אחד מהדברים שהופכים את העבודה עם המק למהנה הן תוכנות קטנות וייעודיות. מדובר בתוספי מערכת המופצים במחירים זולים ולעיתים בחינם ומרחיבים את היכולות הבסיסיות של מערכת ההפעלה, OS X. והנה הדובדבן: להבדיל מבמחשבי פי.סי, שם אם תצברו מספיק תוכנות קטנות תחנקו את המערכת שלכם ולא תוכלו לעבוד עליה, מק מנהל את הזיכרון שלו הרבה יותר טוב. אתם יכולים להתקין כמה מהתוכנות האלו שרק תרצו – והן ישבו בשקט ברקע בלי להפריע עד שתזדקקו להן.

TextExpander - לחסוך בהקלדות

אין תמונה
TextExpander

התוסף הראשון שכדאי להכיר הוא TextExpander שיחסוך לכם הרבה זמן. המטרה של טקסטאקספנדר היא לצמצם את כמות ההקלדות שאתם צריכים לעשות בכל יום. לא משנה באיזה תחום אתם עובדים לאורך היום יש הרבה מאוד טקסטים שאתם מזינים שוב ושוב למחשב. אלו יכולות להיות תשובות קבועות שאתם מספקים באימייל, או שורות קוד שאתם מקלידים כמתכנתים. זו יכולה להיות התימה שלכם באימייל או מילה שאתם צריכים להשתמש בה הרבה כמו שם מוצר. כל מה שאתם צריכים לעשות הוא לכתוב קוד מוסכם וידוע מראש, למשל ”זיו123“ טקסטאקספנדר פועלת ברקע ועוקבת אחרי הטקסט שאתם מקלידים. ברגע שהיא תזהה את הקיצור שהקלדתי היא תחליף אותו מייד בחתימה שלי שתכלול שם ושם משפחה, כתובת אימייל, כתובת האתר, שני מספרי טלפונים וציטוט משעשע שאני אוהב להשתמש בו.

אם אתם חושבים שזה לא שימושי אתם יכולים להציץ בחלון התוכנה ולגלות כמה שעות של הקלדה היא חסכה לכם. אבל אם זה לא ישכנע אותכם, הנה עוד רעיון: התוכנה מגיעה עם שני מילונים מובנים של שגיאות הקלדה נפוצות. המילונים האלו כוללים שיכולי אותיות ושגיאות כתיב נפוצות. סיימתם לכתוב את המילה השגויה, בום, מבלי שתצטרכו לעשות דבר היא מיד תשתנה לכתיב הנכון – כמו במעבד התמלילים וורד.

Docks ו- Dock Spaces- למה לחיות עם Dock אחד?

אין תמונה
Docks

ה-Dock הוא אחד הכלים המזוהים ביותר עם המק. מדובר בסט הצלמיות שיושבות בתחתית המסך. הדוק מראה אילו תוכנות פועלות כרגע על המחשב. הוא משמש גם להפעלה מהירה של תוכנות שיושבות בו והוא יכול גם להכיל קבצים ותיקיות איתן אתם עובדים לעיתים תכופות. למרות השימושיות שלו, הוא הוא אחד הכלים הכי פחות אהובים על משתמשי מק. עם הכנסת היכולת לעבוד עם Spaces שהיא תכונה מובנית של ה-OSX ומאפשרת ליצור ”חללי עבודה“ מרובים עלתה השאלה ההגיונית - למה אני יכול לפקוד על תוכנות שונות להפתח רק בחלל יעודי, אבל אני לא יכול לייצר דוק ייעודי לאותו החלל?

למי שלא ממש מכיר את התכונה הזו נאמר בקצרה שיש אפשרות לייעד שולחן עבודה אחד לאינטרנט ושם יפתחו הדפדפן, תוכנת ה-Twitter, האימייל ותוכנת המסרים שלכם. חלל עבודה אחר יכיל מעבד תמלילים ותוכנת מצגות, חלל אחר יכלול תוכנות מדיה. בצורה הזו אתם יכולים לעבוד כל כמה תוכנות במקביל מבלי שאלו יעמיסו על שולחן עבודה אחד. משהבנו את הרעיון הזה ניתן להבין שהיה הגיוני לו ניתן היה לייעד sue של תוכנות עבודה עבור חלל העבודה ודוק עם תוכנות אינטרנט לחלל האינטרנט.

אין תמונה
Dock Spaces

כדי לפתור את הבעיה הזו נוצרו שתי תוכנות: Docks שעלותה 15 דולר ו-Dock Spaces המופצת בחינם. הראשונה מאפשר לייצר אין ספור דוקים בכל מיני תצורות. תוכלו לבנות אחד לכל פרוייקט בו אתם מעורבים כך שלא רק התוכנות הרלוונטיות יהיו בו אלא גם הקבצים והתיקיות הרלוונטיות לפרויקט. תוכלו לייצר דוק של משחקים ואחד אחר לאינטרנט. המעבר בין הדוק השונים הוא בעזרת קיצור מקשים פשוט. התוכנה השנייה קושרת את הדוק לחלל המתאים. עברתם לחלל האינטרנט? הופ, מופיע לו דוק האינטרנט שלכם.

DejaMenu - תפריט מהיר לעצלנים

למי שלא שולט בכל קיצורי המקשים הקיימים אין ברירה אלא להניע את העכבר לאורך המסך ולהגיע אל התפריט שנמצא בראש המסך. בחלונות או במק, אין ברירה – כל הפקודות מופיעות בחלקו העליון של החלון. במסכים קטנים זו לא בעיה, אבל בינינו, ברגע שיש לך 15 אינץ‘ זה כבר מתחיל להיות מעייף לגרור את כל העכבר כל כך רחוק. ומה עם אלו שיש להם 30 אינץ‘? ואני בהחלט מדבר על גודל של מסך, לא שום דבר אחר? צרות של עשירים, בקיצור.

אין תמונה
DejaMenu

עבור מרובי האינצ'ים בדיוק הומצאה התוכנה DejaMenu ומה שהיא עושה הוא חלון שהתגשם. לא משנה היכן העכבר שלכם ממקום, לחיצה על קיצור מקשים תגרום לתפריט להופיע מתחת לסמן העכבר. כן כל אותם פקודות שנמצאות תחת ”File“ או ”Edit“ כל אותם תת תפריטים שקבורים עמוק, כולם נמצאים איפה שאתם רוצים שהם יהיו, מתחת לאצבעות שלכם ולא אי שם בחלקו העליון של המסך. מתנה מגן עדן – ומי שאומר לכם אחרת כנראה שונא אתכם.

Hazel - קצת סדר

לאורך היום אתם מייצרים המון קבצים. בין אם אלו קבצים שאתם מורידים מהרשת, או מסמכים שאתם מייצרים או תיקיות שאתם מידי פעם פותחים כדי לזרוק לתוכם קבצים ששלחו לכם. הרבה מהקבצים האלו נזרקים אל שולחן העבודה וגם אם לא הם מצטברים בתיקייה אחת והולכים לאיבוד. בשביל זה בדיוק המציאו את Hazel.

מה שהייזל עושה הוא מאוד פשוט. אתם מגדירים לה תיקיות לעקוב אחריהן ואז אומרים לה מה לעשות כאשר היא מאתרת קריטריון מסוים. לדוגמה – אתם יכולים להגיד לה לעקוב אחרי תיקיית ההורדות שלכם ולארגן את הקבצים כך שכל המוסיקה שהורדתם תעבור לתת תיקייה בשם מוסיקה, שכל הסרטים שהורדתם יעברו לתת תיקייה ששמה סרטים וכדומה. אתם יכולים גם להגיד לה לצבוע באדום כל קובץ ששורץ לכם בתיקיית ההורדות או בתת התיקיות יותר מחודשיים, כי זה אומר שאולי שכחתם שהורדתם את הקובץ וכך יהיה לכם קל יותר לזהות אותו. אתם יכולים אפילו להרחיק לכת ולומר לה לזרוק לזבל כל קובץ באותה התיקייה שלא נגעתם בו מעל לארבעה חודשים (כי מה הסיכויים שתגעו בו אחרי זה אם לא נגעתם בו עד עכשיו?)

עבור מי שבאופן קבוע שומר דברים על שולחן העבודה, התוכנה הזו יכולה להיות מתנה אמיתית. קבצים שיושבים על שולחן העבודה (בחלונות או במק) גורמים למערכת לעבוד הרבה יותר ממה שהיא צריכה. תמונת שולחן העבודה שלכם אינה סטטית, המחשב מרענן את עצמו כל הזמן ובכל פעם הוא חייב לצייר מחדש את תמונת הרגע היפה שבחרתם בה, את הצלמית של הכונן הקשיח ואת כל מאתיים חמישים ושבע הקבצים שהחלטתם להציב על שולחן העבודה. בזבוז משאבים כזה הוא כמעט פשע. תנו להייזל לעזור לכם לנקות את השולחן ואתם והמחשב תרגישו הרבה יותר טוב.

יש עוד הרבה מאוד תוכנות כאלו שמסתובבות ברחבי הרשת. במופע המק סקרנו לא מעט מהן באופן מרוכז אבל חוק האצבע בעניין הזה אומר שאם יש משהו שחסר לכם, שאתם מרגישים שהיה עוזר לכם לנהל את חיי המחשב שלכם בצורה נוחה יותר אז מישהו בנה את התוכנה המתאימה. אל תחששו לעשות חיפוש ברשת כי בסופו של דבר המחשבים אמורים לעבוד עבורנו. עד היום בו הם יחליטו למרוד כמובן.


עוד בערוץ דיגיטל:

היום כל אחד צריך אתר. רוצים גם? תתחילו בלקרוא את המדריך הזה.
מדריך בארבע דקות: איך מקצרים כתובות.
כך תעבדו מול המחשב ותישארו בריאים.

וגם: הגירסה הסקסית של אבשלום קור: המורה לאנגלית שמורידה הכול