למה אתם קוראים את הכתבה הזו, כשאתם יכולים לנצל את הזמן יותר טוב? זו, פחות או יותר, המחשבה שעומדת מאחורי מהלך דרמטי של BBC שהוכרז בתחילת החודש. זה לא שתאגיד השידור רוצה שתצפו כל היום רק בתוכניות הטלוויזיה שלו, אלא שבעידן שבו אפליקציות רבות מאפשרות לכם לצפות בהן או להאזין לפודקאסטים במהירות מוגברת, הגיע הזמן לעשות אותו דבר עם קריאת טקסט.

הדבר הזה אפשרי באמצעות שיטה שפותחה בתחילת העשור הקודם על ידי מדענים מאוניברסיטת סטנפורד ונקראת RSVP, או Rapid Serial Visual Presentation ("הצגה חזותית סדרתית מהירה"). במקום להציג את המילים בשורות, השיטה הזו מנצלת את המסכים המודרניים כדי להציג את המילים באותו מקום, אחת בכל פעם. הדבר חוסך את תזוזת העיניים בין מילה למילה, ובעיקר את הסחות הדעת מכל מה שנמצא מסביב למילה שאתם קוראים בכל רגע נתון.

נסו את זה רגע בסרטון למעלה ובסרטון הבא. פשוט התמקדו באות האדומה והתחילו לקרוא:

לפי מנהל מחלקת שיתופי הפעולה הטכנולוגיים ב-BBC, כ-80% מהזמן בו אנו קוראים מתבזבז על תזוזת עיניים. שיטת RSVP מאפשרת לאנשים להעלות את מהירות הקריאה שלהם מכ-220 מילים בדקה כל הדרך אל מעל לאלף מילים בדקה - יותר מפי 4!

כרגע, הניסוי של BBC מתבצע בשעונים חכמים בלבד, משום שעליהם קשה מאוד לקרוא את הכתבות בצורה הרגילה שלהם. אך גם על מסך סמארטפון ואפילו על מסך מחשב יכולה השיטה לחסוך זמן רב.

חברות רבות מספקות שירותים שממירים טקסטים רגילים ל-RSVP לקריאה מהירה. המובילה שבהן היא Spritz, שבתוכנה שלה משתמש BBC. עם זאת, לדעתנו הפתרונות האידיאליים בתחום לקוראי עברית הם דווקא מתחרים קטנים יותר: על הסמארטפון, הכי טוב שמצאנו הוא אפליקציית Reedy לאנדרואיד, ששיטת ההצגה שלה שונה במחשב ובסמארטפון, אך היא עובדת מצוין עם עברית, ואפשר לקרוא בה כל אתר או קובץ טקסט שפתחתם בסמארטפון על ידי בחירה ב"שיתוף" ואז ב-Reedy במקום בוואטסאפ או פייסבוק; ובמחשב, תוסף Spreeder לדפדפן כרום, שמאפשר ללחוץ על כפתור בחלק העליון של החלון או על תיבה קטנה בפינה התחתונה של המסך שמפתה אתכם עם מסר נוסח "פחות מדקת קריאה", ומציג עברית בצורה לא רעה, אם כי סימני הפיסוק ממוקמים בצד הלא נכון של המילה.