מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"ישנה פעילות ערה של תקריות סייבר ברחבי העולם" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חברת אבטחת המידע סימנטק פירסמה את הדוח שלה לחודש מאי 2012 שבוחן את מגמות האיומים ברחבי האינטרנט בכל העולם ובישראל - והממצאים לא מעודדים.

לפי הדוח, ישנה "פעילות ערה של תקריות סייבר ברחבי העולם", בראשם גילוי וירוס הריגול Flamer (או בשמו השני Flame) שהוגדר על ידי מומחי סימנטק כווירוס המתוחכם והמורכב ביותר שהתגלה עד כה. בישראל נרשמה עליה מדאיגה במספר הווירוסים המועברים בדואר האלקטרוני שגדלה פי שלוש מרמתה בתחילת השנה. לכל זהמצטרף נתון שלילי נוסף, לפיו בחודש מאי ממוצע הספאמים (דואר הזבל) בישראל עקף את הממוצע העולמי.

על כל 600 מיילים בישראל, אחד כולל וירוס

לעומת מגמת דואר הזבל בעולם, בישראל הדברים נראים קצת אחרת. אחרי תקופה ארוכה בה כמות דואר הזבל בישראל היתה מתחת לממוצע העולמי, במאי 2012 נרשמה עלייה חדה בכמות הספאם במדינה, כאשר 69.4% מתעבורת הדואר בישראל הוגדרה כזבל (לעומת 67.7% בחודש אפריל). זאת בעוד הממוצע העולמי, כאמור, עומד על 67.8%.

ספאם באינטרנט (צילום: חדשות)
בחודש מאי ממוצע דואר הזבל שנשלח בישראל עקף את הממוצע העולמי | צילום: חדשות

נתונים אחרים מראים כי כמות הווירוסים המועברים בדוא"ל עלתה בצורה משמעותית: בחודש מאי 2012, אחד מכל 600.7 מיילים בישראל כלל ווירוס, זאת לעומת  חודש ינואר 2012, שם הנתון עמד על אחד מכל 1902 מיילים עליה של פי 3.

אמנם הנתון בארץ יותר טוב מבשאר העולם, שם הממוצע עומד על אחד לכל 365.1 מיילים שכולל ווירוס, אך לעומת החודשיים הקודמים ניתן לראות קפיצה מדאיגה בכמות הווירוסים אשר נשלחים במיילים בישראל (באפריל 2012 רק אחד מכל 560.9 מיילים כלל ווירוס).

ומה קורה בעולם?

בחודש מאי, היחס העולמי של דואר זבל עלה לרמה של 67.8% (1 מכל 1.48 הודעות דוא"ל). בהתאם לגידול בשיעור הספאם העולמי, ערב הסעודית נותרה המדינה בעלת שיעור דואר הזבל הגבוה ביותר בעולם במאי, עם שיעור ספאם של 77%. בארה"ב, קנדה, גרמניה, דנמרק ואוסטרליה שיעור דואר הזבל עמד סביב ה-67%, בעוד באנגליה והולנד הוא מעט מעל (68% ו-69.6% בהתאמה). רוב דואר הזבל שייך למיילים מקטגוריית "למבוגרים בלבד/סקס/היכרויות (70%), כשלאחר מכן, בפער משמעותי, תרופות ותכשירים.

וירוסים שמועברים בדוא"ל: היחס העולמי של תעבורת נוזקות המועברות דרך המייל ירד במאי 2012 והגיע לרמה של 1 מכל 365.1 מיילים שהכיל וירוס. כ-26.2% מאותם מיילים הכילו קישור לאתרים זדוניים, עלייה של 16.9% מהחודש הקודם. לוקסמבורג היא המדינה עם אחוז הוירוסים המועברים במייל הגבוהה ביותר, 1 מכל 167.2 מהמיילים זוהו כזדוניים.

אתרים שמכילים נוזקות: סימנטק זיהתה 4,359 אתרים בממוצע כל יום במהלך מאי 2012 אשר הכילו נוזקות או תוכנות זדוניות, כולל תוכנות ריגול ותוכנות פרסום  גידול של 48.7% מהחודש הקודם.

משתמשי אנדרואיד בסכנה

לפי המחקר של סימנטק בחודש האחרון נצפתה עלייה באיומים מסוג Opfake על מערכות ההפעלה אנדרואיד. איומי משפחת Opfake כבר קיימים בשוק מספר שנים, הם החלו כאיום עוד במערכות סימביאן, נצפו במערכות Windows Mobile ואף נקלטו מנסים לחדור, ללא הצלחה נכון לעכשיו, למערכות מסוג iOS.

מערכ ההפעלה אנדרואיד של גוגל (צילום: istockphoto)
בחודש האחרון עלה האיום על מערכת ההפעלה אנדרואיד, בעבר גם היו גם ניסיונות לפגוע ב-iOS, ללא הצלחה | צילום: istockphoto

בהתחזותו לתוכנות התקנה או לסרטים למבוגרים בלבד, הסוס הטרויאני מתחזה לתוכנה חוקית בעוד הוא מנסה לעשות הצפנה של קבצי התצורה שלו עצמו, כדי למנוע זיהוי, וגם מכיל פונקציונליות השואפות לאסוף פרטי התקשרות מהמכשיר. בחודש אפריל סימנטק זיהתה את הסממנים לאיום זה בעיקר במכשירים בשפה הרוסית, אך לא מן הנמנע שהוא התפשט גם לסמארטפונים בשפות נוספות.

>> לחסל את התולעת: 7 אנטי וירוסים מצוינים בחינם ובתשלום