זוכרים את סקייפ? התוכנה שהיתה פעם הדרך הכי טובה לתקשר חינם באמצעות הרשת הפכה לאמצעי התקשורת החביב על פושעי סייבר, כך טוענת חברת ניתוח הדארקנט Flashpoint במחקר חדש.

החברה בדקה את כמות האזכורים של אפליקציות תקשורת שונות בפורומים של האקרים במהלך שנת 2016, ומצאה אזכורים לכ-80 דרכי תקשורת שונות, אך ציינה כי בכל אחת מ-7 השפות שנותחו, 5-8 תוכנות היוו 80-90 אחוז מהאזכורים. לכן היא צמצמה את הבדיקות וחישבה כמה מאותו רוב מוחלט של האזכורים קיבלה כל אחת מהתוכנות.

לפי החברה, סקייפ, היא המנצחת הגדולה, כאשר בכל שבע השפות - אנגלית, סינית, רוסית, צרפתית, ספרדית, ערבית ופרסית - היא היתה בין 5 המוזכרות ביותר.

באנגלית סקייפ היא הרוב המוחלט, אם כי ההפרש בינה לבין המקום השני התכווץ מעט – בעוד ב-2012 דיברו 80% מאזכורי אפליקציות התקשורת על סקייפ ו-11.6% על AIM (המסנג'ר של יאהו), ב-2016 "רק" 63% מהאזכורים היו של סקייפ, ו-12% של Jabber (פלטפורמה שעליה התבסס בעבר פייסבוק מסנג'ר).

ברוסית, שלפי החברה ההאקרים הדוברים אותה הם קובעי המגמות בתחום, אמנם היתה סקייפ רוב קטן יחסית, עם 39% מהאזכורים (כאשר במקום השני Jabber עם 25% - יותר מפי 2 מאשר באנגלית). אך בפלאשפוינט הדגישו כי הפרט החשוב הוא העלייה בפופולאריות של סקייפ ברוסית - מ-26% בלבד ב-2012 ל-39% בשנה שעברה.

ולמה האקרים, שמבינים דבר או שניים באבטחה, מצ'וטטים בסקייפ, שלפי אדוארד סנודן עלולה להיות פרוצה לסוכנויות הביון האמריקאיות, כשהם יכולים לעשות את זה באתרי הדארקנט או באפליקציות מאובטחות יותר?

בחברה הסבירו שתקשורת באתרי דארקנט נחשבת לא אמינה, שכן הם צצים ונעלמים לעתים תכופות, ולפעמים אף נופלים לידיהן של סוכנויות אכיפת חוק, כך שכל מי שתקשר דרכן נחשף לרשויות. אפליקציות תקשורת כמו סקייפ אמינות יותר ולא נסגרות או נעלמות, מה גם שבגלל כמות המשתמשים בהן, אפילו אם יש לרשויות גישה אליהן עדיין יש להן הרבה עבודה כדי לנסות לאתר ביניהם את הפושעים.

בנוסף, אמרו בחברה כי להאקרים שיקולים של נוחות - הם נוטים לתקשר דרך אותן אפליקציות בהן הם ממילא מדברים ביום-יום. לכן, האקרים במדינות בהן סקייפ פופולארית יותר מוואטסאפ לדוגמה בוחרים בראשונה על פני האחרונה, הנחשבת מאובטחת יותר.