כנראה לא שמעתם עליהן, ואם שיעור הלייקים שהן גרפו בפייסבוק היה ככמות הקולות שלהן בקלפי כנראה שהן גם היו נכנסות לכנסת. רגע לפני שאתם יוצאים להצביע (ואם לא נזפו בכם מספיק - צאו כבר להצביע), הכירו את המפלגות הקטנות והחדשות שהכי הרבה שתוכלו לעשות להן זה לייק ושיתוף. ויש גם שני משחקים מצוינים שיעבירו את הזמן בתור בקלפי.
"מפלגת דרגון בול"
מאחורי דף הפייסבוק עומדים דור סמרה, עורך וידאו בן 25 מתל אביב; וחגי ברנזון, מוזיקאי בן 25 מהרצליה. "הסדרה מאפשרת לנו לעשות הרבה דברים עם התוכן שלה והכמות הגדולה של הדמויות", מספרי סמרה וברנזון בשיחה עם NEXTER. "חוץ מזה, מי שמכיר את הסדרה יודע שאין בה הרבה היגיון. מזכיר קצת את הבחירות, לא?".
"כשהיינו ילדים אהבנו את הסדרה - בדומה לרוב הדור שלנו. לסדרה שמור אצלנו מקום בלב", מוסיפים השניים. "החלטנו לקחת את המערכה המתישה הזו שנקראת בחירות ולהפוך אותה לדבר יותר נחמד ומאחד. פשוט לעשות קצת צחוקים.
ואת הסרטונים הם יוצרים בעצמם - חגי מקריין ודור עורך את הסרטונים: "שנינו חושבים על הרעיונות וכותבים את התסריטים והפוסטים".
ותגידו, למי הייתם מצביעים - גוקו או פאריז?: "שניהם שקרנים".
"מפלגת בינה מלאכותית"
נמאס לכם מהפוליטיקאים שלנו? נמאס לכם מהשיח הרדוד והמלחמות? הכירו את מפלגת "בינה לישראל" שנוצרה על ידי אלגוריתמים של בינה מלאכותית. בראש המפלגה נמצא הראל שרביט, ואם תרצו להצביע לה תצטרכו לשים בפתק עם הספרות 01 בקלפי. הסלוגן: "לא ימין. לא שמאל. לא אנשים אמיתיים".
"החמישה שהצבנו כאן בראש המפלגה הן דוגמאות לריאליזם הווירטואלי שניתן להגיע אליו היום באמצעות קו", כתב בפוסט בפייסבוק אדי גולדנברג, יוזם הרעיון. "גם השמות שלהם נוצרו ע"י רשת עצבית שלמדה את כל שמות הפוליטיקאים וחוללה חדשים".
והתמונה הסאטירית באה להראות שלא רחוק היום שאולי באמת נראה דבר מהסוג הזה, מוסיף גולדנברג: "זה רק ניסוי שמסתכם בפוסטר כרגע, סוג של אמנות גנרטיבית, אבל אולי זה כבר לא כל כך הזוי לדמיין שביום מן הימים, תהיה מפלגה וירטואלית שתקבל החלטות הרות גורל בעתות משבר על בסיס הסתברות סיכויי הצלחה מהאלגוריתם. ואולי הדמויות מזויפות אבל היי, לפחות אין נגדן כתבי אישום בינתיים!".
"המירוץ לכנסת"
המשחק עוצב ונבנה ע"י גיל כהן ויובל בר לוי, והוא פועל רק בסמארטפון. איך משחקים? תצטרכו לבחור פוליטיקאי/ת מהרשימה ולהתחיל לרוץ ולקפץ איתם בדרך לכנסת, להיזהר ממכשולים - ולאסוף כמה שיותר מנדטים.
לכל פוליטיקאי/ת יש שלל מכשולים וסיומות שמאפיינים אותם/ן. לדוגמה: אם תבחרו בביבי תקבלו את ההודעה "שום דבר לא עוצר את ביבי" - ובזה המשחק יסתיים. אך אם תבחרו בליברמן תצטרכו לדלג מעל חרדים, ועם איילת שקד מעל שרה נתניהו או חזיר.
בואו לריב על פוליטיקה
אתם רוצים לריב עם מישהו, אבל לא בקלפי? או לריב עם מישהו ובכלל לא לראות את הפרצוף שלו? עכשיו תוכלו לריב בקלות עם תומכים ממפלגות שונות במרחק לחיצה בסמארטפון. האתר נקרא "בואו נריב", וכל דו השיח מתנהל באופן אנונימי לחלוטין. בחרו כינוי והסבירו לו למה כדאי להצביע למפלגה שלכם.
מאחורי המיזם עומד עידו קלמן, בן 27, מתכנת מתל אביב, שהחליט שהוא רוצה למצוא מקום בו נוכל לדבר באופן חופשי על פוליטיקה בלי השפעה של פוליטיקאים. "אני חייב להודות שהיה משהו מאוד דומה בבחירות 2013, אבל בעייני יש הרבה משמעות לשיח בין ימנים לשמאלנים היום ברחוב", הוא מספר בשיחה עם NEXTER. "השיח מאוד מושפע ממה שהפוליטיקאים אומרים וכולם מנסים להכתיב לנו על מה לדבר ולהשתיל מסרים".
מפלגת הפליטים
בבחירות הקודמות שנערכו לפני פחות מחצי שנה, קם עמוד פייסבוק חדש בשם "מפלגת הפליטים.ות" שגרר קללות וגידופים של אזרחים. אבל רובם פספסו דבר אחד - מדובר במפלגה שאינה קיימת וככל הנראה בעמוד סאטירי.
הסלוגן המוביל היה "כולנו היינו פליטים.ות פעם" וגם צילום של יו"ר המפלגה מתנוסס לו בתמונת הפרופיל בכלל לא היה פליט שמתגורר בישראל. התגובות המגוונות לפוסט האחרון שפרסם המנהל האנונימי היו בעיקר ניסיון לפסול את מועמדותה של המפלגה שאינה קיימת. "יאללה הביתה לאפריקה עם כל המחלות שלכם הרסתם את דרום תל אביב", נכתב בתגובות. "זה אמיתי החרא הזה? טפו עליהם! תחזרו לסודאן! אתם לא תושבי המדינה ורק תגררו אותה למטה! מה העונש הזה ואיך הבאנו את זה על עצמנו?", פרסם אחד אחר.
וכבר אז פנינו למנהלי העמוד ושאלנו אותם אם בכוונתם להצטרף לגנץ או נתניהו. התשובה הדי מפתיעה שקיבלנו הייתה: "אנחנו במגעים להחליף את יו"ר מפלגת העבודה. בכל זאת, רק אנחנו הפליטים.ות בישראל מוכנים לעשות את כל העבודה המלוכלכת ששאר הישראלים לא מוכנים לעשות".