1. הפעילו את הדמיון

עולם האלקטרוניקה מבוסס על השפה הבינארית המורכבת מהספרות 1 ו-0. לפי ההגיון, 1 מסמל מעבר של זרם ומשמעותו של ה-0 היא שאין זרם, ממש כפי שמתפקד מתג ההפעלה במכשירים אלקטרוניים. בעקבות כך, בשנת 1973 טבעה הנציבות הבינלאומית לאלקטרוטכניקה את סמל ההפעלה המוכר לנו עד היום.

אמנם בתחילה הוא סימן את מצב ההמתנה (Standby), אך מאוחר יותר התקבע הסמל, המורכב משילוב הספרות 0 ו-1, כסימן המבטא הפעלה או כיבוי.

2. בלוטות', הוד מלכותו

לוגו תקן התקשורת בלוטות'
לוגו תקן התקשורת בלוטות'

במאה העשירית לספירה שלט על דנמרק, ועל חלקים מנורווגיה, המלך האראלד הראשון, שהיה מכונה בפי רבים המלך כחול-השן. האראלד הראשון איחד שבטים רבים תחת ממלכה אחת, ממש כפי שמנסה לאחד תקן הבלוטות' כמה פרוטוקולי תקשורת לתקן אחד.

מקור הסמל מבטא שילוב גרפי של 2 אותיות מכתב קדום, המסמלות את ראשי התיבות של שמו של האראלד הראשון.

3. היזהרו מ-USB

לוגו USB (צילום: יאיר מור, NEXTER)
לוגו USB | צילום: יאיר מור, NEXTER

הבקיאים במיתולוגיה היוונית ודאי ימצאו דמיון בין האייקון של תקן USB לבין קלשונו של פוסידון - הטריידנט. קלשונים דומים היו גם לנפטון ולשיווה (אחד האלים החשובים בהינדואיזם), כך שיתכן שההשראה לצורה המוכרת הגיעה בכלל משם.

הקלשון הוא נשקם הבלעדי של האלים הללו ומבטא את הכוח שלהם. נראה שהצורות הגיאומטריות השונות, הנמצאות בשלושת קצוות האייקון, מסמלות את הכוח של תקן ה-USB שבאמצעות חיבור אחד סטנדרטי ניתן לחבר מגוון רחב של התקנים שונים.

4. האם השטרודל היה טעים מאז ומעולם?

שטרודל (צילום: Steve Snodgrass, Flickr)
שטרודל | צילום: Steve Snodgrass, Flickr

הסימן @, שפירושו "ב-", הוא ותיק מאוד, ויש הטוענים שהיה בשימוש עוד בימי הביניים, כשנזירים שהיו מעתיקים ספרים ניסו להקל על עצמם בהעתקת מילים פופולאריות. המילה הלטינית ad חזרה על עצמה שוב ושוב וכדי לחסוך בדיו, בנייר וכדי להקל על מלאכת העתקה החליטו הנזירים על הקיצור @ שהוא גם קצר, גם חסכוני וגם מאפשר שלא להרים את הנוצה מהפפירוס בעת כתיבתו.

בשנת 1971, ממציא הדואר האלקטרוני חיפש סימן שיפריד את שם המשתמש מהדומיין, וכך זכה ה-@ לעדנה מחודשת. משה לוביאנקר, מהנדס מחשבים ישראלי, העניק לסימן את השם שטרודל כשלימד בקורס מחשבים אותו עברו אנשי IBM. לדבריו, הזכיר הסימן את צורתו של בצק עוגת התפוחים המוכרת, מה שגרם להברקה רגעית להפוך לאש בשדה קוצים. לימים חידשה האקדמיה ללשון עברית את המילה כרוכית כחלופה עברית למילה שטרודל.

5. מישהו יכול לחבר אותי לרשת?

סמלים טכנולוגיים (צילום: iconriver, Shutterstock)
סמלים טכנולוגיים - רשת מקומית | צילום: iconriver, Shutterstock

את הסמל הזה כנראה ראיתם על הראוטר הביתי והוא מסמל לרוב חיבור את'רנט - רשת מחשבים מקומית. מי שהגה את רעיון האת'רנט הוא רוברט מטקלף בתחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת. מאוחר יותר, השתמש דייוויד היל מ-IBM בשרטוטים של מטקלף וראה בהם השראה לטביעת הסימן המוסכם המוכר לנו עד היום.
בסמל נראים כמה מלבנים המחוברים ביניהם באמצעות כמה קווים. כל מלבן מייצג מחשב המחובר לרשת המקומית.

6. שימו Play

סמלים טכנולוגיים (צילום: Devenorr, Shutterstock)
סמלים טכנולוגיים - Play | צילום: Devenorr, Shutterstock

סביר להניח שהילדים של היום לא יזהו בקלות את טייפ הקלטות שהיה כה נפוץ במחצית השנייה של המאה הקודמת. בעת לחיצה על כפתור נגינת המוזיקה החל לרוץ הסרט המגנטי של הקלטת משמאל לימין. המידע שהיה שמור על הסרט החל להתנגן ברשמקול להנאת המאזינים.

המשולש הפונה ימינה נותר הסימן המוסכם של ניגון סרט או שיר, למרות שכבר שנים רבות אין סרט מגנטי שזז ממקום למקום בתוך נגני המוזיקה שלנו. על בסיס אותו עיקרון ישמשו כפתורי הדילוג קדימה ואחורה, זוג משולשים הפונים ימינה ושמאלה, בהתאמה.

7. גם לסטיב ג'ובס נמאס מתפוחים

מקש Command במקלדת מק של אפל (צילום: יאיר מור, NEXTER)
מקש Command במקלדת מק של אפל | צילום: יאיר מור, NEXTER

משתמשי מקינטוש הוותיקים ודאי יזהו מיד את הסמל הבא, הלא הוא כפתור הפקודה (Command) במקלדות של אפל. כשנדרשו לעצב את הכפתור ואת התפריטים הקשורים אליו, פנו לסטיב ג'ובס וביקשו לכלול בעיצוב הכפתור את לוגו החברה - התפוח הנגוס.

ג'ובס הרגיש כי משתמשים בלוגו התפוח בצורה מופרזת, ועל כן הורה למעצבת סוזן קייר למצוא תחליף. היא מצאה את הסמל הזה, הריבוע בעל הקצוות המעוגלים, כסמל רשמי של מקומות תיירותיים ותרבותיים במדינות מסוימות. לאחר שרבים מעמיתיה אהבו את הסמל, בחרה לשלב אותו בצורה רשמית גם במקלדות החברה. מאוחר יותר נוסף הכיתוב Cmd לכפתור הפקודה.

8. כשדיסק קשיח היה ממש קשיח

סמלים טכנולוגיים (צילום: NikolayPetrovich, Shutterstock)
סמלים טכנולוגיים - דיסק קשיח | צילום: NikolayPetrovich, Shutterstock

כמו רכיבים רבים של המחשב האישי, גם הדיסק הקשיח, האחראי על אחסון המידע, הצטמצם במימדיו הפיזיים במקביל לשיפור בנפח האחסון שלו. בראשית ימי המחשב הדיסק הקשיח היה בצורת תוף מגנטי, בו היו מונחים דיסקים על גבי דיסקים. מאז נשמר רק הסמל, בו ניתן לראות תיאור גרפי של דיסקים המונחים אחד על גבי השני והוא מתאר כמובן דיסק קשיח.

9. זהירות, חשמל (סטטי)

סמלים טכנולוגיים - סכנת חשמל סטטי (צילום: Bill Smith, Flickr)
סמלים טכנולוגיים - סכנת חשמל סטטי | צילום: Bill Smith, Flickr

אם אנו רגילים להיזהר ממגע עם מוליכי חשמל חשופים, בשל סכנת התחשמלות, חשוב שנדע גם לשמור על רכיבי האלקטרוניקה מסכנת התחשמלות. כן, קראתם נכון. רכיבים רבים על מעגלים אלקטרוניים מסוגלים להתמודד עם המשימות להן יועדו, אך לעיתים חשמל סטטי שנפרק מגוף האדם עלול להוציא אותם מפעולה.

המודעות לנושא עלתה בסוף שנות השבעים של המאה הקודמת, אז מעגלים אלקטרוניים רבים יצאו מכלל שימוש אחרי שטופלו על ידי טכנאים. ממחקר שנערך בנושא הבינו כי הטכנאים לא היו מודעים לסכנת החשמל הסטטי והוסכם כי יש לקבוע סימן מוסכם המזהיר מפני הסכנה במעגלים או במוצרים הרגישים.