אין תמונה
טיאן יו

באותו שבוע בו מתפרסמים הכללים הנוקשים והמופרכים שמוטלים על העובדים במפעלים המייצרים את מוצרי אפל, הגרדיאן הבריטי מביא את סיפורה של טיאן יו, פועלת בפס ייצור האייפון, שתנאי העבודה הקשים הכבידו עליה עד כדי כך שניסתה לקחת את חייה בידיה. כמו רבים לפניה, טיאן יו בת ה-17 ביקשה לעזוב את הכפר בו גדלה במרכז סין, ולמצוא עבודה שתאפשר לה לתמוך במשפחתה הענייה. מפעל פוקסקון, המייצר את הסמארטפונים והטאבלטים של אפל, סמסונג, סוני, ושאר החברות הגדולות, קלט אותה לשורותיו, תחת ההבטחה שמופיעה במדריך לעובד: "מהרו להגשים את החלומות הגדולים ביותר, רדפו אחר חיים נפלאים".

אותם "חיים נפלאים" כללו ימי עבודה של מעל 12 שעות ביום, 6 ימים בשבוע, בהם היא נאלצת לדלג על ארוחות על מנת להספיק לעבוד שעות נוספות, ואינה רשאית ללכת לשירותים כרצונה. כשהחלה את העבודה היא נאלצה לעבוד 14 ימים רצופים, ועל אף שלא עברה הכשרה, נענשה על כל טעות. בתחילת כל יום עבודה העובדים נשאלים על ידי המנהל לשלומם, ועליהם לענות: "טוב! טוב מאוד! טוב מאוד מאוד!", לפני שהם מתפנים ליום של עבודה בדממה מוחלטת.

כל זאת נעשה במפעלים דחוסים, כשהיא גרה במעונות עובדים צפופים. איתה בחדר השינה נמצאים עוד 8 עובדים שהיא בקושי מכירה משום שהעבודה במשמרות בוקר ולילה לסירוגין אינה מותירה לה די זמן לשינה או לפנאי. הבריכה האולימפית ומרכזי הקניות בהם מתגאה המפעל נותרים נטושים כי לעובדים התשושים אין זמן עבורם.

תנאי העבודה הקשים של יצרני אפל (צילום: China Labor Watch)
"החיים הנפלאים" במפעלי החברה | צילום: China Labor Watch

כאשר טעות בירוקרטית הביאה לזה שטיאן יו לא קיבלה את השכר החודשי, המצב הוביל אותה אל מעבר לגבולות הייאוש. כשהיא מועבדת בפרך, חשוכת שינה, ובודדה, היא החליטה לקפוץ אל מותה מחלון המפעל. ניסיון ההתאבדות לא צלח, היא שרדה, ולאחר שהתעוררה מתרדמת של 12 יום היא נותרה משותקת מהמותניים ומטה.

אך טיאן יו היא רק אחת מ-18 עובדים במפעל פוקסקון, שניסו לסיים את חייהם ב-2010 בגל התאבדויות חסר תקדים. 14 מהם גם הצליחו. המפעל, המייצר 90 אייפונים בדקה, ניסה להתמודד עם מכת ההתאבדויות הקשה לא באמצעות שיפור תנאי העבודה, אלא בפרישת רשת ביטחון מתחת לחלונות המפעל.

עקב מבול ההתאבדויות במפעל, פנה מנכ"ל אפל טים קוק לפוקסקון ודרש שישפרו את תנאי העבודה. יחד עם זאת, מלבד הצהרה זו אין שום סימוכין לכך שהשקיע בכך משאבים כלשהם, הקצה כספים או הקל על תנאי החוזה הדרקוניים של אפל עם מפעל הייצור. הודות לרווחים הזעומים שמקבלים מפעלי הייצור מההסכמים עם אפל ודומותיה, לא נראה שבעתיד הנראה לעין יוכלו המפעלים לשחרר את החבל ולהקל על הדרישות הלא-אנושיות מהעובדים.

 

טיאן יו, שניסתה לקחת את חייה בידיה פחות מחודשיים לאחר שהתחילה לעבוד במקום, ביקשה את מותה לאחר שלא קיבלה משכורת חודשית של 140 ליש"ט, פחות מרבע משוויו של מכשיר אייפון 5. לאחר ניסיון ההתאבדות היא קיבלה "תשלום הומניטרי" חד פעמי בסך 18 אלף ליש"ט, שיאפשר לה לחזור לביתה. העיתון הסיני SCMP ביקר אותה בכפר, שם היא מספרת על כך שחתמה על הצהרה לפיה פוקסקון אינה אחראית לתשלום הוצאות רפואיות עתידיות שלה. כיום, כשהיא ישובה בכסא גלגלים, היא מייצרת מביתה נעלי בית בעבודת יד, ושולחת אותם לדודה, שמוכר אותה בעיר. אביה, שחסך כספים על מנת לאפשר לה לבצע את המסע בן ה-700 מיילים ל"חיים הנפלאים", אמר לאחר התשלום: "הם מתנהגים כאילו הם קונים ומוכרים חפץ".