אם חיפשבתם בשבוע החולף בגוגל את המילה "Idiot", קיבלתם המון תמונות של דונלד טראמפ. בשבוע האחרון התמונות הובילו לכתבות שמסבירות מה בדיוק קרה שם, ולקראת הסופ"ש הייקום קצת התאזן ואפשר למצוא גם תמונה של סתם מישהו חובש סיר בישול ומכה עליו בכף, ואת איינשטיין (בטקסט שמסביר את ההבדל בין אדיוט וחכם).

איך זה קרה? בזמן ביקורו באנגליה לפני כשבועיים, הובילו שונאיו של טראמפ במדינה קמפיין שקישר בינו לבין השיר "אידיוט אמריקני" של להקת גרינדיי. מישהו ב-Reddit שם לב שבעקבות ריבוי הכותרות המכילות את המילה אדיוט ואת שמו של טראמפ ותמונתו, החל גוגל לקשר בין הדברים - ולהעדיף תוצאות כאלה שהן עדכניות ורלוונטיות יותר. כאשר רואים תוצאות חיפוש בגוגל תמונות - לא תמיד מקבלים את ההקשר המלא.

הטרולים השורצים באתר החליטו לעזור לגוגל, וקידמו באגרסיביות עמוד שבו מופיעות המילים טראמפ ואידיוט, פעם אחר פעם, לצד תמונותיו של הנשיא המהולל, והשאר הסטוריה שקרתה ממש עכשיו. טראמפ עצמו, באופן מפתיע משהו, טרם הגיב לתופעה.

תוקפים סיינטולוגים

הסיפור על התמונות של טראמפ הוא אולי הדוגמא העדכנית להטרלה המנצלת את האלגוריתם האוטומטי של גוגל לצורך מיני הצהרות פוליטיות או סתם בדיחות, אך בהחלט לא היחידה. דוגמה מוכרת נוספת היא "Miserable Failure".

במהלך 2004 חיפוש שלהן הביא בתוצאה הראשונה (או אם מקישים "אני חש בר מזל") את הביוגרפריה הרשמית של ג'ורג' בוש, נשיא ארצות הברית דאז, מאתר הבית הלבן. זה קרה בדרך יחסית פשוטה -בלוגר אחד שם את הקישור לביוגרפיה על המילים הללו, קרא לעוד אנשים לעשות זה, וזה היה מספיק בשביל לשכנע את גוגל שו תוצאה רלוונטית. תומכי בוש, מצידם הקפיצו למעלה את מייקל מור - הקולנוען שיוצא נגד נשיאים רפובליקנים. המלחמה נגמרה כשגוגל שמה לזה סוף ועכשיו אם תחפשו את המילים הללו תקבלו ערך בוויקיפדיה שמסביר על איך עובדת הפצצת גוגל.

הצלחה גדולה נוספת של הטקטיקה הזו התרחשה ב-2008, כאשר פעילי ארגון "אנונימוס" הצליחו לקדם לראש תוצאות החיפוש אחר צירוף המילים "כת מסוכנת" (Dangerous Cult) את עמוד הבית של הכנסייה הסיינטולוגית. הכסף, הכוח וההשפעה של הסיינטולוגים לא עזרו – תוצאות החיפוש השתנו רק כאשר גוגל הכניסו באלגוריתם שינוי טכני, במטרה להפוך אותו למדויק יותר.

עוד הטרלה אחת אחרונה בגוגל: ב-2003 הצליח הסטודנט הקנדי סטיב לרנר להשתלט על תוצאות החיפוש אחרי הצירוף "נצחונות צבאיים של צרפת" (French Military Victories). התוצאה הראשונה – הייתה בעצם עמוד מזויף של תוצאות חיפוש, ובו נכתב המשפט "לא נמצאו כל תוצאות לחיפוש אחרי נצחונות צבאיים של צרפת. אולי התכוונתם להפסדים?". מאז גוגל הפכה את האלגוריתם שלה להרבה יותר מתוחכם והרבה פחות רגיש למה שסטודנט אחד משועמם יכול לעשות, אבל ההטרלה הזו עדיין זכורה כאחד ההישגים הגדולים של האנושות. כלומר, האנושות שקיימת ב-20 שנה שיש את גוגל.

קוריאה הצפונית 3> ג'סטין

ועכשיו למשהו שונה לגמרי: סקרים. אלו מהווים מטרה חביבה על טרולים, ואחת הדוגמאות הראשונות לכך התרחשה ב-2010 כאשר באתר Faxo, שהיה מעין גלגול מוקדם של רשת חברתית, עלה סקר ובו התבקשו המשתמשים להצביע בעבור היעד הבא לסיבוב ההופעות הבין-לאומי של ג'סטין ביבר. ב-4Chan, אתר שמאגד טרולים, קפצו מייד על ההזדמנות, וחודש אחר כך התפרסמו התוצאות: ביבר טס לצפון קוריאה! דובריו של האמן הצעיר הבהירו מיד כי לסקר אין כל תוקף רשמי וביבר לא מתכוון להופיע בפני קים ג'ונג-איל, אך זה לא הפריע לטרולים של 4Chan להכריז על הניצחון הגדול בהיסטוריה. למקום השני באותו סקר, אגב, הגיעה מדינה קטנה וחביבה לחופו של הים התיכון: ישראל. לכאן הוא דווקא הגיע, גם אם באיחור.

ג'סטין ביבר בוכה (צילום: Jason Merritt, Getty Images)
לא התאכזב מהתוצאות. ביבר | צילום: Jason Merritt, Getty Images

הדוגמה השנייה שנביא לכם להטרלת סקרים היא אולי ההטרלה המפורסמת מכולן: ב-2016, החליטה המועצה הבריטית למחקרי הסביבה (NERC) לשאול את הציבור כיצד לקרוא לספינת מחקר חדשה ומשוכללת שתעשה את דרכה ליבשת אנטרטיקה. במקום לאפשר בחירה בין מספר אפשרויות, המועצה נתנה לגולשים להציע הצעות משלהם, וזו שהפכה חיש מהר לפופולארית מכולן, בזכות קידום אגרסיבי ברשת, היא השם… Boaty McBoatface. אין דרך טובה לתרגם את זה, אבל זה כמו שהיו קוראים לאניה ישראלית "אח"י ספיני פני ספינתי". כנראה לא הבחירה הכי רצינית לספינה בשווי של יותר מ-200 מיליון ליש"ט, וגם לא בחירה שעושה הרבה כבוד למסורת הצי הבריטי.

בסופו של דבר, בהחלטה שערורייתית למדי, החליטה המועצה שלא לקבל את בחירת הרוב והעניקה לספינה את השם המשעמם "דייוויד אטנבורו", על שם מגיש תוכניות הטבע הבריטי. אבל היא לא התעלמה מהסקר לחלוטין: על הספינה נמצאות מספר צוללות אוטונומיות שחוקרות את מעמקי הקוטב, ולאחת מהן קוראים Boaty McBoatface, כמובן. חושבים שזה עבר חלק? מה פתאום! המועצה נאלצה להתמודד עם מחאה של אלפי גולשים שדרשו לשנות את שם הצוללות לאחד הולם הרבה יותר - Floaty McFloatface. חברי המועצה דחו את ההצעה הזו בנימוס.

פלאפל ברוטב צ'כוב

ונעבור לזירה המקומית, היכן שהטרלה טובה לא זקוקה למאות אלפי גולשים חרוצים, אלא רק לאדם אחד עם קצת חוש הומור: אותו אדם, בחור בשם ארז, הבחין אי-שם באוגוסט 2017 שהכתובת המובילה לאתר הרשמי של הראפר ואושיית הרשת הימנית הצל, VMK.co.il, לא חודשה ופנויה לרכישה. אז כמובן שהוא מיהר לרכוש אותו, והפנה את כל הגולשים לעמוד ובו כמה כתבות על פלסטינים שהושתלו בהם איברים מישראל, וקישור לחתימה על כרטיס לתרומת איברים. "אני בא לעשות טוב. פשוט תהיו בני אדם. תהיו אנשים טובים", סיפר ארז לעיתונאים ששאלו אותו על פשר ההטרלה. הכתובת VMK.co.il לא מובילה נכון לרגע כתיבת שורות אלו לשום מקום.

והנה עוד חטיפת כתובת, הפעם תוך הצהרה פוליטית הרבה יותר ברורה: ביולי 2009 פקעה כתובת האתר של ועדת וינוגרד, הוועדה הממשלתית הרשמית לחקירת אירועי מלחמת לבנון השנייה. ערן ורד, הפעיל במאבק כנגד המאגר הביומטרי של משרד הפנים, הזדרז לרכוש את הכתובת והפנה אותה לאתר המרכז את אותו מאבק. "מדינת ישראל מפקירה את נכסיה הדיגיטליים. גם את המאגר הביומטרי שמדינת ישראל מבקשת לבנות בימים אלה, נוכל לקנות יום אחד תמורת 80 שקלים. כשזה יקרה, חיינו יהפכו לגיהנום", כתב. כמה שבועות לאחר מכן, הייתה השתלטות גם על כתובת אתר הבחירות של רון חולדאי, ששכח לחדש אותו לאחר שכבר נבחר לתפקיד ראש עיריית תל אביב בפעם המי-יודע-כמה.

ועוד חטיפה אחת לסיום: במאי 2017 התפנתה לרכישה כתובת האתר הרשמי של מירי רגב, שכנראה לא חודשה מאחר והגברת כבר זכתה במקום מכובד למדי בפריימריז של הליכוד. מפעילי מחולל הממים הפופולארי "אני לקבל יכול פלאפל" שמו לב לכך, ומיהרו לרכוש את הכתובת. הם לא הסתפקו בכך, והחליפו את האתר של מירי רגב במשחקון חביב שבו בורחת שרת התרבות מספר של הסופר הרוסי אנטון צ'כוב, שאת כתביו ציינה בהתרסה כי מעולם לא קראה. גם במקרה הזה, כתובת האתר כבר לא מובילה לשום מקום, אבל את ההטרלה עצמה ההיסטוריה לא תשכח, ואפשר לשחק במשחק פה.

הטרולית הישראלית בה"א הידיעה היא כנראה דפני גפני, שעדיין פעילה ומטרילה עד היום, גם אם ימי השיא שלה חלפו איפשהו ב-2015. השיטה שלה פשוטה למדי: לשאול את הדבר הלא נכון במקום הלא נכון (וכנראה כל פעם בשם בדוי אחר), ואז להמתין בסבלנות לתגובות הזועמות. ואלו בוודאי יגיעו – יש מספיק אנשים בעולם שלא יבינו שמדובר בהטרלה ויבחרו לקחת אותה ברצינות. אז אם תראו מישהי שואלת בקבוצה של אימהות צעירות האם זה רעיון טוב לשטוף את הילדה באקונומיקה, או בקבוצה של טבעונים האם תרנגולת נחשבת לבשר, תנשמו עמוק.

הטרלה אחרונה תוצרת בית: רחלי רוטנר שלנו קלטה את ההזדמנות לעשות Boaty McBoatface לספארי ברמת גן, שערך סקר גולשים לבחירת שם לעופר (נו, במבי) חדש שנולד בגן החיות. השם שאותו הציעה, "הדביל ההוא", נבחר לבסוף ברוב קולות ואף הוענק לעופר בטקס מכובד.