מקרן ישן (צילום: Ken Vander Putten, Istock)
מקרן, מודל 1980 | צילום: Ken Vander Putten, Istock

חושקים במקרן איכותי איתו תוכלו לראות סרטים על הקיר בסלון? או שאולי אתם צריכים משהו פשוט שישמש אתכם להעברת מצגות? בכל מקרה, כדאי שתדעו: מקרן זה לא עניין זול ולכן כדאי לחשוב טוב-טוב לפני שניגשים לקנות אחד. קחו בחשבון את השיקולים הבאים:

רזולוציה

רזולוציית המקרן היא כמות הפיקסלים, נקודות צבע, בתמונה המוצגת. רזולוציה גבוהה יותר תיתן תמונה חדה יותר. אם אתם מתכוונים להשתמש במקרן בכדי לראות תוכן באיכות נמוכה – סדרות טלוויזיה או מצגות בלי פרטים מדויקים – אפשר גם להסתפק ברזולוציה נמוכה, כגון 600x800 או 854x480. עבור סרטים באיכות גבוהה מומלץ לא לרדת מ-1280x768. בכל מקרה, אם אין לכם פרטים עדינים מאוד ותוכן תומך HD, כגון תקליטי בלו-ריי, אין סיבה לקנות מקרן עם רזולוציות גבוהות במיוחד, כגון 1920x108.

בהירות

את בהירות המקרן מודדים בלומנים (Lumen), אשר מייצגים את עוצמת מקור האור. כאן חשוב להבהיר – בהיר יותר זה לאו דווקא טוב יותר. תמונה בהירה מדי מעיקה על העין ועלולה לגרום לנזק, בזמן שתמונה חשוכה מדיי לא תהיה ברורה וגם מאמץ מציאת הפרטים עלול לפגוע בעין. לכן חשוב למצוא את המקרן עם הבהירות המתאימה. כאשר ניגשים לבדוק מה צריכה להיות בהירות המקרן, צריך להתחשב בכמה גורמים:

א. גודל מסך התצוגה. ככל שהתמונה תתפרס על משטח גדול יותר, כך התמונה תדהה. לכן, כאשר מצפים להקרין בחללים גדולים, על קירות רחבים, מומלץ ללכת על מקרן עם בהירות גבוהה, בזמן שמי שמעוניין להקרין בסלון עדיף לו ללכת על בהירות נמוכה.

ב. התאורה בחדר. ככלל, ככל שהחדר יותר חשוך, התמונה ברורה יותר, אך לעיתים אי אפשר להחשיך את החדר לחלוטין. בין אם אתם מצפים להקרין בבית, ביום, בלי וילונות, או אם אתם מתכננים להקרין מצגות בחדרים מוארים, כדאי להשקיע בבהירות גבוהה. בטוחים שיהיה חושך מוחלט בכל הקרנה? לכו על בהירות נמוכה.

ג. משטח ההקרנה. משטח הקרנה מקצועי הוא לא רק לבן אלא גם משקף, ולכן מסוגל לפצות על בהירות מקרן נמוכה. אם, לעומת זאת, אתם מתכננים להקרין על קיר, במיוחד אחד שלאו דווקא לבן, כדאי להגביר את הבהירות.

בכל מקרה, אם אתם מתכננים על חדר חשוך, משטח משקף ומסך קטן, כדאי ללכת על מקרן עם פחות מ1,000 לומנים. לתנאי אמצע, עד 2,000 לומנים יעשו את העבודה, ואם יש את הכסף, רוב המקרנים בטווח 2,000-3,000 לומנים מציעים גמישות גבוהה. מקרן עם מעל 3,000 סביר שלא נחוץ, ויקר מדי לרוב סביבות העבודה.

קונטרסט (ניגודיות)

זו היכולת של המקרן להבדיל בין צבעים, ובהתאם, התכונה החשובה ביותר למקרן ביתי, מפני שניגודיות גבוהה יוצרת תמונה עשירה ומציאותית. המינימום הסביר הוא ניגודיות של 1:2,000, אך מומלץ ללכת על 1:5,000 או אפילו 1:10,000. שימו לב: תנאי הקרנה אידיאליים הם בחדר חשוך לחלוטין. ככל שיש יותר מקורות אור חיצוניים, התמונה תהיה דלילה יותר – ומקרנים עם ניגודיות גבוהה יוכלו לפצות על כך.

יחס גובה-רוחב תמונה

יחס התמונה הוא היחס בין כמות הפיקסלים במכפלת הרזולוציה – לדוגמה, 4:3 ברזולוציה 600X800, אך קיימים גם היחסים 16:9 ו-16:10, ונוספים, נדירים יותר. מקרן עם יחס 4:3 מומלץ למי שמתכנן להקרין סדרות טלוויזיה ומצגות מהמחשב, בזמן שהיחס 16:9 מיועד להקרנת סרטים. מקרן 16:10 מסוגל לתת מענה לשני הצרכים האלו, אך לרוב בצורה פחות טובה ממקרן ייעודי למטרתו. אם אתם חובבי קולנוע שמוכנים להשקיע את הזמן והמאמץ, היום יוצאים גם סרטים ביחס תמונה 2.35:1, אך הם מעטים, ולא בהכרח מצדיקים קניית מקרן ייעודי.

גמישות

מצגת לעובדים (צילום: mbbirdy, Istock)
והיום, הרצאה על הנושא: איך קונים מקרן? | צילום: mbbirdy, Istock

לכל מקרן יש יכולת זום, המתוארת לרוב כX1.2 או X2.0 ופירושה: הבדל גודל מהתמונה הברורה הקטנה ביותר לגדולה ביותר. כלומר, בזמן שעדשה עם זום X2.0 תישאר ממוקדת גם כאשר מכפילים את גודל המסך, עדשת X1.2 תניב תמונה איכותית בטווח של עד 20% יותר מהתמונה המינימלית. בנוסף, קיימות התכונות עדשה נעה (Lens Shift) ותיקון קיסטון (Keystone Correction), אשר מאפשרות למקרן להקרין בבירור גם אם המשטח לא נמצא בדיוק בזווית ישרה מולו.

אם אתם מתכננים לקנות את המקרן, להציב אותו בנקודה קבועה ולהקרין על מסך קבוע, אפשר להסתפק בעדשה עם זום נמוך וללא אפשרויות מיוחדות – רק וודאו שהמקום שהוקצה למקרן מתאים להקרנה. לעומת זאת, אם אתם מתכננים להזיז את המקרן ולהקרין על מגוון משטחים ובמגוון חדרים, מומלץ להשקיע במקרן עם מגוון תכונות השומרות על גמישות שימוש. מומלץ גם לבדוק את משקל המקרן, באותה ההזדמנות – יש מקרנים שכבדים מכדי להרים אותם בידיים.

מחיר

כל אחד מהנתונים שצוינו כאן ישפיע על המחיר, אך בנוסף לכך, מומלץ לשקול עוד כמה נתונים. דבר ראשון – האם מצוין אורך חיי הנורה הצפוי? נורת המקרן תחלש בשלב כלשהו, ומחיר נורה חדשה מתקרב לאלפיים שקל, כך שמומלץ להשקיע במקרן עם חיי נורה ארוכים. בנוסף, אם אתם רוכשים ערכת הקרנה מאפס, כדאי גם להכניס לחישוב זרוע למקרן ואת מחיר המסך עליו תקרינו. ולבסוף, חשוב להכניס גם את מחיר האחריות. מקרנים הם כלי עדין מאוד, והם יכולים להינזק מאוד מכל נפילה.

גם לאחר כל החישובים האלו, תוכלו למצוא מקרנים מצוינים בפחות מ-5,000 שקל, אך לרוב, השקעה שלמה במקרן איכותי תעלה גם 10,000 שקל. ואם מוכנים להשקיע, יש מקרנים עוד יותר יקרים. בסופו של דבר, זה הסעיף הקובע – אז בדקו שאתם יודעים בדיוק כמה אתם מוכנים להשקיע.