אפל החלה להסיר מחנות האפליקציות שלה כאלו שמקורן באיראן, ארבעה חודשים בלבד לאחר שפתחה את החנות מחדש למדינה המוחרמת, כך מדווח בלוג הטכנולוגיה האיראני Techrasa.

לפני כמה ימים, מסופר בכתבה, הורדה מהחנות אפליקציית התשלומים האיראנית DigiKala, ומפתחים אחרים מהמדינה המנסים להעלות אפליקציות לחנות מקבלים מאפל את התגובה הבאה:

"לצערנו, אין חנות אפליקציות זמינה לאיראן. בנוסף, אפליקציות המבצעות העברות כספים לעסקים או ישויות המבוססים באיראן עשויים להתנגש עם מגבלות המסחר עם איראן כשהן מתארחות בחנות האפליקציות. מסיבות אלו, איננו יכולים לקבל את האפליקציה שלכם בזמן זה. אנו מעודדים אתכם לשלוח שוב את האפליקציה שלכם לאחר שחוקי המסחר הבינלאומיים ישתנו וירשו אפשרות כזו".

הבלוג מציין כי חנות האפליקציות של אפל דווקא פתוחה כרגע לאיראן, מאז סוף ספטמבר. מעבר לכך, הוא מציין כי לא כל האפליקציות האיראניות הוסרו מהחנות, אלא רק כאלו שעולות כסף או כוללות רכישות בתוך האפליקציה. זאת מאחר שאין איסור גישה לתוכן איראני, אלא רק איסור להעביר כסף לגופים מהמדינה. רוב הסטארטאפים במדינה, לפי הבלוג, נוהגים לרשום את האפליקציות כאילו הן נמצאות במדינות אחרות כדי לעקוף את מגבלות המסחר, והבנקים האיראנים מתקינים את האפליקציות שלהם אצל לקוחות באמצעות תוכנה למחשבי מק, שמסוגלת להתקין אפליקציות לא מאושרות על האייפון.

לטענת הבלוג, החרם האמריקאי על איראן הוא "מגוחך", ושיתוף הפעולה של אפל עם ההגבלות הוא בגידה של ממש בלקוחותיה. בכתבה מובאים נתונים לפיהם באיראן יש כיום כ-6 מיליון אייפונים פעילים, ואפל יכולה להרוויח כסף רב על אספקת אביזרים ושירותים אחרים לבעליהם.

"לא ברור עדיין האם הסנקציות מיועדות נגד הממשלה או העם", כותב מוחמד-רזה אזאלי. "אין שום קשר בין אנשים שרוצים להשתמש באפליקציה פשוטה או סטארטאפ שרוצה להציע את שירותיו לאנשים רגילים לבין הסנקציות. ההעברות הכספיות שיש באפליקציות כמו DigiKala הן רק העברות מקומיות המבוססות על מערכת עצמאית לחלוטין ממערכות התשלומים הבינלאומיות. איך זה יכול לסכן את ארה"ב? לא ברור".