אחת השאלות הכי גדולות כיום סביב הרשתות החברתיות היא האם נכון לחוקק חוקים המגבילים את כוחן הרשתות החברתיות? בדקנו באילו מדינות יש הגבלה או פיקוח על חברות המדיה שבבעלותן של הסיליקון סיקס, והרשימה שמצאנו לא ארוכה בכלל. 

המדינה הראשונה שזיהתה את הבעייתיות ופעלה בנושא היא אוסטרליה. ב-2014 שרלוט דוסון, מגישת טלוויזיה ושופטת בתוכנית הטופ מודל הבאה של אוסטרליה התאבדה בגלל קמפיין שיימינג שהתנהל נגדה בטוויטר. בעקבות המקרה הטרגי, נחקק במדינה חוק "שיפור הבטיחות המקוונת", ונפתחה נציבות חדשה שלה יש את הכוח לדרוש מחברות המדינה הוריד פוסטים שכוללים פייק ניוז, התערבות בבחירות ותוכן פוגעני או מטריד. 

זו לא החקיקה היחידה שביצעה אוסטרליה בנושא. בעקבות המקרה בו הרוצח שביצע טבח בניו זילנד במרץ האחרון ושידר את כל האירוע בשידור חי בפייסבוק, אוסטרליה העבירה את החוק "לשיתוף חומרים אלימים", שקובע עונשים פליליים לחברות המדינה. החוק כולל מאסר בפועל של עד שלוש שנים למנהלי החברות וקנסות כספיים גבוהים במיוחד. 

כמו כן, באוסטרליה ישנה אפשרות לתבוע חברות מדיה ואנשים פרטיים על פרסום תוכן פוגעני, ובמקביל לדרוש מהם להסיר את התוכן באופן מיידי. נכון להיום, אלו החוקים המחמירים ביותר שחוקקו נגד חברות המדיה והרשתות החברתיות. 

אוסטרליה היא לא המדינה היחידה שהושפעה מהטבח המזעזע בניו זילנד. מיד לאחר שמארק צוקרברג קרא להגביל את הרשתות החברתיות, חוקק בגרמניה חוק הקובע שהרשתות החברתיות מחויבות להסיר כל דבר שמוגדר כ"בלתי חוקי בעליל" תוך 24 שעות. רשימת התכנים כוללת דברי שנאה והסתה, דיבה, פייק ניוז וחומרים לא חוקיים. אם פייסבוק, טוויטר או כל חברה אחרת לא יעמדו בדרישות הללו, הן עלולות להיקנס בגובה של עד 50 מיליון יורו. אנשים פרטיים יכולים להיקנס עד 5 מיליון יורו.

ומה קורה באיחוד האירופי? באופן מפתיע, שם בחרו שלא להחליט ולפעול בכל מקרה לגופו. האיחוד קבע כי ישקול להשבית את הרשתות החברתיות במידה ויתפרסם תוכן לא הולם, בדגש על סרטוני טרור. במקרה כזה, תעמוד בפני חברות המדיה והרשתות החברתיות שעה אחת בלבד להוריד את התוכן, אחרת יעמדו בפני קנסות. 

לעומת ההתנהלות הרופסת לעיתים במדינות מערביות, משטרים לא דמוקרטיים נוהגים ביד קשה כנגד הרשתות החברתיות. סין, לדוגמה, חוסמת לחלוטין את וואטסאפ, גוגל, פייסבוק וטוויטר, ובמקומן יש שירותים מקבילים תוצרת סין. בממדינה יש מאות אלפי שוטרי סייבר, שתפקידם הוא להסיר פוסטים שנחשבים לרגישים פוליטית, ולהוסיף מילים חדשות לרשימת המילים הארוכה שהממשל מצנזר באופן אוטומטי. 

בסינגפור נחקק השנה "חוק הפייק ניוז", לפיו פלטפורמות מדיה מקוונות, כולל רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, יהיו מחויבות לבצע תיקונים או להסיר תכנים שהממשלה מחשיבה כשקריים. העונש במקרה כזה הוא מאספר בפועל עד 10 שנים וקנסות בגובה מיליון דולר סינגפורי.