זה קרה שוב אתמול בלילה סמוך לחצות: אורי ליפניק בת ה-13 ואחיה רואי בן ה-8 נהרגו בתאונת דרכים בשומרון. בעוד הצוות הרפואי נאבק על חייה של הנערה, כבר הופצו בקבוצות וואטסאפ ובאחד מכלי התקשורת שמועות על מותה, זאת מבלי שבני משפחתה ידעו על כך דבר וחצי דבר ולא קיבלו שום הודעה מגורם רשמי.
אלירן תשובה, נהג אמבולנס שטיפל בנפגעי התאונה, הזדעזע מהפרסומים חסרי האחריות של פרטי ההרוגים בתאונה לא פחות מאשר מתוצאותיה הקשות, וכתב היום בפייסבוק פוסט מתוסכל, שהצליח לשבור לבבות ולהגיע ליותר מאלף לייקים, 400 שיתופים ו-100 תגובות:
"משהו בקופסא של האנשים השתבש לגמרי", אומר תשובה ל-NEXTER. "נפרצו כל הסכרים והגבולות. אנשים חסרי אחריות ומצפון מפיצים הודעות על מותה של הנערה עוד לפני שבני משפחתה קיבלה הודעה על כך ובטרם נקבע מותה באופן רשמי", הוא זועם. "זה חוסר רגישות שזועק לשמיים. אסור שיקרו דברים כאלה. חוץ מזה, איפה האחריות של אותו כלי תקשורת גדול שהוציא 'פוש' על מותה של הנערה מבלי שהמשפחה ידעה, מבלי שניתנה להם תעודת פטירה ומבלי שהרופאים קבעו סופית את מותה?".
לדבריו, אין לו מושג מי העביר את המידע לכלי התקשורת ולקבוצות הוואטסאפ, אבל מבחינתו זה מקרה חמור ביותר.
"צריך שגורם רשמי, כמו דובר צה"ל, יוציא הודעה מסודרת, כדי למנוע מקרים כאלה שגורמים נזק נפשי קשה ובלתי ניתן לתיקון לבני המשפחות שיקיריהם מתו והם שומעים על כך מכלי התקשורת", אומר תשובה.
המקרה הזה, כזכור, אינו הראשון מסוגו: במהלך המבצעים הצבאיים האחרונים בעזה, ובמיוחד, צוק איתן, נפוצו שמועות רבות בוואטסאפ וברשתות חברתיות אחרות. שמועות כאלו כללו פעמים רבות פרטים על הרוגים שטרם נמסרה הודעה למשפחותיהם, ובמספר מקרים אף בישרו על מותם של אנשים שכלל לא היו מעורבים בתקריות המדוברות.
גם לאחר חטיפת שלושת הנערים - אייל יפרח, נפתלי פרנקל וגיל-עד שער - שקדמה לצוק איתן, נפוצו שמועות רבות בוואטסאפ בעקבות צווי איסור פרסום. השמועה על החטיפה עצמה הופצה שעות בודדות לאחר התקרית, עוד לפני שכל בני המשפחה ידעו על כך, וזמן קצר לאחר מכן הופצה שמועה על מבצע חילוץ נועז שלא היה ולא נברא.
בעקבות אירועי קיץ 2014 - מבצע שובו אחים ומבצע צוק איתן - פצח צה"ל בקמפיין נגד הפצת שמועות על אירועים והרוגים, וכמה חיילים אף נשפטו ונענשו.