לרגשות שלנו, ללחצים שאנו חווים, למתח ולחרדה ישנם השפעות ישירות וחמורות על המוח שלנו. לנוכח הלחץ, המוח עובר סדרה של תגובות, חלקן טובות וחלקן פחות. תגובות אלו נועדו להגן על גופנו באופן טבעי מפני איומים פוטנציאליים. אך במאה ה-21 הלחץ לא תמיד מגיע בעת איום ממשי, אלא מאורח החיים העמוס והקדחתני שאנחנו חיים בו. רבים מאתנו חשים כי אנו כורעים תחת הלחץ ללא שליטה מלאה על הרגשות, התחושות ואף המצב הפיזי אליו אנו מגיעים.

יזמים וחברות, שהבינו את המתח הקיים, פיתחו טכנולוגיות ושיטות המציעות פתרונות ללחצים הללו, שהופכים בזמנים אלו לנדרשים יותר מתמיד. שכן לצד הלחץ היומיומי התווספה מגפה עולמית שהשפיעה על היום יום שלנו, על פרנסתנו ועל בריאותנו ועכשיו גם נוספה המתיחות הביטחונית. מרכז ההשקעה בטכנולוגיות תתמקד באלו שחלקן כבר מבוססות על ידע ומוכיחות כי תורמות או יתרמו בעתיד שיפור באיכות החיים אצל בני האדם.

מירי פולצ'ק (צילום: Eastside Studio)
מירי פולצ'ק, מנכ"לית Joy Ventures | צילום: Eastside Studio

חוקרים רבים מצאו למשל כי לחץ כרוני עלול לגרום לשינויים ארוכי טווח במוח. למעשה, המוח האנושי מורכב משני תאים עיקריים: תאי עצב ותאי תמיכה. תאי התמיכה אחראיים על החשיבה והסדר, קבלת החלטות ופתרון בעיות. החלק השני של המוח, אחראי לחבר את המידע בין שאר האזורים ולהעביר את המסרים הלאה.

החדשות הטובות הן שיש לנו מה לעשות בנידון ואף מומלץ לנהוג בגישה אקטיבית להתמודדות עם לחץ וחרדה ושימוש יזום בפתרונות טכנולוגיים.

הנה כמה טכנולוגיות חדשניות שמסייעות בהפחתה מיידית של לחץ וחרדה שכדאי להכיר:

מיזם בשם Reflect, ייצר כדור שנקרא Reflect Orb, שמטרתו לתת פידבק על מידת הלחץ שהמשתמש מצוי בו. הכדור מנתח נתונים באמצעות מגע ולאחר קבלת המידע על רמת הלחץ, מלווה את המשתמש במהלך מדיטציה או בכל תרגיל שנרצה לעשות על מנת להירגע. לאורך התרגיל וכל עוד נחזיק בכדור, נקבל פידבק על מידת ההרגעה וכך נוכל להוריד את מפלס הלחץ עד לכדי רגיעה סופית.

Reflect Orb (צילום: Ariel Medin)
Reflect Orb | צילום: Ariel Medin

פתרון נוסף של חברת Wisdo, נועד לעזור לאנשים שחשים בודדים ונטולי מערכות תמיכה מעודדות. עוד לפני פרוץ קוביד-19, הכריזו אירגוני בריאות עולמיים כי אנחנו חיים בעיצומה של ״מגיפת בדידות״ שמהווה איום ממשי על בריאותנו ועל רווחתנו. האפליקציה, שהפכה לחלוצת תחום בריאות הצומח במהירות ומכונה ״בריאות חברתית״ (social health), מחברת תוך שניות בין אנשים שמתמודדים עם מצבי חיים דומים בעזרת דירוג רמת הסיוע שהמשתמש זקוק לו והדמיון בין המשתמשים – להבדיל מעל ידי מידת ה״פופולריות״ שלהם. מחקרים רבים הוכיחו שקידום משתמשים על סמך ״מקדם פופולאריות״, כפי שמקובל ברוב הרשתות החברתיות הפופולריות, מעצים בדידות באופן אירוני ופוגם בבריאות, כמו גם באיכות ואפילו תוחלת החיים.

View this post on Instagram

A post shared by Wisdo (@we_are_wisdo)

במקום זה, האפליקציה מציעה באופן פרואקטיבי קשרים והיכרויות עם אנשים שמסוגלים להציע שיתוף ומענה מעצים ולא שיפוטי, בניגוד למדיה החברתית. ממצאי סקרים שביצעה חברת Wisdo עם חברת ביטוח הבריאות השלישית בגדולה בארה״ב, גילו כי קיים שיפור ניכר באיכות החיים של אדם שמתעניינים בו, אפילו באינטראקציה נמוכה, בעשרים אחוזים ויותר.

טכנולוגיה נוספת מעניינת היא של Myndlift, שמציעה אימונים מודרכים מתחום של Neurofeedback, שיטה המבוססת על טיפול מגוון נושאים נפשיים ורגשיים.  Myndlift עובדת היום עם מאות מרפאות ברחבי העולם ועוזרת לאלפים של משתמשים פרטיים. אז מה זה בעצם דורש מאתנו? מטרת ה Neurofeedback היא לאמן את המוח ולווסת את עצמו באופן עצמאי, כך המשתמש יצליח להבין בהמשך מתי ובאיזה שלב המוח שלנו נמצא במצב הרצוי וללא מעקב. לאחרונה, הודיעה החברה כי תהיה אחת הטכנולוגיות שיועברו לחלל במשימת Axiom-1 במסגרת תוכנית RAKIA בראשות קרן רמון יחד, עם סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה.

View this post on Instagram

A post shared by Myndlift | Brain Health (@myndlift)

בזכות אותן הטכנולוגיות ובייחוד בזכות אלו המיוצרות ונבנות כאן בישראל, לנו הצרכנים, יש היצע רחב שמציע לנו לבחור בין מגוון הפלטפורמות השונות והכי חשוב, לכל בעיה יש מענה, אנחנו רק צריכים לבחור מתוך עולם שלם של פתרונות.

*מירי פולצ'ק, היא מנכ"לית Joy Ventures, קרן המשקיעה במיזמים בתחום ה- wellbeing ופתרונות המסייעים באיכות החיים לבני האדם.