מאז ההכרזה על קמפיין "חושפים את המזויפים" בתחילת השבוע הצפתם אותנו בדיווחים על מאות פרופילים מזויפים ברשתות החברתיות, בין כאלה שתומכים בפוליטיקאים המועמדים בבחירות הכלליות ובין אם בכאלה שתומכים במועמדי הבחירות המקומיות. הבדיקות שלנו אישרו לרוב את החשדות – אבל איך אנחנו בכלל עושים את זה? הנה כמה דרכים לזהות פרופילים מזויפים בפייסבוק וטוויטר (או כל רשת חברתית אחרת):

1. שימו לב לתוכן הפרופיל. אם הוא לא כתב שום דבר (או כמעט שום דבר) בעצמו, ורק עושה לייקים, שיתופים או ריטוויטים לפוליטיקאי מסוים או לאנשים אחרים שתומכים בו - סביר להניח שמדובר בבוט.

2. חפשו את תמונת הפרופיל. לפעמים חיפוש פשוט יכול לחשוף שהיא שייכת לאדם אחר. אפשר להוריד את התמונה למחשב (או לסמארטפון) או להעתיק את הכתובת שלה ולהעלות או להדביק בחיפוש התמונות של גוגל – או שאפשר לקצר תהליכים ולהתקין על הדפדפן (במחשב בלבד) את התוסף של גוגל, שנותן לכם לחפש תמונה בגוגל מתפריט הקליק הימני עליה. יש גם תוסף מקביל של מנוע חיפוש התמונות TinEye, שיעיל במיוחד במציאת תמונות ממאגרים גדולים.

3. הציצו ברשימת החברים של פרופילים שמבקשים מכם חברות. אם המספר נמוך כנראה מדובר בפרופיל שנפתח לפני זמן קצר. אל תאשרו מייד את בקשת החברות - חכו לראות באיזה קצב עולה מספר החברים. ככל שהוא מהיר יותר – כך תדעו יותר בוודאות שהפרופיל הוא בוט שנועד להפיץ מסרים מסוימים לכמה שיותר אנשים.

4. בטוויטר, אפשר גם למצוא הוכחות לכך שמאחורי כמה פרופילים עומד אותו גורם. נסו להיכנס לפרופילים החשודים על ידי הקלדת שם המשתמש בדף ההתחברות ואז לחצו על "שכחתי סיסמה" ושימו לב למספרי הטלפון. אם הספרות המוצגות זהות - רוב הסיכויים שמדובר בבוטים.

5. חברת קלירסקיי, שמסייעת לנו במחקר, מצאה בשבילנו מאפיינים משותפים לפרופילים המזויפים הנפוצים כרגע בפייסבוק: נראה שלכולם יש משפטי חוכמת חיים בראש הפרופיל, ציון לימודים באוניברסיטה ו"במערכת יחסים" - בניסיון להיראות אקדמאים משכילים, שנונים ותפוסים ולא כמו פרופילים מזויפים של מחפשי סטוצים.

אתם מוזמנים להמשיך לשלוח לנו דיווחים על פרופילים חשודים למייל: fake@nexter.co.il.