אין תמונה

ישנו מגוון רב של אתרים ותוכנות לשיתוף קבצים, כאשר ההבדל העיקרי ביניהם הוא פרוטוקול התקשורת שבו הם משתמשים. הפופולריות של האימיול הולכת ונכחדת מהעולם בעוד שהביטורנט ורפידשר שולטים בנתח השוק הגדול ביותר. משתמש הרוצה להוריד קבצים מרשתות אלו יכול להיעזר בתוכנות וכלים אשר לא מצריכים התקנה או הגדרה כלשהי, ולנקוט במספר כללי זהירות אשר יאפשרו לו להימנע מהידבקות בווירוסים.

חשוב לציין! הורדת קבצים המוגנים ע"י זכויות יוצרים מותרת אך ורק בהתאם לזכויות היצרן! אנחנו לא מדרבנים בשום צורה ביצוע הורדות לא חוקיות. המטרה היחידה היא להצביע על אתרים, תוכנות וטכנולוגיות הקיימות ברשת. התוכנות המוזכרות במאמר זה הן חוקיות לשימוש, על המשתמש להפעיל שיקול דעת עצמי ולהימנע מלהפר את החוק הקיים.

uTorrent

אין תמונה
µTorrent Portable

שוחררה לראשונה בשנת 2004 וכיום נחשבת התוכנה הפופולריות ביותר לשיתוף קבצים ברשת הביטורנט (מעל 55% מנח השוק). התוכנה קלה לשימוש, מתעדכנת בתדירות קבועה, לא צורכת משאבים רבים מהמערכת ואף ניתנת לשינוי שפת הממשק לעברית. µTorrent Portable נוספה לאחרונה לרשימת ה- PortableApps, ניתנת להורדה והפעלה ללא שום הגדרות נוספות מצד המשתמש. מעבר לכך, ניתן לבצע
בדיקת מהירות, לבצע עדכון אוטומטי לגרסאות חדשות ואף להגדיר ערוץ RSS להורדה אוטומטית של טורנטים.

חיפוש קבצי טורנט
התוכנה כוללת מנוע חיפוש מובנה הכולל שתי רשומות בברירת מחדל, ניתן כמובן להוסיף מנועי חיפוש נוספים לרשימה, אך אין תחליף לביקור באתרים עצמם:

1.Verified torrents, KickassTorrent – אתרים מצוינים המבצעים בדיקת ווידוי לאיכות ואמינות הקישורים, תגובות ממשתמשים והרבה מעבר.
2.IsoHunt, Torrentzap, Fenopy, Scrapetorrent -לחיפוש כללי.
3.VCD Quality -המרכז רשימה ארוכה של סרטים שהוספו לאתרי טורנט שונים.
4.Coda.fm -לחיפוש מוזיקה, eztv -לסדרות טלוויזיה ועוד
לפני הורדת קבצי טורנט כדאי לעבור על התגובות שהשאירו משתמשים אחרים
ולוודא שלא מדובר בזיוף, שהקובץ לא מוגן עם סיסמה או מכיל ווירוסים.

רפידשר ומגה-אפלוד

משתמשים שמהירות הורדת הטורנט שלהם נמוכה ואף P2P Turbo לא שיפרה את המצב, עשויים לגלות כי ספק האינטרנט שלהם מבצע חניקות על רוחב הפס לפרוטוקול שיתוף הקבצים. תוכנות הביטורנט והאימיול עובדות על פרוטוקול של שיתוף קבצים משלהם ולכן גם נתונות לחסימות וחניקות מצד ספקי האינטרנט (בצע בדיקה). במקרים כאלה הפתרון הוא להחליף ספק, או לבצע את ההורדה מאתרים כמו רפידשר ומגה-אפלוד המספקים שירות לאחסון והורדת קבצים על גבי פרוטוקול ה- HTTP.

חיפוש ברפידשר
אדם שלא מכיר את רפידשר וייכנס לדף הבית של האתר, לא יבין איפה כל האקשן מתרחש. ובכן, ישנם אתרים המבצעים אינדקס בזמן אמת כגון: rapidshare123, crawlrapidshare, downloadanystuff ו rapidqueen, המאפשרים חיפוש קבצים ביתר קלות. רוב הקבצים שניתנים להורדה באתר מכווצים ומופרדים למספר חלקים, לכן לא ניתן לדעת מה הם באמת מכילים בתוכם. ניתן להיעזר בכלי המאפשר חילוץ של קבצים לפני הורדתם ולוודא שאנו מורידים את התוכן הנכון- חילוץ לפני הורדה.

הורדה מרפידשר

אין תמונה
RapidShare Plus
הורדת קבצים מהאתר מתאפשרת לכל משתמש בחינם אך עם מגבלות מסוימות, לדוגמה: לא ניתן להוריד מספר קישורים במקביל אלא כל אחד בזמנו, כאשר קיים מנגנון השעיה בין קובץ לקובץ. ניתן לפתור זאת ע"י שימוש במנהל הורדות כמו: RapidShare Plus המאפשר הורדה של מספר קישורים במקביל ללא חשבון משתמש, ללא התקנה או התעסקות מיותרת. כל מה שצריך לעשות הוא להדביק את הקישורים הרלוונטיים בחלון התוכנה וללחוץ על כפתור ההורדה. לפרטים וכלים נוספים, ראה: רפידשר מאסטר. במידה והורדנו קובץ המוגן עם סיסמה, ניתן להיעזר באתר: FilePasswords או בתוכנות Portable לפיצוח סיסמאות: Rar Pass Finder, Unrar Extract and Recover.

אימיול

אין תמונה
eMule

eMule אמנם לא פופולרית כמו בעבר, אך היא עדיין קיימת ועובדת. השימוש העיקרי בה הוא במיוחד להורדת קבצים ישנים שלא ניתן לאתר ברשתות האחרות. התוכנה משתמשת בכמה רשתות: ED2K, Source Exchange, Kad לביצוע ההתחברות, אך הקבצים נלקחים מהמחשבים המקומיים של המשתמשים שמחוברים לאותה רשת. מכיוון שהתוכנה לא מתעדכנת בתדירות קבועה, שוחררו לא מעט אלטרנטיבות שמשתמשות
באותן הרשתות לשיתוף והורדת קבצים. משתמשים שעדיין מעדיפים לעבוד עם האימיול יכולים להוריד להפעיל את גרסת ה- Portable.

שיתוף קבצים- אבטחה ופרטיות

כשאנו מורידים קבצים מתוכנה לשיתוף קבצים, המחשב שלנו מבצע התחברות לרשתות, שרתים ומחשבים רבים בו זמנית. בכל רשת כזו, קיימים שרתים פיקטיביים שמטרתם היא לשבש את ההורדה, להציף את הרשת בקבצים מזויפים ולהפיץ קוד זדוני למשתמש הקצה.

הפתרון: על מנת לבצע חסימה של כתובת ה- IP מהשרתים "הרעים" נצטרך לבצע סינון של כתובות באמצעות IPFilter.
PeerBlock -הינה תוכנה פשוטה ומומלצת לשימוש המספקת פתרון יעיל, במיוחד כאשר אנו משתמשים בתוכנה לשיתוף קבצים (אך לא רק). ניתנת להורדה והתקנה או הפעלה בגרסת Portable. התוכנה תבצע עדכון אוטומטי של רשימת הכתובות (Blocklists) ללא התערבות המשתמש. יש לציין כי היא לא מספקת פתרון של אנונימיות.

הורדת קבצים מאתרים שאמינותם לא ידועה
השימוש בתוכנת אנטיווירוס לסריקת הקבצים שהורדו מהאינטרנט היא פעולה הכרחית ומומלצת לכל משתמש. הבעיה היא שתוכנת האנטי ווירוס עשויה לפספס ווירוסים מסוימים בעוד שתוכנה אחרת תאתר אותם. כאשר אנו מורידים קובץ מאתר שאמינותו לא ידועה, רצוי לבדוק אותו ע"י מספר מנועים בו זמנית כדי לוודא שהוא לא מכיל קוד זדוני.

לדוגמה: בדיקה שנעשתה ע"י VirusTotal לקובץ: RapidShare Plus אשר נמצא נקי מקוד זדוני, לעומת בדיקה לקובץ: Movie Maker portable שנמצא מפוצץ בקוד זדוני, וזאת למרות שבצענו את ההורדה מאתר Cnet, הנחשב כמקור אמין. 

לכן מעבר לתוכנת האנטי ווירוס המותקנת על המחשב, מומלץ להריץ בדיקה נוספת ע"י אנטי ווירוס אונליין או תוכנות אנטיווירוס Portable כגון: CureIt, ClamWin אשר לא דורשות התקנה ומסוגלות לרוץ במקביל לאנטיווירוס הקיים.

>> התוכנות שיארגנו את הקבצים שלכם ביעילות

VirusTotal

אין תמונה
Virus Total

כשאנו מורידים קבצים מהאינטרנט או מתוכנה לשיתוף קבצים, לא תמיד ניתן לדעת מהו המקור שממנו הורדו הקבצים, אם הוא אמין או כולל בתוכו קוד זדוני. האתר VirusTotal מספק שירות חינמי ופשוט לבדיקת קבצים מווירוסים, ספייוורים ושאר הכולרה. כל מה שצריך לעשות הוא להעלות את הקובץ לאתר (עד 20mb) וללחוץ על כפתור ה- Send File. לאחר שהקובץ הועלה לאתר (ראה גם: Virus Total Uploader), תתבצע בדיקה מול מספר רב של מנועי אבטחה. במידה ונתגלה שהקובץ אכן מכיל קוד זדוני, נמהר למחוק אותו מהמחשב מבלי לפתוח אותו. שירותים נוספים: CWSandbox, VirSCAN, Filterbit.

בדיקת קבצים לפני הורדה: אם ברשותנו קובץ הגדול מ 20mb, נוכל להשתמש באחד מהשירותים הבאים: LinkChecker, NoVirusThanks על מנת לבצע בדיקה אונליין לפני שאנו מורידם את הקובץ למחשב. לדוגמה: בדיקת הקובץ movie maker portable.


הובא ברשות, פורסם במקור ב-itbananas.com