ישראלים רבים מדווחים על מתקפת ספאם שפרצה בשעות האחרונות, עם הפצת הודעה בוואטסאפ שמכריזה כי שופרסל מחלקת 900 ש"ח לרגל 60 שנים להיווסדה. מי שנכנס להודעה מקבל שאלון המורכב משלוש שאלות שיווקיות פשוטות (אתה לקוח של שופרסל? אתה אוהב את המחירים? איך גילית על המבצע הזה?), ולאחר מכן נדרש להפיץ את המבצע לעוד שלושה חברים.

בסיום, כצפוי, ממלא השאלון המאושר לא זוכה לאף קופון, אלא רק מצטרף בעל כורחו לתהליך הפצת דואר זבל בין אנשים. חובבי הקונספירציות המקומיים כבר הפיצו הודעה נוספת עם אזהרות חמורות מ"מטה הסייבר" ו"משרד הביטחון", המתריעות שכל מי שנכנס לקישור המפוקפק צריך לפרמט את הטלפון ולבצע גיבוי מלא. אך אל דאגה, לדברי רן בר זיק, מתכנת ובלוגר, כל עוד "לא התקנתם שום דבר - לא קרה לכם שום דבר רע. הכי חשוב - לבצע דיווח על האתר".

מה לעשות אם כן התקנתם בפועל? "במידה והורדתם את התוכנה למחשב או לטלפון ממקור מפוקפק - אתרי סקאם כמו הנ"ל, למשל - התקנה כזו חושפת אתכם למגוון עצום של סיכונים: מגניבת פרטים ועד השתלת כופרה (תוכנה שמצפינה את הקבצים על המחשב ואז דורשת תשלום). פעם זה היה רק וירוס שעושה נזק, היום מדובר על נזקים הרבה יותר משמעותיים".

זה סדר הצעדים שעליכם לבצע, לדברי בר זיק:

1. הסרה של התוכנה (לא יודעים מה השם שלה? הסירו כל תוכנה שאינכם מזהים. אולי לא את Word, אבל את AchlaBahlaProgram כן. לא מבינים מספיק? דברו בדחיפות עם טכנאי מחשבים וכו').

2. סריקה מלאה של הטלפון עם אפליקציית אנטי-וירוס טובה (אבל ממש טובה).

3. בדיקה מלאה של הדפדפנים והתוספים המותקנים שם.

4. גיבוי לדיסק קשיח חיצוני של כל המידע החשוב על המחשב ובמיוחד תמונות וסרטונים משפחתיים ומסמכים חשובים.

5. החלפת כל הסיסמאות לשירותים החשובים.

ההודעה שהיא למעשה הונאה (צילום: חדשות)
ההודעה המופצת | צילום: חדשות

זאת רחוקה מלהיות הפעם הראשונה שתרמית ספאם שכזאת הופכת לוויראלית ברשת, וכנראה גם לא האחרונה. איך תדעו לזהות אותן להבא? לדברי בר זיק, יש ארבע נורות אזהרה שצריכות לעורר את חשדכם רגע לפני שאתם נופלים בפח:

1. אף אחד לא מחלק כסף או משהו בתמורה להפצה. אפילו בתי עסק מפוקפקים שמפיצים את עצמם בפייסבוק מבקשים שתעשו לעמוד שלהם לייק.

2. האתר מאוחסן בבלוגספוט (blogger.com) – שירות בלוגים חינמיים מבית גוגל, אבל חברות מסחריות לא מאחסנות בשירותים חינמיים.

ההודעה המזויפת הנוספת. אין קשר לחמאס (צילום: חדשות)
זה לא החמאס, אפשר להרגיע | צילום: חדשות

3. אף תוכנה לא יכולה לדעת מה הפצתם ומה אתם עושים בוואטסאפ. האתר יכול לדעת שלחצתם על הכפתור בלבד, אבל הוא לא יודע אם באמת שלחתם את המסר.

4. אל תתקינו שום דבר על הטלפון או המחשב שלכם בלי שאתם בטוחים במאה אחוז שאתם סומכים במאה אחוז על מי שמספק את התוכנה, ובגדול - כדאי מאוד להימנע מתוכנות חינמיות שהן לא ברשיון קוד פתוח.

 

לוגו שופרסל (צילום:  יחסי ציבור)
פנו למשטרה והעניין בטיפול. שופרסל | צילום: יחסי ציבור

משופרסל נמסר בתגובה: "התוודענו כי בשעות האחרונות מתבצעת הונאה ברחבי הרשת ששופרסל חוגגת 60 שנה ומעניקה קופונים ע"ס 900 ש"ח. מדובר בתרמית שאינה קשורה לשופרסל בשום צורה שהיא ואנו מבקשים להזהיר את הציבור לא להשתמש ולהיכנס לקישור בנושא שכן הוא עשוי לכלול וירוסים או כל דבר פוגעני אחר. שופרסל פנתה למשטרה והעניין בטיפול".