מחקר חדש שבדק 1,284 דפים בוויקיפדיה, האנציקלופדיה המקוונת הפופולרית בעולם, חושף נתונים מדאיגים: שישה מכל עשרה ערכים כוללים מידע  מוטעה ומטעה, מסולף או לא רלוונטי. במילים אחרות, 60 אחוזים מתוך המידע שאנחנו סומכים עליו בעיניים עצומות שגוי.

ויקיפדיה FAIL (צילום: אילוסטרציה - ארכיון)
אז מי שצייר את "בריאת האדם" זה לא מיכלאנג'לו מצבי הנינג'ה? | צילום: אילוסטרציה - ארכיון

המחקר שנערך על ידי Public Relations Journal  בדק 1,284 דפים בוויקיפדיה שעסקו בחברות או לקוחותיהן וביקש מהם לאשר את המידע שקיים באנציקלופדיה הווירטואלית. שישה מכל עשרה מגיבים טענו כי המידע שכתוב אודותיהם או לקוחותיהם אינו נכון והביעו באופן טבעי רצון לשנותו במהירות. עוד מגלה המחקר שאחד מכל ארבעה, כלומר, 25 אחוזים מכלל הנשאלים, מעולם לא בדקו מה נכתב עליהם בוויקיפדיה.

גילוי מדאיג אפילו יותר שנחשף בעקבות המחקר הוא שאנשים  שפנו לוויקיפדיה על מנת שזו תשנה את תוכן הדפים הבעייתיים טענו שעברו שבועות ארוכים עד שהבקשה שלהם נענתה, כש-24% נוספים מהפונים סיפרו שכלל לא קיבלו תשובה. ויקיפדיה מצידה נמצאת בעמדה הפוכה לגמרי וטוענת כי בקשות כאלה נענות בפרק זמן קצר שבין יומיים לחמישה ימים בלבד.

נסביר כי הטעויות הרבות בוויקיפדיה נובעות בעיקר בגלל האופי הייחודי שלה ודרך ניהול ערכיה.

מדובר באנציקפלודיה חינמית המנוהלת על ידי גולשים מכל העולם. כל אחד יכול להוסיף ערך באמצעות שימוש בתבנית הזנת נתונים קיימת וכל אחד יכול גם לערוך תכנים של אחרים. כדי למנוע מידע באיכות נמוכה יש לוויקיפידיה אלגוריתמים חכמים שיודעים להתריע לעורכים אנושיים על ערכים הדורשים תיקון. כיום קיימים כ-91,000 עורכים באתר ועוד 1,504 עורכים בכירים יותר עם גישה מורחבת לכלי עריכה מתקדמים ועם יותר הרשאות. 

עם כל מנגנוני האבטחה עדיין יש כאלה שמצליחים להתעלל בערכים של האנציקלופדיה הפופולרית, חלקם למטרת וונדליזם טהור ואחרים בטעות.

>> FAIL! הטעויות הכי מביכות שתמצאו רק בוויקיפדיה

>> וגם: מסוכן לישון עם הסלולרי או שזה בעצם טוב?

בונוס, בתכנית הסאטירית "המשרד" לא יכלו להגדיר את זה טוב יותר