האינטרנט נכנס לכנסייה - זו לא התחלה של בדיחה. זה מה שקרה ב-2009, כאשר "ארכיון האינטרנט", ארגון שהוקם כדי ליצור גיבויים של אתרים כפי שהיו בנקודות זמן שונות, עבר ממצודת פרזידיו בסן-פרנסיסקו לבניין הכנסייה המדעית שנמצא במרחק שני קילומטרים.

למה דווקא לכנסייה? שאלה מצוינת. התשובה עליה קצת פחות: "הסיבה שקנינו את הבניין הזה היא שהוא התאים ללוגו שלנו", אומר מייסד ארכיון האינטרנט, ברוסטר קאלֶה, בראיון ל-Cnet

אין תמונה
הלוגו. באמת דומה

הראיון נערך לכאורה לרגל 20 שנה לארכיון האינטרנט, אך ככל הנראה גם במטרה למשוך אנשים לתרום לארגון, שמגייס בימים אלה תרומות להקמת שרתי גיבוי בקנדה, מחשש שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ יעביר חוקים שיגבילו את הפעילות ברשת.

"התחלנו באיסוף אתרים, כי הרגשנו שזו מדיה קצרת מועד שנעלמת מהעולם", אומרת אלכסיס רוסי, מנהלת מדיה וגישה בארגון, "אבל עד מהרה עברנו גם לסוגים אחרים של יצירות שפורסמו. אנחנו מנסים לאסוף את זה ולהביא את זה למקום אחד, ספרייה אחת, שמשרתת את העולם כולו".

רגע, איך אפשר לקרוא לאתרים "מדיה קצרת מועד שנעלמת? לאנשי הארגון יש הסבר: "יש לכולנו הנחה שברגע שזה עלה לרשת - זה יישאר שם תמיד ולא ייעלם לעולם. זה לחלוטין לא נכון", אומרת רוסי, וקאלה מפרט: "אורך החיים הממוצע של עמוד באינטרנט לפני שהוא משונה או נמחק הוא 100 יום - אז אם לא היינו שומרים הכל, רוב האינטרנט היה נעלם כבר".

קאלה מספר שלאחר רכישת בניין הכנסייה, התכוונו ראשי הארגון להפוך את אולם התפילה הראשי ל"ספריית אלכסנדריה גרסה 2" - אולם מכיוון שלא הצליחו להחליט איך ספרייה כזו אמורה להיראות - פשוט השאירו את ספסלי הכנסייה. ביניהם הוצבו במהלך השנים פסלים של כל מי שעבד בארגון יותר משלוש שנים - כולל ארון שוורץ (בסרטון, עם שיער שחור ומחשב נייד ביד), פעיל בולט לחופש באינטרנט שהתאבד בגיל 22 בלבד, אך רבים מאמינים כי למעשה הוצא להורג על ידי גורמים שהתנגדו לפעילותו.

כיום מאחסן ארכיון האינטרנט לא רק גרסאות ישנות ועוד-יותר-ישנות של אתרים, אלא גם ספרים, מוזיקה, פודקאסטים, סרטים, תוכנות ומשחקים. הכל כדי להפוך לאוסף התוכן האנושי הגדול בהיסטוריה.

"ספר (סרוק) תופס בערך מגה-בייט, והספרייה הכי גדולה בעולם - ספריית הקונגרס האמריקאי - מכילה כ-28 מיליון ספרים", אומר קאלה. "זה יוצא 28 טרה-בייט - זה לא כזה הרבה". והוא צודק - כיום כמעט כל מחשב מגיע עם אחסון בנפח חצי טרה-בייט או טרה-בייט שלם - ויש כבר כוננים בנפח של שמונה טרה-בייט, כך שניתן למעשה להכניס את כל ספריית הקונגרס לגודל של קופסת קורנפלקס בערך.

את האינטרנט עצמו, לעומת זאת, קצת יותר קשה ללכוד. "יוטיוב או פליקר, אם שומרים את הכל, הם יותר מדי בשבילנו, אז אנחנו מנסים לחפש רק את החלקים שזוכים להפניות מאחרים ושומרים אותם", מסכם קאלה.