מריסה מאייר, מנכ"לית יאהו (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
מנהלת או מביכה? מנכ"לית יאהו, מריסה מאייר | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

לפני קצת יותר מחצי שנה עזבה מריסה מאייר את תפקידה הבכיר בגוגל כדי לקבל תפקיד בכיר אפילו יותר כמנכ"ל של חברת יאהו.

אחרי המינוי היא עשתה לא מעט שינויים בחברה והמבנה שלה, חלקם התקבלו בברכה (אוכל בחינם, אייפון 5 לעובדים), וחלקם קצת פחות (פיטורים של עובדים ותיקים ומינוי "מקורבים").

עכשיו מגיע שינוי גדול ומפתיע שגם מעורר הרבה מאוד הדים וביקורת בעולם – מאייר חיסלה את מדיניות העבודה מהבית ביאהו, ומעכשיו כל עובד יחויב להגיע פיזית למשרדי החברה.

מהבית או מהמשרד - עשו לייק לנקסטר בפייסבוק

במכתב שמסביר את המדיניות החדשה שנשלח לעובדים ביום שישי האחרון ודלף לתקשורת הוסבר שאינטראקציה פנים מול פנים בין העובדים תעודד תרבות של עבודת צוות טובה יותר, תקשורת ושיתוף פעולה ובכך תגדיל את היעילות של העובדים. 

נכון להיום מועסקים ביאהו 12,500 עובדים, וההערכה היא שהמהלך ישפיע על כמה מאות מהם. בעיקר עובדים בתחום שירות הלקוחות, ואנשים שעובדים בערים שאין בהן משרדי יאהו.

באופן טבעי השינוי עורר זעם רב בקרב אותם עובדים, חלקם ייאלצו להתפטר, אחרים לנסוע רחוק. לפי טענתם הם החלו לעבוד ביאהו מלכתחילה כי הניחו שיעבדו מהבית ובשעות עבודה גמישות.

מלבד העובדים, גם ברשת המהלך מעורר דיון סוער. בעוד שמחקרים שבדקו האם עבודה מהבית מועילה או פוגעת בפרודוקטיביות העובד - לא הובילו לתוצאה חד משמעית, רבים טוענים כי מדובר בשינוי "לא הוגן" ואפילו הרסני לחברה.

בין היתר התמרמרו כמה עובדים אנונימיים ואמרו שאם הבוסים חושבים שהעובדים שלהם עושים פחות עבודה כשהם בבית ולא במשרד, זה אומר יותר עליהם כמנהלים ולא על העובדים שלהם. אחרים מביאים כדוגמה חברות כמו ויקיפדיה ולינוקס, שמצליחות ליצור סביבת עבודה נעימה ופרודוקטיבית, גם כשרוב העובדים שלהן מפוזרים ברחבי העולם. למעשה רוב חברות טכנולוגיה בעולם תומכות בעבודה מהבית שמאפשרת להעסיק עובדים מוכשרים שמתגוררים רחוק ויכולים גם לעבוד בשעות עבודה גמישות.

"החלטה מביכה"
סר ברנסון יזם, מיליארדר ולולם (צילום: חדשות 2)
"לוקחת את החברה צעד אחורה". ברנסון | צילום: חדשות 2

דמות בולטת בין המתנגדים, הוא המיליארדר ומייסד חברת התעופה וירג'ין, ריצ'ארד ברנסון. ברנסון פירסם בבלוג שלו פוסט שקוטל את המהלך של מאייר: "תני לאנשים את החופש להחליט מאיפה לעבוד", זו הכותרת של הפוסט ובו בין היתר כתב ברנסון ש"כדי להצליח בעבודת צוות, על האנשים לסמוך אחד על השני וחלק גדול מאוד מזה הוא לסמוך שאותם אנשים יעשו את העבודה, איפה שהם לא נמצאים מבחינה פיזית, ללא השגחה.כך אנחנו עובדים בווירג'ין ובחברות רבות אחרות כבר שנים". 

"זה היה מאוד מביך כשמריסה מאייר אמרה לעובדים שלה שעליהם להגיע פיזית למשרדי החברה, אם ירצו להמשיך לעבוד ביאהו. זה נראה כמו צעד שלוקח את החברה אחורה". 

הוא ממשיך וכותב שיום העבודה הוא כבר לא "בין תשע לחמש" ומסביר שהעולם מחובר ועל חברות מתקדמות לקבל את השינוי הזה. 

אבל לצד המבקרים היו גם כמה תומכים, מעט יותר באופן ניכר. לטענתם החברה נמצאת כל כך רחוק מהמתחרות שלה בתחום, שעליה לעשות הכל כדי לנסות ולהדביק את הפער. "גם על חשבונם של כמה מאות עובדים".

"אני יודע שזה מבאס 500 אנשים שכבר לא יוכלו לעבוד מהבית", כתב הבלוגר האנטר ווק, "אבל מריסה מאייר מנסה להבטיח של-12 אלף העובדים האחרים עדיין יהיה משרד להגיע אליו". 

>> חופשת הלידה של מנכ"לית יאהו: "שבוע עד שבועיים"

>> עם כאלה משרדים, מי ירצה לעבוד מהבית? 

>> תופעה בישראל: גונבים סמארטפון היישר מהיד