אם העיניים שלכם כבר לא מה שהיו לפני כמה שנים - זה לא הגיל, זה מהכשיר. כלומר: הסמארטפון המקולל, שהבהייה בו גורמת לעינינו נזקים של ממש. אבל בואו נודה בזה: אף אחד מאיתנו לא יוותר על הבהייה במסך הקטן רק בגלל שזה מגדיל קצת את המספר במשקפיים וגורם למיגרנה קטנה נוסף למיגרנה הגדולה שנקראת "החיים". אז במקום זה, הנה כמה טיפים להפחתת הנזקים לעיניים בלי לוותר על השימוש האובססיבי במכשיר הנייד:

ממצמצת (צילום: האפינגטון פוסט)
ככה. | צילום: האפינגטון פוסט
למצמץ זה לא בהכרח לשקר

פעם אמרו שאנשים שממצמצים הרבה כנראה משקרים. אבל האמת היא שמצמוץ דרוש כדי לשמור על לחות העיניים. הבעיה היא שבעת שימוש בסמארטפון אנחנו נוטים למצמץ פחות, מה שגורם ליובש ולגירוי. מצמצו, אנשים! מצמצו הרבה ולאט!

קחו הפסקות קצרות ומרוחקות

התמקדות ממושכת במסך הקרוב גורמת לשרירי העין "להינעל" במצב כזה, ולא נעים לראות שריר נעול - בטח כשזה אותו שריר שאמור לראות את השריר הנעול, או משהו כזה. לכן, מומלץ להשתמש בשיטת "20-20-20". מה זה אומר? על כל 20 דקות של בהייה במסך הסמארטפון, קחו לכם 20 שניות הפסקה והביטו במשהו הנמצא במרחק של לפחות 20 רגל - 6 מטר. הפעולה הזו תאפשר לעיניים להירגע ולנוח לפני החזרה לתנוחת הפזילה הדרושה להתמקדות במכשיר שנמצא בעשירית המרחק הזה.

שמרו מרחק - לא רק בנהיגה

מחקרים מראים שאנשים נוטים להחזיק את הסמארטפון במרחק של 20 סנטימטר בלבד מהעיניים. ההמלצה היא לשמור על מרחק כפול מזה - 40-45 סנטימטר.

סדרת צילומי טלפון נייד (צילום: behance.net)
אתם רואים אותה? ככה פוגעים בעיניים | צילום: behance.net
בלי לסנוור

אנחנו יודעים שאתם אוהבים את המסך שלכם בנוסח הופעה של טיילור סוויפט - עם הרבה תאורה ואפקטים. אבל העיניים שלכם אוהבות את זה מעט פחות. מצד שני, גם מסך חשוך מדי לא עושה להן טוב. לכן, רצוי לשמור על בהירות ממוצעת ומאוזנת לעומת העולם שמסביב - המסך צריך להיות לא יותר בהיר מהסביבה שלכם, אך לא מעומעם מספיק כדי שתצטרכו להתאמץ לראות אותו.

לא מגעיל להגדיל

אנחנו לא רוצים לרמוז שאתם זקנים או משהו. פשוט לא בושה להודות בזה שאתם לא רואים 6:6 והטקסט בסמארטפון קצת קטן מדי עבורכם.

לא צריך רקע צבאי

הרקע שלכם אולי יפה וקולי - אבל הוא מבלבל את העיניים שלכם. רקע צבעוני מקשה על העיניים להתמקד בדברים שמוצגים מעליו. רצוי לבחור רקע בצבע פחות-או-יותר אחיד ובצבע שונה כמה שיותר מצבע הטקסט על המסך. באפליקציות רבות יש מצבים אוטומטיים של "ניגודיות גבוהה", בעלי צבעים מאוזנים מוגדרים מראש.

חומת מגן

הטיפ הזה אחרון - ובצדק, כי הוא אשכרה עולה כסף. מסך הסמארטפון שלנו בדרך כלל עשוי זכוכית עבה למדי, שהשתקפויות ממנה גורמות לעיניים בלבול ועייפות נוספים לאלו הנגרמים מעצם הבהייה הממושכת בגוף תאורה קטן וקרוב. לכן, מומלץ - לפחות למי שהסמארטפון שלו לא עשוי Gorilla Glass הבנויה להפחית השתקפויות - להצטייד במגן מסך המפחית אותן. ניתן לקנות כאלה בדולרים בודדים מאתרים בחו"ל, או לשלם 100 שקל וצפונה כדי שמוכר בחנות מקומית ידביק לכם כזה.