כבר בשישי בבוקר מרגישים את השקט שמאפיין את יום כיפור. אנחנו מבינים שנקלעתם לאינטרנט ואתם מחפשים איך להעביר את הזמן וגם להעשיר את המוח, אז נצלול היישר להרצאות מרחבי הרשת.

לכם נשאר רק להשוויץ בארוחת שבירת הצום בידע שצברתם על חיזוי העתיד, מקצועות שיעלמו מהעולם, טיפולי פוריות, טבעונות ותנועות מצלמה בקולנוע.

1. נתחיל בעתיד - המקצוע שלכם ייעלם

ד"ר רועי צזנה, חוקר עתידים ומחבר שני ספרים בנושא "המדריך לעתיד", ו-"השולטים בעתיד", הרצה בישראל באמצעות רובוט, כאשר גופו הביולוגי נמצא בארה"ב. אם אתם חושבים שאת כולכם יחליפו רובוטים, צפו בד"ר צזנה שעונה לשאלה "איך להערך למקצועות העתיד?".

2. ועוד מהעתיד - מה תקנו?

ד"ר קירה רדינסקי, מדענית ראשית באיביי ישראל וחוקרת מסבירה בצורה מרתקת איך אפשר לנתח נתונים בשביל לצפות אירועים עתידיים באופן כללי, וספציפית איך היא יודעת מה אתם הולכים לקנות. 

 

3. העתיד הקרוב בשירות הפריון

שמו של המיזם "אנשים שבדרך כלל מרצים" די מסביר את עצמו ואיך הוא עובד. כולו כמובן מרתק, אך לצורך הלקט של השנה, נבחרה הרצאתה של עמליה אברהם שעוסקת בתהליך של הבאת ילדים לעולם. אבל לא התהליך הרגיל שאתם מכירים, אלא כזה שמערב זריקות, הורומונים ושאיבות - והאם אפשר להשתמש בתחזיות במקום שבו הכל בלתי צפוי.

4. ובכן כן, תהיה בכתבה הזו הרצאה על טבעונות

לא נטיף לכם לא לאכול בשר, ומצד שני לא נגיד לכם שזה סבבה. אבל כן מומלצת נקודת המבט הזאת על הנושא: "האם התנועה הטבעונית באמת מנצחת?" מאת עמרי פז.

5. היא בת-אל

בת-אל פפורה הרצתה ב-TedX על חייה כילדה ואישה נמוכת קומה. אם עדיין לא נתקלתם בה בטלוויזיה או בפייסבוק, הנה ההזדמנות לשמוע את הסיפור שלה.

6. גם למצלמה יש תפקיד

רובנו, כשאנחנו רואים סרט, לא חושבים על למה המצלמה זזה ממקום אחד למקום אחר. מקסימום אנחנו משערים שהיא פשוט מלווה דמות או רוצה להפנות את תשומת ליבנו למשהו שקורה במקום אחר. מבקר הקולנוע והמרה פבלו אוטין מדגים לנו איך יש לזה חשיבות גבוה יותר באמצעות "מי מפחד מהזאב הרע", וסרטים של שפילברג וסקורסזה. 

7. האיש שידע הכל, חוץ מאיך לנצח מחשב

קן ג'נינגס הוא הבחור שיודע הכל. הוא למד שידע זה כוח כששיחק משחקי טריוויה נגד הוריו כילד, היה מכור לתוכנית ג'פרדי, ואפילו החזיק בשיא של נצחונות בתוכנית. יום אחד הוא שיחק נגד ווטסון, המחשב של IBM והפסיד. שנתיים אחר כך הוא מספר על החוויה (אנגלית ותרגום לעברית).

8. הטכנולוגיה יוצאת משליטה - אבל זה לא הגורל

אי אפשר לעצור קידמה. אבל זה לא כוח טבע. יש אנשים שיוצרים את הדברים האלה. ד"ר כרמל ויסמן עוסקת בשאלה הזאת ומנתחת למה אותם יוצרים בוחרים דווקא בנתיב שאליו צועדת האנושות, ולמה מפתחים טכנולוגיה שיוצאת משליטה.

היא תעזור לכם להבין בהרצאתה, למה אנחנו מכניסים הביתה טכנולוגיה שאנחנו תופסים כמאיימת, כמו הרובוטים החמודים הם אותם אלה שנראים רצחניים בסרטי מדע בדיוני או הרמקולים החמודים שבעצם מקליטים אותנו.

9. להרגע ולספור עד 10 זה מדעי

כשאנחנו כועסים, אנחנו מזדקנים, מספרת לנו פרופ' דניאלה קידר בהרצאתה. למה זה קורה לנו ואיך אפשר לפתור את זה? התשובה קלה להבין, אבל לא בהכרח קלה לבצע. 

10. הלו - זה רדיו

אם אתם תוהים למה צריך שידור ציבורי, חובבי רדיו, מאזינים לרדיו או סתם מחזיקים בבעלותכם מקלט רדיו - אתם חייבים לשמוע את ההרצאה הזאת של הלן בודן, שהייתה עד לפני שנה מנהלת הרדיו של ה-BBC. ההרצאה לא מתורגמת, אבל שווה בכל זאת, גם אם אנגלית קצת קשה לכם, לשמוע איך עובד השידור הציבורי במרחק 5 שעות טיסה.