברתית", ניתן לראות שהתוכנה פיתחה "גיידאר" מדויק בהרבה משל בני אנוש: בעוד "שופטים" אנושיים הצליחו לנחש את נטיותיהם המיניות של מצולמים 61% מהזמן לגברים ו-54% מהזמן לנשים, התוכנה ניחשה נכון אצל 81% מהגברים ו-74% מהנשים. כאשר קיבלה התוכנה חמש תמונות פנים של כל אדם במקום אחת עלתה רמת הדיוק שלה ל-91% בקרב הגברים ו-83% בקרב נשים.
החוקרים הסבירו כי התוכנה זיהתה כי בקרב הומואים ולסביות קיימים "צורת פנים, הבעה וסגנון טיפוח שאינם אופייניים למינם", והזהירו כי "בהתחשב בכך שחברות וממשלות משתמשים יותר ויותר באלגוריתמי זיהוי פנים כדי לזהות תכונות אישיות, הממצאים שלנו חושפים איום על פרטיותם ובטיחותם של גברים ונשים להט"בים".
במסמך שצורף לתוצאות המחקר מסביר קוסינסקי כי מטרת המחקר לא היתה להוכיח כי קיימים הבדלים פיזיולוגיים בין בעלי נטיות חד-מיניות (המחקר לא נגע בביסקסואלים, אלא רק הומואים ולסביות), אלא להזהיר כי תוכנות קיימות לזיהוי פנים מסוגלות לאבחן הבדלים כאלה, וכך להוות סכנה עבור להט"בים.
"במקרים מסוימים, איבוד הפרטיות של נטייתו המינית של אדם עלול לסכן את חייו", כותב קוסינסקי. "חברי הקהילה הלהט"בית עדיין סובלים מהתעללות פיזית ופסיכולוגית בידי ממשלות, שכנים ואפילו משפחותיהם שלהם. במדינות רבות החוק אוסר יחסים חד-מיניים, ובכמה מהן, העונש על הפרת האיסור הוא מוות".
קוסינסקי מדגיש כי מטרת מחקרו היא להזהיר, כפי שב-2013 הזהיר מכך שרשימת הלייקים של משתמש פייסבוק עלולה גם היא לחשוף נטיות מיניות ותכונות אישיות אחרות. בזמנו מיהרה פייסבוק להקשות את הגישה לרשימות הלייקים של משתמשים - אבל הפעם מאמין קוסינסקי שאין פיתרון טכנולוגי לאיום שמצא.
"לרוע המזל, אפילו החוקים והטכנולוגיות הטובים ביותר המיועדים להגן על פרטיות נידונו, לדעתנו, לכישלון", הוא מקונן. "מאוד קשה למשטר את הסביבה הדיגיטלית. מידע יכול לעבור גבולות, להיגנב או להיאסף בקלות ללא הסכמת המשתמשים. אנו מאמינים כי המשך השחיקה של הפרטיות הוא בלתי נמנע, ובטיחותם של גייז ומיעוטים אחרים תלויה לא בזכותם לפרטיות, אלא באכיפת זכויות אדם וסובלנות בקרב חברות וממשלות".