שופינג בפריימארק בברלין, פיש אנד צ'יפס בכיכר פיקדלי בלונדון או התצפית מהאייפל בפריז - כל אלה נחמדים, אם כי תיירותיים משהו. בפועל, ההיילייט עבור לא מעט תיירים, הדבר שייקחו איתם חזרה לארץ, הוא המקום שבו הרגישו כמו מקומיים: הטיול שעשו בפארק הלא מוכר אליו הם הגיעו לגמרי במקרה, הסיבוב בשוק המקומי או הפאב השכונתי ומסעדת הפועלים שגילו כשאבדו בדרך.

ועכשיו נתרגם את זה לישראלית: רוב התיירים שמגיעים לכאן מניחים פתק בכותל, קונים מזכרות בשוק הכרמל, צפים בים המלח ולא מוותרים על שווארמה, פלאפל וחומוס. לכמה מהם יוצא להכיר מקומיים? כנראה שלא יותר מדי. על הצורך הזה בדיוק בא לענות "Betzavta" (בצוותא).

אל תבלבלו את בצוותא עם הפרויקט של המשרד לשירותי דת שהתפרסם לאחרונה, ומטרתו לקרב דתיים וחילוניים בארוחת שבת. בצוותא הוא יוזמה פרטית של ניב סער (28) ואורי פרל (31), ומטרתו היא לחבר בין תיירים בארץ הקודש לישראלים, ולקרב אותם לתרבות הישראלית. איך? בדרך האידיאלית - אוכל. התיירים שמשתתפים בפרויקט מתארחים בבית ישראלי לטובת ארוחת ערב משותפת, שבה הם נהנים מאוכל מקומי ומשיחה עם ישראלים.

מיזם בצוותא (צילום: יחסי ציבור)
משפחת סער מארחת משלחת של וייב ישראל לקידוש | צילום: יחסי ציבור

לשמוע על ישראל מאנשים – לא מהתקשורת

"עבור התייר, מדובר בחוויה ייחודית במינה - הזדמנות להיכנס לבית ישראלי, לנסות אוכל מקומי ולשמוע על החיים בישראל, לשם שינוי לא דרך התקשורת", מסביר סער את הרעיון שעמד מאחורי הפרויקט. "הצד השני, הישראלי, נהנה מערב לא שגרתי עם תחושה של חו"ל, שיחה מעניינת והאפשרות להיות 'שגריר ישראלי' לערב אחד".

סער ופרל, מתכנתים במקצועם, הכירו במהלך השירות הצבאי, כשפרל למעשה היה המפקד של סער. "בחודשים האחרונים לשירות, התחלנו לדבר על טיולים והבנו את הפער בין התייר למקומי - אתה יכול לטייל בחו"ל ולראות את האתרים הכי שווים, אבל לא בהכרח תרגיש את החוויה המקומית. רצינו להקים פלטפורמה שתגשר על הפער הזה".

איך זה בעצם פועל?

"יש לנו בנק מארחים, שהם בעצם ישראלים שנרשמו באתר, ויש עמוד לתיירים שבו הם ממלאים כמה פרטים בסיסיים. כשאנחנו מוצאים התאמה לפי תאריך, גילים ותחומי עניין, אנחנו מעבירים מייל לשני הצדדים, ואם יש הסכמה - מעבירים הזמנה לאורח".

עבור הערב, כל תייר משלם 35 דולר ("כלום בהשוואה למסעדה בתל אביב"), מתוכם גובים סער ושותפו שישה דולרים, ואילו שאר הסכום - 29 דולר - מועברים למארח. "המארח מקבל את עלות המצרכים, אנחנו מקפידים על כך שלא יהיה רווח", אומר סער. לדבריו, המודל העסקי שלהם הוא שילוב בין Airbnb ("מודל כלכלי יפה") לבין קאוצ'סרפינג ("רצינו משהו פחות מחייב מזה").

נראה שהאלמנט ההסברתי בולט מאוד בפרויקט.

"לגמרי, התוכן ההסברתי מלווה את החוויה התרבותית. בכל ארוחה, השיחה מגיעה מהר מאוד לשאלות כמו מה זה אומר לשרת בצבא, איך זה לחיות בארץ ולמה אנשים נשארים כאן למרות יוקר המחייה. כיף לראות שאנשים מתעניינים בזה".

אלינה גלייזר (30), מעצבת תכשיטים מרמת גן, השתתפה בפרויקט כשאירחה יחד עם בן זוגה תיירת ממוסקבה. "אני לא מהמבשלים, אבל הכנתי בעצמי חומוס, כל מיני סלטים, דלעת ערמונים ועוד כל מיני דברים שהיא מאוד התלהבה מהם, במיוחד מהחריף ומהתבלינים - דברים שהיא לא רגילה אליהם", נזכרת גלייזר. "האוכל לגמרי שבר את הקרח, ובכלל, האינטראקציה עם אדם זר בבית שלך היא חוויה מעניינת. אנחנו עדיין בקשר איתה".

מיזם בצוותא (צילום: יחסי ציבור)
אלינה ופאבל מארחים תיירים ממוסקווה | צילום: יחסי ציבור

לא היה לה מושג שנשים מתגייסות לצבא

גלייזר מעידה כי תשתתף בפרויקט פעם נוספת: "אני חושבת שזה נותן לתיירים נקודת מבט אחרת על ישראל". לדבריה, למרות העובדה שהתיירת שאירחה כבר ביקרה בישראל מספר פעמים ("היא ממש אוהבת את היחס החם של האנשים כאן"), היא גילתה בערב המשותף כמה דברים שהפתיעו אותה: "לא היה לה מושג שנשים מתגייסות לצבא, כי ברוסיה זה לא כך. הראיתי לה כמה תמונות שלי עם נשק, והיא התלהבה מאוד".

היום, סער ופרל משקיעים את מירב המאמצים כדי להגיע לאנשים "עם פוטנציאל להגיע לישראל", כלומר כאלה שעדיין לא חשבו על להגיע לכאן. כך, לאחרונה, החלו לשתף פעולה עם ארגון Vibe Israel, שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג. במסגרת זו, בתחילת החודש התארחו כמה בלוגרים שהביא הארגון בארוחה של Betzavta, וביניהם טאונה קריסה (29), בלוגרית טיולים שמתגוררת כעת בלוקסמבורג.

מיזם בצוותא (צילום: יחסי ציבור)
מעיין והילה מארחות תיירת מסין ותיירת מיפן | צילום: יחסי ציבור

"טיילנו בירושלים, בים המלח, במדבר ובמצעד הגאווה בתל אביב הקסומה, והארוחה של Betzavta, הייתה חוויה מדהימה וייחודית", משתפת קריסה. "אוכל מחבר בין אנשים, והעובדה שמשפחה ישראלית החליטה להקדיש את זמנה כדי להכין לנו ארוחה הייתה מאוד מיוחדת עבורי. זו הייתה חוויה נהדרת, וגיליתי עד כמה ישראלים הם אנשים חמים, חדשניים, ישירים ומצחיקים".

"אני חושב שזו החוויה הכי אמיתית שיכולה להיות לתייר בישראל", מסכם סער. "יש מעט מאוד מקומות בעולם שבהם אנשים פותחים שולחן ומארחים מכל הלב ובפתיחות כמו בישראל. בעיניי, זו החוויה שהתיירים יזכרו ויספרו לחברים שלהם כשהם יחזרו הביתה".