אל פסק (צילום: istockphoto)
צילום: istockphoto

אל פסק הוא פיסת טכנולוגיה מדהימה – בתוך אלפיות שנייה מהפסקת חשמל הוא נכנס לפעולה ומציל אותנו מאובדן עוד קובץ חשוב, ולפעמים גם מקריסה מוחלטת של הדיסק הקשיח. עד לפני כמה שנים, אל פסק היה מוצר יקר המציאות, נחלתן של חברות ענק ואנשי עסקים כבדים בלבד, אבל כיום תוכלו להשיג מכשיר סביר בפחות מ-300 שקל. נשמע הרבה? אולי, אבל אם הפסקת החשמל הבאה תגמור לך את הדיסק הקשיח, תהיה בטוח ש-300 שקל זאת רק ההתחלה של ההוצאות הכרוכות בתיקון.

איך בוחרים אל-פסק?

השלב הראשון בבחירת אל-פסק הוא בחירת העוצמה שלו. אל פסק נמדד בכמות מכשירי חשמל בהם הוא מסוגל לתמוך – ולאיזה פרק זמן. המכשירים הזולים מתוכננים בדרך כלל למחשב אחד והמסך שלו, והחשמל שהם מספקים יזרום למשך לא יותר מרבע שעה. ניתן לחבר לאותו אל פסק שני מחשבים, אך אז זמן הפעולה יצטמצם ל-6-7 דקות בלבד. זה לא אומר, אגב, שאפשר לחבר לאל פסק 15 מחשבים ולקבל זמן של דקה. לאל-פסק יש הספק מקסימלי שמעליו ייגרם עומס יתר שעשוי להסתיים בשריפה, אז לא כדאי לשחק עם זה יותר מדי. ניתן, לעומת זאת, לקנות אל פסק גדול יותר, וכך לקבל זמן-חירום ארוך יותר. איך מחשבים את כל זה? בצורה הבאה:

לכל מכשיר חשמלי יש הספק מסוים, המוצג ביחידות של וואט. מחשב ממוצע, למשל, הוא בעל הספק של 250 וואט. מכשירי אל-פסק נמדדים ביחידות של VA, והחישוב הוא בסיסי למדי – בשביל לתת תמיכה למחשב בעל הספק של 250 וואט, צריך אל-פסק בעל קיבולת של 250 VA. קל, נכון? נכון, אבל אל תשכחו שצריך להכניס לחישוב הזה גם את המסך, שצורך בדרך כלל בסביבות 100 וואט. מה שמסבך את המצב הוא העובדה שהנתונים אלה אינם קבועים. ייתכן שיש לך מחשב בזבזני בעל הספק של 350 וואט, ויכול להיות שיש לך מסך חסכוני במיוחד שצורך 35 וואט בלבד. יתר על כן, ההספק אינו קבוע גם במכשיר עצמו. מחשב, למשל, צורך פחות חשמל כאשר הוא לא עושה כלום, ואם הוא במצב-שינה, הצריכה יורדת במידה דרסטית.

מתחילים להסתבך? זה בסדר, אתם לא חייבים להיכנס לכל הפרטים האלה – בעיקר בגלל שאין לכם יותר מדי ברירה כשאתם באים לבחור את האל-פסק שלכם. אל פסק בסיסי מציע קיבולת של 500 VA והדגם הבא בתור קופץ בדרך כלל ל – 850 VA. הדגם הבא הוא בדרך כלל של 1000 VA, ופה ושם מוצאים דגמי ביניים של 650 או 750 VA.

בקיצור, אם יש לכם מחשב ביתי רגיל עם מסך (עבה או דק), אל פסק של 500 VA יתאים לכם, ואם אתם רוצים זמן-גיבוי ארוך יותר, לכו על 850 ותקבלו עוד 60 אחוז "זמן אוויר". אם יש לכם שני מחשבים, תצטרכו לפחות יחידה של 850, ואולי אפילו 1000 VA. חברות ועסקים קונים לעיתים קרובות יחידות גדולות עוד יותר, אבל פה כבר צריך להכניס לתמונה שיקולים נוספים שכאן לא המקום לדון בהם. בישראל, אגב, ניתן להשיג לא מעט מכשירים מיצרנים שונים, וטווח המחירים גדול. אנו ממליצים על קניית מכשיר מאחד היצרנים הישראליים – חברת אדוויס או חברת גמטרוניק. שתי אלה מתמחות בפיתוח מוצרים המתאימים לשוק הישראלי בצורה אופטימלית.

יש גם יותר משוכללים

כדאי לציין בהזדמנות זו שעבור בעלי הממון קיים סוג איכותי יותר של אל-פסק – אל פסק "און ליין". רובנו נסתפק באל פסק בסיסי בטכנולוגיית Line Interactive, אך מכשירי און ליין כוללים מעגל כפול הממיר את זרם החשמל ומייצב אותו בנפרד, כך שאספקת החשמל רציפה ואמינה יותר. המחיר, בהתאם, הוא בערך פי שניים מזה של המערכות הפשוטות יותר.

אל פסק, אגב, אינו מגן רק בפני הפסקות חשמל, אלא גם בפני שתי מחלות נוספות של רשת החשמל – נפילות מתח ונחשולי זרם. בעיות אלה הם אינן הפסקה של החשמל, אך התוצאות לפעמים הרסניות יותר. נחשול מתח מסוגל לשרוף לחלוטין מכשיר חשמלי, ואילו נפילת מתח גורמת נזקים שונים, החל מקריסת הדיסק הקשיח ועד שריפת רכיבים – לא נעים בכל מקרה. כנגד הפרעות מסוג זה ניתן לרכוש מכשיר בשם מייצב מתח, שהוא זול מאל פסק, אך אינו מגן בפני הפסקות חשמל. מייצב מתח הוא התקן מומלץ כדי להגן על אביזרים שאינם זקוקים לחשמל רציף, אך מכילים אלקטרוניקה עדינה כגון טלוויזיה, מערכת סטריאו וכדומה.

חשוב: אל-פסק זה לא גנרטור

לפני שאנחנו נסחפים עם האפשרויות, רבים תוהים למה אל פסק מספיק רק לרבע שעה, כאשר הפסקות חשמל הן לרוב ארוכות יותר. ובכן, התשובה היא שהאל פסק אינו נועד לאפשר לך להתעלם מהפסקת החשמל לחלוטין, אלא לתת לכם זמן לגשת אל המחשב, לשמור את הקבצים הפתוחים ולכבות את המחשב בצורה מסודרת עד יעבור זעם. רוצים להמשיך לעבוד בכל זאת? בשביל זה יש גנרטורים, אבל זה גיהנום מסוג אחר. לנוחותכם, רוב מכשירי האל פסק מגיעים עם חיבור USB ותוכנה המאפשרת למחשב לזהות, באמצעות הכבל, כי מתרחשת הפסקת חשמל, ולבצע למחשב כיבוי מסודר לאחר פרק זמן שהוגדר מראש.

בכל מקרה, אם חשבתם שאל פסק חי לנצח, אנו מצטערים לאכזב. הרכיב המרכזי באל פסק הוא הסוללה, וזו נבלה חסרת סבלנות. מעגל הטעינה של האל-פסק גורם לבלאי מסוים, ולאחר כמה חודשי שימוש קיבולת הסוללה מתחילה לרדת, עד שמגיע היום שבו היא אינה מחזיקה אפילו שנייה אחת. כאשר יגיע היום הזה, רובנו נרוץ לקנות מכשיר חדש – אך אם אתם בעלי ידיים טובות, תוכלו להשיג סוללות חדשות בחנויות חשמל ולשקם את המכשיר בכמחצית מעלותו של מכשיר חדש. אם בחרתם בדרך זו, נהגו בתשומת לב – אל פסק מתוכנן לספק זרם של 220 וולט, וחוסר זהירות עלול להוביל להתחשמלות.

אם קניתם מכשיר חדש שלא שהה זמן רב על המדף, סיכוי סביר שהוא יחזיק מעמד כשנה וחצי עד שנתיים, וחשוב לזכור לבצע לו בדיקה מדי פעם: שמרו את המסמכים הפתוחים, שלפו את שקע החשמל מהקיר ושימו לב בתוך כמה זמן נכבה המחשב. ואזהרה אחרונה – הפעלת המחשב באמצעות הסוללה עד התרוקנותה גורמת לה נזק גדול, שעלול במקרים מסוימים לחסל את הסוללה לחלוטין, ולכן רצוי מאוד שלא להגיע לזה, אלא להתקין את הכבל ולהגדיר את הכיבוי האוטומטי.